IN KAART Trein wint terrein in het weekend: aantal NMBS-reizigers op zaterdag en zondag stijgt sterk

Terwijl de pendelaars hun weg naar het station nog niet helemaal hebben teruggevonden, nemen we wél steeds vaker de trein om eropuit te trekken in het weekend. Dat deden we in 2023 liefst 18 procent meer dan een jaar eerder.

Elke week stappen er 362.095 mensen op de trein in een West-Vlaams station, blijkt uit de meest recente telling van vervoersmaatschappij NMBS. Dat zijn er gemiddeld 51.728 per dag. De meting werd handmatig – met tellers op elk perron – uitgevoerd tussen 30 september en 8 oktober 2023.

De cijfers zijn niet volledig representatief, maar volgens de NMBS wel de enige manier om het aantal treinreizigers per station over een langere tijd te vergelijken. Volgens die metingen telde onze provincie in 2023 ongeveer 1,5 procent meer treinreizigers dan in 2022, maar wel nog altijd 3,5 procent minder dan in precoronajaar 2019.

Corona

West-Vlaanderen telt vandaag 36 treinstations. Van daaruit kun je elke dag een trein nemen om het hele land door te reizen, op enkele uitzonderingen na: in Aarsele, Anzegem, Vichte en Zeebrugge-Dorp stoppen in het weekend geen treinen, in het station Zeebrugge-Strand blijft het perron dan weer leeg tijdens de werkweek. In onze provincie stappen op een doorsnee weekdag in totaal 56.709 passagiers op de trein. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. In vergelijking met 2019 merken we wel een significante daling op, van 6 procent. (lees verder onder de tabel)

“Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis”, verklaart woordvoerder Dimitri Temmerman van NMBS. “Bedienden mochten zich niet meer naar het kantoor verplaatsen, en ook nu blijft het thuiswerk een populaire werkvorm. Uit de cijfers leren we dat nog lang niet alle pendelaars zijn teruggekeerd. Daar proberen we ook wel op in te spelen, door flexibele abonnementen aan te bieden voor wie deels thuis en deels op verplaatsing werkt. Dat is slechts een van de manieren waarmee we ervoor willen zorgen dat we tegen 2032 minstens 30 procent meer reizigers bedienen.”

De verschillen tussen de stations zijn uiteraard groot: vanuit Brugge namen vorig jaar elke werkdag gemiddeld 15.310 pendelaars de trein, in Aarsele bij Tielt waren dat er slechts 24.

Zondag treindag

Terwijl het aantal reizigers op werkdagen daalt, doen we in het weekend steeds vaker een beroep op de trein voor recreatieve doeleinden. Op zaterdag en zondag stonden er vorig jaar 78.550 reizigers op de West-Vlaamse perrons, dat zijn er liefst 18 procent meer dan een jaar eerder en 9 procent meer dan in 2019. Zondag blijft de populairste dag met 40.212 treinreizigers in alle West-Vlaamse stations.

“Er zijn verschillende redenen voor de stijging”, weet de NMBS-woordvoerder. “Eerst en vooral hebben wij ons aanbod tijdens het weekend – vooral naar toeristische bestemmingen – sterk uitgebreid. Als er meer keuze is, zijn mensen ook sneller geneigd om daar gebruik van te maken voor een uitstapje. Ook lanceren we geregeld promoacties om dagjestoeristen te stimuleren de trein te nemen. Daarnaast brengt reizen met de auto tegenwoordig ook veel hindernissen met zich mee: lage-emissiezones, files, dure parkings… Bovendien kan je op de trein naar het toilet gaan, spelen met je kinderen… Achter het stuur gaat dat niet. Tot slot speelt het aspect duurzaamheid ook bij veel mensen vaker een rol.”

The post IN KAART Trein wint terrein in het weekend: aantal NMBS-reizigers op zaterdag en zondag stijgt sterk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nederlandse boot lost zeebaars in jachthaven Blankenberge: “Strafbaar en risico op hoge boete”

Enkele Nederlandse vissers probeerden dinsdag honderden kilo’s aan zeebaars illegaal aan land te brengen in de jachthaven van Blankenberge. Zo probeerden ze de visveiling te omzeilen. Een voorbijganger verwittigde de scheepvaartpolitie, die de mannen in kwestie doorverwees naar de haven van Zeebrugge. Daar werd hun vangst in beslag genomen. Dienst Visserij volgt de zaak verder op. Indien het om beroepsvissers

Lees meer »

“Uitdaging om 21 kandidaten te vinden”: Schepenen duwen Resp&ct 8810

In Lichtervelde stelde Resp&ct 8810 zijn volledige lijst voor. Achter Resp&ct 8810 gaat CD&V schuil, dat al 42 jaar onafgebroken aan de macht is in de gemeente. Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn trekt de lijst. Het voltallige schepencollege duwt de lijst.
The post “Uitdaging om 21 kandidaten te vinden”: Schepenen duwen Resp&ct 8810 appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ze zullen moeten reageren, vrees ik”: Marc Degryse betwijfelt of nederlaag van Frankrijk wel zo’n goede zaak is voor de Rode Duivels

Was de interland van de Rode Duivels tegen Israël zonder toeschouwers in Hongarije geen match om naar uit te kijken, dan wacht België maandagavond om 20u45 wel een echte clash. In het Groupama Stadium van Lyon tegen de Fransen. Een nieuwe kans op revanche tegen ‘Les Bleus’. Een Frankrijk dat gisteravond zowaar onderuit ging met 1-3 tegen Italië. Maar of

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke testen in nieuw programma ‘normale jobs’ uit: “We erkennen nu dat BV’s niet mogen klagen”

“We zijn al lang heel goede vrienden en samen een tv-programma maken stond al een tijdje op onze bucketlist”, glunderen Play4-gezichten James Cooke (38) en Jani Kazaltzis (44). In hun nieuw programma ‘Jani & James doen-het-zelf’ gaan ze de komende weken ‘normale jobs’ overnemen. Eén keer wordt alles uitgelegd, en dan is het aan hen. “Friturist, campingeigenaar, werken in de

Lees meer »

Goud voor Daniel en Georgette

Daniel Durieux (74) is geboren in Laplaigne, een deelgemeente van Brunehaut in Henegouwen. Georgette Spileers (76) werd geboren in Doornik. Ze leerden elkaar kennen in Blandain, een deelgemeente van Doornik. Vijftig jaar geleden schoven ze de trouwringen aan elkaars vinger, en ze bouwden een nieuw leven op aan de kust. Eerst vestigden ze zich in
The post Goud voor

Lees meer »

“Hoe kan Studio 100 zo flateren?”: stem van Josje duikt op op heruitgave met enkel de originele K3’tjes

“Hoe kan een bedrijf als Studio 100 zo’n blunder begaan?” Op sociale media regent het reacties over ‘Oya Lélé’, de nieuwste K3-LP die vorige week uitkwam. Fans merkten al snel een bizarre fout op: hoewel alle nummers door de originele K3 – Karen, Kristel en Kathleen – gezongen hadden moeten worden, is er toch één liedje met Josje Huisman op

Lees meer »

Verpleegkundige (36) voor rechter na dood van rusthuisbewoonster (77): “Eenmalige vergissing die menselijk is”

Een 36-jarige verpleegkundige riskeert te worden veroordeeld voor onopzettelijke doodslag nadat ze een medicatiefiche onjuist had overgeschreven. Een 77-jarige bewoonster kreeg wekenlang een verhoogde dosis Ledertrexate en stierf aan acute complicaties. “Mijn cliënte heeft een vergissing gemaakt, maar het is wel de arts die de voorschriften ondertekende en de medicatie liet toedienen”, klinkt het bij de verdediging.

Lees meer »

Zij wonen in de ‘kampioen’ van de lintbebouwing en hebben daar zo hun redenen voor: “Achteraan is het hier het paradijs”

Bijna één op de drie Vlamingen woont in lintbebouwing. Maar wat trekt de mensen aan om langs drukke wegen te wonen in plaats van in een gezellige woonwijk of in een centrum met alles op wandelafstand? Op zoek naar de ziel van de lintbebouwingsbewoners. “We wonen langs voren aan een helse steenweg, maar zitten achteraan in het paradijs.”

Lees meer »