Leden opium-bende vragen en krijgen lichtere straffen in beroep

Zeven leden van een twaalfkoppige drugsbende die op grote schaal opium invoerde, zijn in beroep milder bestraft. Het gaat om straffen grotendeels met uitstel of een werkstraf.

De bal ging aan het rollen toen Rasoul E. (44) in maart 2020 naar de politie stapte. Ooit werd de man verdacht van moord op zijn 82-jarige vriendin Godelieve Degryse door haar van de trap te duwen, maar werd op zijn assisenproces vrijgesproken. In 2020 praatte hij Masoud G. (57) uit Roeselare aan de galg. G. zou in zijn garage, die dienst deed als ‘mancave’ niet alleen opium gebruiken, maar ook dealen. Hij zou kilo’s opium invoeren uit onder meer Nederland en Frankrijk. Tal van observaties en telefoontaps leidden op 26 mei 2021 tot verschillende huiszoekingen en tal van arrestaties.

Spilfiguur

Masoud G., een Iraanse vluchteling, werd beschouwd als de spilfiguur die tussen 1 januari 2017 en 26 mei 2021 opium invoerde en dealde. Hij kreeg vijf jaar cel en er werd ruim 51.000 euro verbeurd verklaard. Zijn vrouw kreeg een jaar cel met uitstel en dezelfde verbeurdverklaring. Hun zoon twee jaar cel, de helft met uitstel. Volgens advocaten Kris Vincke en Filip De Reuse zit het gebruik van opium in hun cultuur. “Ze zijn ermee geboren.” Ze vroegen straffen met uitstel en een zware mindering van de verbeurdverklaring. “Samen 102.000 euro betalen, is hen burgerlijk dood verklaren.” Volgens Meester De Reuse deed de vrouw ook enkel wat haar man haar opdroeg. “Cru gezegd: zij heeft geen eigen wil. Zij is uitgehuwelijkt en haar leven is leven voor haar gezin tussen de voordeur en de keuken.” De vraag tot strafvermindering, lukte deels in beroep. Het hof in Gent herleidde de straf van Masoud G. naar vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Zijn vrouw kreeg tien maanden met uitstel en zag de verbeurdverklaring dalen naar 5.900 euro. Hun zoon kreeg een werkstraf van 250 uur.

Flexijob

Enkele andere bendeleden kregen in eerste aanleg straffen tussen vier jaar effectief en 18 maanden, deels met uitstel en ook verbeurdverklaringen tot 111.000 euro, onder meer voor Balraj S. uit Meulebeke. Zij dealden niet enkel in Roeselare, maar werden onder meer in Hasselt en Sint-Truiden betrapt, met naast opium, ook voor het dealen van cocaïne, cannabis en heroïne. “Opium is dezelfde smeerlapperij als heroïne”, meende de procureur-generaal. “In Iran staan inbreuken op de drugswet gelijk aan ophanging aan een boom. Tegelijk sleur je je vrouw en familie mee!” Volgens Kris Vincke is opium echter de enige drugs die wordt getolereerd. Toch was de procureur-generaal niet mals. “Jullie zijn allemaal hier in België opgevangen, leven allemaal van een uitkering en dit krijgen we terug als cadeau? Werken gaat niet meer, maar jullie creëren wel een flexijob in eigen beheer.” Ook hun straffen werden herleid naar vier jaar, waarvan twee met uitstel, drie jaar waarvan de helft met uitstel, drie jaar volledig met uitstel en achttien maanden waarvan acht met uitstel. (OSM)

The post Leden opium-bende vragen en krijgen lichtere straffen in beroep is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij is geen type waar ik op zou vallen”: emotionele Karlien hapt naar adem wanneer ze haar bruidegom ziet in ‘Blind getrouwd’

De eerste twee ‘Blind getrouwd’-koppels zijn een feit. Bij Simen en Larissa zorgde het huwelijk voor fonkelende oogjes, Thomas maakte niet meteen een overdonderende eerste indruk bij de nog net niet hyperventilerende Karlien. Over een hoge gunfactor, gebrek aan pit en een streepje bloot. “Is ’t een boereke? Die zitten er meestal wel goed in.”

