Eerste resultaten van meer intensieve samenwerking tussen Ruiselede en Wingene: meer taalbaden en taalkampen

Het Wingense succesvolle taalinitiatief Alfapret besliste voortaan samen te werken met de in Vlaanderen erkende jeugddienst Oscarcrew vzw. Dankzij de extra samenwerking met het busvervoer van de Ruiseleedse scholengemeenschap Driespan kunnen Ruiselede en Wingene voortaan méér taalbaden en méér sportkampen organiseren, om lagereschoolkinderen met taalachterstand op een speelse wijze Nederlands aan te leren.

De samenwerking met het Vlaamse Oscarcrew vzw laat toe dat ook kleuters uit de derde kleuterklas en leerlingen uit Ruiselede kunnen deelnemen aan het Wingense taalinitiatief Alfapret. Dit werd in 2021 opgericht door brugfiguren uit Wingene en biedt een unieke en speelse aanpak om de Nederlandse taalvaardigheid van anderstalige kinderen te verbeteren. Vanaf dit jaar zal Oscarcrew de taalkampen organiseren. Dit is onder meer mogelijk dankzij een subsidie van 25.000 euro van de Nationale Loterij. De samenwerking maakt maandelijkse taalbaden op woensdagnamiddag en meerdaagse taalkampen tijdens vakanties mogelijk.

Vroeg integreren

“Met het toenemend aantal anderstalige kinderen in onze scholen in Wingene en Ruiselede is het cruciaal om extra focus te leggen op de Nederlandse taal”, zegt Tom Braet, de Wingense schepen van Kind en Gezinsbeleid. “Vroege integratie levert namelijk de beste resultaten op.”

Om de taalkampen nog toegankelijker te maken, wordt er samengewerkt met het busvervoer van de Ruiseleedse scholengemeenschap Driespan. “Er waren al kinderen uit Ruiselede die deelnamen aan de taalkampen”, vertelt de Ruiseleedse schepen voor Sociale Zaken Linda Wyckstandt. “Om deze taalinitiatieven nog aantrekkelijker te maken en meer leerlingen aan te trekken, zullen we binnenkort ook in Ruiselede busvervoer aanbieden.”

Binnen Alfapret worden ook buitenschoolse activiteiten aangemoedigd en het zelfbeeld en zelfvertrouwen van de kinderen versterkt. In ieder geval een schoolvoorbeeld hoe een meer intense samenwerking tussen Wingene en Ruiselede leidt tot meer en betere initiatieven.

The post Eerste resultaten van meer intensieve samenwerking tussen Ruiselede en Wingene: meer taalbaden en taalkampen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie”

Er is weer leven in de voormalige brouwerij Vanden Bussche. Het openingsweekend van zomerbar Bardos zit erop. Zomeren deed het er nog niet, maar aan gezelligheid ontbreekt het alvast niet. En ook de buren zijn tevreden, want er is geen overlast.
The post Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Op zaterdagnamiddag 29 juni vindt een groots feest plaats op en rond het vernieuwde onthaalplein met twee gerestaureerde groene barakken in Vloethemveld. “Loungehoeken, hangmatten, straattheater, kriebelbeestjes zoeken en de nieuwe tentoonstelling in de groene barakken zorgen ervoor dat het een boeiende namiddag wordt”, aldus projectcoördinator Eva Vanhuyse.
The post Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Lees meer »

Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout

In het pand op de hoek van de Zwanestraat met de Putstraat (foto), waar een tijdje een fitnesszaak heeft bestaan, komt er vanaf half augustus een nieuwe lingeriewinkel.
The post Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De vijf opvallendste fragmenten van het spraakmakende debat tussen Biden en Trump

Een verwarde en haperende Joe Biden (81) die voor regelrechte paniek zorgt in het Democratische kamp en een bulderende Donald Trump (78) die de leugens aaneen reeg. Dat is zowat de samenvatting van het eerste spraakmakende verkiezingsdebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Van een gênante blunder tot golfballen: dit waren de vijf opvallendste momenten uit het debat.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer bezoekt spooksteden in droogste woestijn op aarde

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »