“Er waait een frisse wind in onze wijngaard”: Wijngilde Duinenabdij uit Koksijde viert dertigste verjaardag met doorstart

Wijngilde Duinenabdij kent – zoals het wijnbouwen zelf – een geschiedenis van voor- en tegenspoed. Dankzij enkele nieuwe jonge leden ziet het bestuur de toekomst evenwel positief tegemoet. Zij gaven een facelift aan wijngaard Ten Bogaerde, die met haar 18 rijen het actieterrein vormt van deze hobbywijnmakers.

Voor de oorsprong van Wijngilde Duinenabdij moeten we terug tot in de kindertijd van huidig voorzitter Dirk Moustie, die opgroeide in Wetteren. “Mijn vader nam mij mee om krieken te plukken in het Pajottenland, om die te verwerken tot cider. Daarbij schakelde hij mij ook in om flessen te verzamelen en etiketten af te weken. Zo heb ik het virus opgelopen”, vertelt hij.

De eigenlijke oprichting volgde in 1994, toen Dirk met voormalig voorzitter Patrick Meens een gelijkgestemde ontmoette aan de kust. “In mijn tuinhuis maakten wij fruitwijn van appels, peren, krieken en rabarber. Materiaal daarvoor kochten we via de Wijngilde van Wetteren, waar Dirk zijn vader lid was. Zij stonden ons ook bij met raad en daad. Op den duur werd dit wat omslachtig, dus rijpte het plan om onder de vleugels van het Verbond van Amateur-Wijnmakers een eigen gilde op te starten in Koksijde”, zegt Patrick.

Gedwongen verhuis

Van de beheerraad van de vzw Duinenabdij kreeg het duo de toelating om de kelders van de abdij te gebruiken als clublokaal. “Al gauw traden de eerste leden toe, die ook nieuwe kennis en ideeën meebrachten. Door onze aanwezigheid op diverse evenementen in de regio groeiden we snel en in het stuk tuin aan ons lokaal plantten we een eerste rij druiven aan. Die werden weliswaar opgepeuzeld door losgebroken koeien en bij de vergisting spoot het schuim al eens tot aan het plafond, maar dat kon ons enthousiasme niet temperen”, lacht Patrick.

Wegens de verbouwing van de Duinenabdij moest de gilde daar in 2000 vertrekken, maar ze vonden nieuw onderdak in de kelder van voormalig CC Taf Wallet. “In de zanderige tuin startten we een wijngaardje op. Tegelijk kregen we van de gemeente een stuk weide bij de site van Ten Bogaerde in bruikleen, om ook daar een nieuwe wijngaard aan te leggen. Maar toen het CC werd omgevormd tot W. A. K. moesten we ons lokaal twee jaar geleden opnieuw verlaten, nadat we daar ruim twintig jaar actief waren”, zegt Dirk.

Opwaardering

Zo vormt de wijngaard Ten Bogaerde nu opnieuw het actieterrein van de wijngilde, die succesvol op zoek ging naar vers bloed. Onlangs bracht Pieter Verheecke als prille veertiger wat verjonging in het bestuur, dat nu verder bestaat uit de andere bestuursleden Leo Rabaey en Marie-Christine Cnudde, voorzitter Dirk Moustie, secretaris Carmen Robbe en penningmeester Pieter Braet. Bovendien sloten ook de twintigers Sharon Beuselinck en Arne Zwartebroeckx zich aan als lid, waarmee de vereniging nu een dertigtal leden telt.

“Hoe groter de uitdaging, hoe groter ook de voldoening”

“Dankzij deze jonge krachten bruist het hier weer van de activiteit. Samen hebben we de voorbije jaren heel wat achterstallig onderhoud uitgevoerd. Zo kreeg de wijngaard een facelift met 200 nieuwe palen en meer dan 5 kilometer nieuwe draad. Bovendien werden er 600 van de 800 bestaande druivenstokken deskundig gesnoeid en gekoesterd, waardoor we verder van onze zelfgemaakte wijnen kunnen proeven”, glundert de voorzitter.

Groeiende interesse

Om de toekomst verder te verzekeren, blijven extra leden welkom. “Voor hen is er helaas geen plaats om hier hun eigen druiven te kweken en te oogsten, maar ze kunnen wel profiteren van onze jarenlange, verzamelde expertise over vergistingsprocessen. Om de twee weken komen wij daarvoor samen en we hebben ook een maandelijkse nieuwsbrief. Bovendien kunnen zij ons gemeenschappelijk materiaal gebruiken, zoals een fruitpers. Ze genieten ook van de gunstige tarieven bij de groepsaankoop van alle toebehoren”, somt Dirk de voordelen op.

“De klimaatwijziging werkt het wijnbouwen in onze contreien in de hand. Om er geld mee te besparen of eraan te verdienen, hoef je er echter zeker niet aan te beginnen. Er kan veel fout lopen, maar die uitdagingen en het vele werk maken de voldoening van een eigen product des te groter. We juichen het dan ook toe dat ook jongeren benieuwd zijn naar deze mooie ambacht”, besluit hij.

Wie meer info over de wijngilde wil of een rondleiding wil op de wijngaard, kan contact opnemen via www.wijngildekoksijde.net.

The post “Er waait een frisse wind in onze wijngaard”: Wijngilde Duinenabdij uit Koksijde viert dertigste verjaardag met doorstart is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

André en Simonna zijn 60 jaar getrouwd

De 85-jarige André Vanluchene en de 83-jarige Simonna Struyve vierden hun diamanten huwelijksjubileum tijdens de receptie op het gemeentehuis in Olsene.
The post André en Simonna zijn 60 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grenswegen gesloten tijdens EK-match Frankrijk-België: “Om risico’s op ordeverstoring en vandalisme zoveel mogelijk te beperken”

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België maandag — in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland — zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Man opgepakt na schoten in woning in Bernissart

In de omgeving van Bernissart (Henegouwen) zijn er zaterdagochtend schoten gelost in een woning. Speciale eenheden van de politie kwamen ter plaatse en de dader werd opgepakt. Volgens het parket van Doornik-Bergen zijn er geen slachtoffers gevallen.

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »