Wim Opbrouck gooit de deuren van het Huis van de West-Vlaming open

Het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge is sinds vrijdag 19 april opnieuw geopend voor het publiek. De heropening wordt feestelijk ingezet met het tiendaagse toekomstfestival Over Morgen, getekend Wim Opbrouck.

Toen de Provincie West-Vlaanderen in 2018 het ruim 125 jaar oude, neogotische Provinciaal Hof verwierf, drong een restauratie van het gebouw zich op en werd er meteen ook besloten om het een nieuwe invulling te geven. Voortaan doet het Hof dienst als ‘Huis van de West-Vlaming’, een open huis waarin iedereen vrij binnen en buiten kan lopen. Het totale kostenplaatje voor de restauratie bedraagt 14 miljoen euro.

Het Provinciaal Hof onderging niet alleen een grondige renovatie en restauratie, er werd ook aandacht besteed aan een duurzame en toegankelijke herinrichting ervan. Bovendien kreeg het gebouw een hedendaagse invulling, waarbij erfgoed en toekomst elkaar vinden. Curator Wim Opbrouck integreert lokaal talent uit verschillende disciplines en de innovatie waar West-Vlaamse bedrijven en scholen aan werken, in het historische decor, met een verrassend én verfrissend resultaat. Hedendaagse kunst en wetenschappelijke toepassingen verbroederen er met staatsieportetten en antieke meubelen. Maar hij gaat er ook op zoek naar de ziel van onze provincie, in bijzondere objecten en verhalen, terwijl ook humor niet ver weg blijkt: de toiletten kunnen bogen op een acht uur durende playlist met West-Vlaamse liedjes. “Een work in progress”, noemt hij het Huis van de West-Vlaming, “een plek waar ongeveer alles mogelijk moet zijn”.

Het Huis zal verder ook als congreslocatie beschikbaar zijn, er kunnen lezingen en voorstellingen georganiseerd worden, en de bar zal worden uitgebaat door maatwerkbedrijven. Met dat laatste onderstreept Wim Opbrouck zijn betrachting om dit verhaal ook inclusief te maken.

Het nieuwe Huis wordt bovendien feestelijk geopend met het tiendaags festival ‘Over Morgen. Hoe leven in 2050?’. Nog tot en met zondag 28 april worden in en rondom het Provinciaal Hof lezingen, panelgesprekken en optredens georganiseerd.

Het volledige programma vind je op www.festivalovermorgen.be.

The post Wim Opbrouck gooit de deuren van het Huis van de West-Vlaming open is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zeven films die je niet mag missen dit najaar volgens Lieven Van Gils

Hij is nog niet helemaal voorbij die mooie zomer, maar tot dusver was hij niet onvergetelijk. Ook niet op filmgebied. Geen Barbenheimer deze keer om de mensen in groten getale en al dan niet in gepaste roze outfit naar de bioscoop te lokken. Maar de herfst ziet er wél rooskleurig uit. Zeven films die ons opvielen tijdens de voorbije festivals,

Lees meer »

Wereldspeler Aluvision neemt intrek op Evolis: “Blij om deel uit te maken van Kortrijks ondernemerschap”

West-Vlaams ondernemerskoppel Ann Vancoillie en Dirk Deleu keren terug naar onze provincie, meer bepaald de “economische hoofdstad Kortrijk”, zoals burgemeester Vincent Van Quickenborne het beschreef. De nieuwe thuishaven van Aluvision op het bedrijvenpark Evolis omvat productiefaciliteiten, magazijnruimte, een logistiek centrum, tijdelijke pop-up kantoren en showroom.
The post Wereldspeler Aluvision neemt intrek op Evolis: “Blij om deel uit te maken

Lees meer »

Ook met zijn eigen keu gaat Brecel meteen onderuit: ex-wereldkampioen uitgeschakeld door Chinees Pang Junxu op Snooker Masters in Saudi-Arabië

Luca Brecel (WS-6) heeft zich dinsdag in Riyadh niet voor de achtste finales van het Saudi Arabia Snooker Masters kunnen plaatsen. In de eerste ronde moest de 29-jarige Limburger met 5-2 het onderspit delven voor de Chinees Pang Junxu (WS-28). En dat met z’n eigen keu, nadat die in allerijl nog werd overgevlogen vanuit Rome waar die oorspronkelijk was achtergebleven.

Lees meer »

Expert duidt “uitzonderlijke” manier waarop Vlaams Belang aan eerste schepen komt: “Dit zal waarschijnlijk niet lang duren”

Vlaams Belang krijgt voor het eerst (onrechtstreeks) een zitje in een in een college van burgemeester en schepenen. Dat komt omdat Gerda Van Steenberge – schepen in Erpe-Mere – opstapt bij N-VA en als onafhankelijke gaat zetelen voor Vlaams Belang. “Ja, dit is uitzonderlijk” zegt politicoloog Herwig Reynaert, “men zal dit moeten uitzweten.”

Lees meer »

Leiderschapscrisis bij de VRT: CEO Delaplace om tekst en uitleg gevraagd in Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad hoc commissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal CEO Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen, uitgenodigd. Dat heeft

Lees meer »

Vijftigtal migranten gered op het Kanaal, twee vermisten nog niet gevonden

Een groep van een vijftigtal migranten die via het Kanaal het Verenigd Koninkrijk probeerde te bereiken, is zaterdag voor de kust van het Franse plaatsje Berck gered nadat ze in de problemen waren gekomen. Een van hen was in het water gevallen en kon gered worden, twee andere vermisten konden niet gevonden worden, meldt de maritieme prefectuur.

Lees meer »

BNI Cieper komt wekelijks samen in Albion Hotel: “Krachten bundelen voor mooie omzetgroei”

BNI Cieper bundelt lokale ondernemers uit het Ieperse. Zij komen elke woensdagmorgen samen om te vergaderen en te netwerken. Elke week krijgt één van de leden ruim de tijd om zichzelf voor te stellen. Intussen telt BNI Cieper een omzetcijfer van 20 miljoen euro.
The post BNI Cieper komt wekelijks samen in Albion Hotel: “Krachten bundelen voor mooie omzetgroei”

Lees meer »

Tractor verliest lading slib in centrum Woumen

De brandweer van Diksmuide heeft vanmorgen slib geruimd in het centrum van Woumen, op de Woumenweg. Iets over 7 uur maakte de bestuurder van een tractor met kar een remmanoeuvre omdat hij de werflichten bij werken niet gezien had. Omdat hij vol op de remmen ging staan, schoot de afsluitklep van de kar open waardoor het slib over een afstand

Lees meer »

Groep 82 verwent de bejaarden met seniorenfeest

De leden van Groep 82 hebben alle Ardooise en Koolskampse bejaarden uitgenodigd voor een seniorenfeest. Met ruim 300 gingen ze op de uitnodiging in. Groep 82 had Didier Feys op de affiche gezet en hij kroop nog eens in de kleren van zanger Hein Didioffsky. Iedereen werd verwend met koffie en gebak. Er waren bloemen
The post Groep 82

Lees meer »

Wel choco, geen dierlijke producten: Ferrero lanceert veganistische Nutella in België

Ferrero lanceert morgen een veganistische versie van Nutella in België, Frankrijk en Italië. Zo wil de Italiaanse producent van chocolade en zoetwaren de groeiende vraag naar plantaardige producten beantwoorden. “Al 60 jaar beginnen miljoenen mensen over de hele wereld hun dag met een ontbijt met Nutella. We zijn verheugd om nog meer mensen te verwelkomen met Nutella Plant-Based”, zegt de

Lees meer »