Lees meer »

Productiehuis reageert op uitspraken van actrice Lynn Van den Broeck: “Geen sprake van angstcultuur bij ‘Thuis’”

Het Thuishuis, het productiehuis achter de VRT 1-soap ‘Thuis’, reageert op de uitspraken van actrice Lynn Van den Broeck. Zij vertelde in ‘Café Congé’ woensdagavond hoe voornamelijk vaste medewerkers het moeilijk hebben op de set. Collega Wim Stevens, die als acteur in de Thuisraad zetelt, wil de puntjes op de i zetten: “Ik wil met klem tegenspreken dat er op

Lees meer »

Zeven nieuwkomers op de lijst van Vooruit Wervik: “Onze negen zetels behouden zou al mooi zijn”

In lokaal dienstencentrum De Spie in Geluwe vond de voorstelling van de lijst van Vooruit voor de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober plaats. Er zijn zeven nieuwkomers. Alle mandatarissen staan opnieuw op de lijst. De partij van burgemeester en lijsttrekker Youro Casier telt negen zetels en wil die in eerste instantie behouden.
The post Zeven nieuwkomers op de lijst

Lees meer »

Hoeveel kost terug naar school écht? Deze gezinnen maken de rekening: “Vóór 1 september heb ik al 486 euro uitgegeven, aan één kind”

Het rinkelen van de schoolbel luidt niet alleen het nieuwe schooljaar in, maar ook een van de duurste maanden van het jaar voor gezinnen met schoolgaande kinderen. Uit een bevraging bij 4.000 Vlaamse families blijkt dat ze ruim een kwart méér aan hun kinderen uitgeven dan vijf jaar geleden. Twee gezinnen onthullen hoeveel ‘terug naar school’ hen echt kost. “Vóór

Lees meer »

“Hij is een voortvluchtige crimineel”: Poetins bezoek aan Mongolië leidt tot internationale kritiek

Vladimir Poetin (71) krijgt de wind van voren vanwege zijn bezoekje aan Mongolië. Ondanks het arrestatiebevel van het Internationaal Gerechtshof (ICC) heeft het land de Russische president bij zijn aankomst niet in de boeien geslagen, maar met een erehaag ontvangen. “Poetin is een voortvluchtige crimineel die de internationale wetgeving met de voeten zal blijven treden”, klinkt het onder critici.

Lees meer »

Nederlands-Palestijnse onderzoeker over raids op Westelijke Jordaanoever: “Israël heeft besloten dat het kan doen wat het wil zonder de steun van het Westen te verliezen”

Minstens 22 Palestijnen zijn gedood in de grootste militaire operatie van Israël op de Westelijke Jordaanoever in de voorbije twintig jaar. Voor de Nederlands-Palestijnse onderzoeker Mouin Rabbani is het duidelijk. “Israël is tot het besluit gekomen dat het kan doen wat het wil, zonder dat het de steun van het Westen verliest.”

Lees meer »

Na 900 dagen ‘Van Straat naar Zorg’ werden meer dan 60% van de Kortrijkse dak- en thuislozen bereikt

Op 5 maart 2022 werd de straatverpleegkundige in het leven geroepen in de regio Zuid-West-Vlaanderen om extra zorg op te nemen voor dak- en thuislozen. De voorbije 30 maanden hebben de twee straatverpleegkundigen en één straatpsycholoog in Kortrijk al 250 unieke personen kunnen bereiken, goed voor meer dan 60% van de Kortrijkse volwassen dak- en thuislozen.
The post Na

Lees meer »

Onweer trekt over ons land: Wallonië geteisterd door felle neerslag, hagel en windstoten, ook in regio Mechelen en Tienen hevige regen

Wallonië wordt momenteel getroffen door onweer. Meerdere wegen staan er blank en verschillende bomen zijn omgewaaid. Op beelden, gefilmd in Durbuy, zijn fikse regenbuien te zien. Ook in de regio Mechelen en Tienen regent het fel. Boven de Kempen brengt het onweer een lichtspektakel. Op onderstaande beelden, gemaakt op verschillende plaatsen in ons land, zijn felle flitsen te zien.

Lees meer »