Jabbeke klaar voor Erfgoeddag nu zondag: thuis bij Permeke en anderen

Het leven in een gewoon huis en in dat van kunstenaar Permeke of kunst van krijgsgevangenen, boeiender kan de Jabbeekse editie van Erfgoeddag op zondag 21 april, met als thema ‘thuis’, waarschijnlijk niet. Marcel Desmedt, de heemkundige van Jabbeke, is dan ook trots op het erfgoedprogramma. “Dankzij onze verzamelwoede kunnen we het thema ‘thuis’ mooi uitwerken.”

In zaal Sarkoheem is er vanaf 13 uur een tentoonstelling te bezoeken over hoe de mensen vroeger leefden: keukengerief, dagbladen, foto’s, gereedschap, avondlectuur… “Gelukkig dat we in ons archief eigenlijk van alles al decennialang aan het bijhouden zijn”, lacht heemkundige Marcel Desmedt.

Jeugdherinneringen

“Dankzij onze verzamelwoede kunnen we het thema ‘thuis’ mooi uitwerken. In de grote zaal van Sarkoheem geven we een overzicht van zowat alle voorwerpen die er in een huishouden in de loop van de twintigste eeuw aanwezig waren. Er is niet echt een chronologische volgorde. Alles is thematisch tentoongesteld maar zo zie je bijvoorbeeld in de uitgestalde gereedschappen wel een evolutie. Ik denk dat veel mensen zich een aantal voorwerpen nog vaag zullen herinneren van in hun jeugd. Mooi dat we op die manier bij hen jeugdherinneringen zullen oproepen. We voorzien een tekst met wat uitleg, maar je kan je ook laten begeleiden door mensen van de erfgoedcel Jabbeke.”

“Gelukkig dat we in ons archief van alles al decennialang aan het bijhouden zijn”

Het documentatiecentrum van de erfgoedcel is die zondagnamiddag trouwens ook te bezoeken. In de bovenruimte van zaal Sarkoheem kan je leren hoe de inventarisatie van documenten en krantenknipsels over Jabbeke in zijn werk gaat.

Vloethemveld

Op Erfgoeddag kan je ook het Permekemuseum, of eigenlijk de woning De Vier Winden waar de kunstenaar heeft gewoond, bezoeken. Er zijn gidsbeurten, tafelgesprekken en ook Studio Permeke is actief. In het Vloethemveld tonen ze kunstuitingen door krijgsgevangenen.

Elke Dewulf begeleidt de bezoekers om op Erfgoeddag met een andere blik te kijken naar de kunstwerken van de krijgsgevangenen uit het Britse Kamp dat na WO II in de bossen van Vloethemveld werd ingericht. Er zijn sessies om 10, 13 en 15 uur. Afspraak op parking P2, Diksmuidse Heirweg 6 in Zedelgem.

The post Jabbeke klaar voor Erfgoeddag nu zondag: thuis bij Permeke en anderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid”

Op 15 september 2019 stierven Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers tijdens een duikongeval in zee. Duikinstructeur R.C. zou fouten hebben gemaakt, maar werd toch door het Hof van Beroep vrijgesproken. De familie van Kurt en Nathalie tekent nu cassatieberoep tegen die vrijspraak aan.
The post Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid” appeared

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Media: “Doden en gewonden bij Israëlische aanval op school”- VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel wapenbestand Hamas

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 7 juli terug.

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Limburger Yannick Bouts leidt La Réserve naar label vijf sterren superior

Een jaar na de opening krijgt hotel La Réserve Resort in Knokke het label vijf sterren superior. Dat gebeurde onder leiding van de Limburgse general manager Yannick Bouts, die eerder met het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden vijf sterren behaalde. “Zonder het enthousiasme van de eigenaars – topondernemers Bart Versluys en Marc Coucke – was dit niet mogelijk geweest”, zegt

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »