“Ik maak altijd tijd om mensen te helpen”: bekende Diksmuideling ‘Meester Frank’ is van alle markten thuis

Vraag je in Diksmuide naar Frank Dewulf, dan krijg je steevast eerst een fronsend, denkend gezicht en daarna ‘Ah, maar dat is dan meester Frank die je bedoelt’. Meester Frank (76) dus, weduwnaar van Anita Cardoen, leerkracht in hart en nieren, wereldburger, reiziger, vrijwilliger, cultuurminnend, interesse in tal van zaken, iemand met een groot hart voor mensen en een brede interesse, kortom een veelzijdige man.

Frank Dewulf startte zijn loopbaan als leerkracht lager onderwijs in 1969 en ging met pensioen in 2000. “Ik gaf les in Keiem en Leke en deed ook de zorgverbreding voor alle scholen van Diksmuide, wat ik heel graag deed, want je kan zoveel betekenen voor de leerlingen. Mijn vrouw stond ook in het onderwijs en was al even gedreven”, vertelt Frank.

Frank en Anita genoten er samen van om andere horizonten op te zoeken en te proeven van de couleur locale. “Zo kochten we op een bepaald moment een appartement in Spanje. Om die koop rond te maken, hadden we uiteraard een notaris nodig. We zochten en vonden er een die de papieren in orde zou maken. Wij dus met een gerust hart naar huis om dan later terug naar Spanje te trekken voor de papieren die intussen klaar zouden zijn. Stel je onze verbazing en teleurstelling voor toen we daar aankwamen en onze notaris in de cel bleek te zitten. Op dat ogenblik stelde mijn vrouw dat het wel eens tijd werd om Spaans te gaan leren, wat ik dan ook deed. Intussen ben ik blij dat ik Spaans ken, want ik heb het al heel vaak kunnen gebruiken.”

Door zijn reizen, zijn brede interesses en zijn sociale aard maakte Frank al over de hele wereld vrienden.

Vakantieverblijven

“Ik werkte in Spanje als controleur van vakantieverblijven voor een Nederlandse firma. Dat doe ik nu nog altijd maar nu vooral in Frankrijk. Ik controleer verblijven zoals hotels, vakantiehuizen en campings. Ik moet nazien of alles in orde is maar ook controleren of eventuele klachten van bezoekers gegrond zijn. Wie met zijn bedrijf in een gids komt moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen”, gaat Frank voort. “Zo leerde ik via mijn vriendenkring in Barcelona ook enkele professoren uit Bolivia en andere landen kennen. Ik nodigde hen uit om onze streek te komen verkennen. Zo gingen ze ook op bezoek naar het VTI, nu ‘t Saam in Diksmuide, en werden ze op het stadhuis van Diksmuide ontvangen.”

“Wanneer je de taal niet kent, kan je ook niet integreren”

Maar Frank ging zelf ook naar verschillende landen op bezoek zoals naar Mexico en Colombia, waar hij door bevriende universiteitsproffen werd ontvangen en die hij op zijn beurt uitnodigde bij hem thuis. “Sportjournalist Dario Horemheb Polo Guzman Mex en María Nuncia Medina Suárez, prof aan de universiteit del Rosario in Colombia, zijn maar een paar van hen. Toen ik naar Colombia ging, werd ik er met open armen ontvangen door prof María die me een rondleiding gaf. In Pina Palmera in Mexico bezocht ik met professor Leopoldo Guitierez een tehuis voor kinderen met een beperking waarvoor ik hier een liefdadigheidsconcert had opgezet. Ik hielp vele jaren mensen uit Ecuador die hier woonden met hun papieren in orde te brengen en in Mexico ging ik op bezoek in Casa Hogar, een tehuis voor straatkinderen voor wie ik ook een meerwaarde probeerde te betekenen.”

Lokale bevolking

“Iedere reis is een fantastische ervaring waarbij ik zoveel mogelijk in contact wil komen met de lokale bevolking, van hun gebruiken leer, hun natuur leer kennen en van hun cultuur geniet”, aldus Frank Dewulf.

Waar Frank ook komt zet hij zich in voor het goede doel, zowel in België als in het buitenland. Naast controleur van vakantieverblijven is Frank ook nu nog altijd meester: hij geeft vrijwillig les aan mensen die hier van alle uithoeken van de wereld aankomen, denk maar aan vluchtelingen maar ook anderen, hij leert hen de taal maar ook de cultuur van ons land kennen. “In het kader van de integratie, want wanneer je de taal niet kent, kan je ook niet integreren”, duidt Frank.

Hij staat ook nog heel wat mensen bij met raad en daad, helpt hen met papieren invullen en zo meer. Zo wordt hij tijdens ons interview drie keer gebeld door mensen die zijn hulp nodig hebben. Telkens antwoordt hij vriendelijk en geeft meteen mee dat hij zo snel mogelijk bij hen zal komen. Ook dat is meester Frank: altijd tijd om iemand te helpen.

The post “Ik maak altijd tijd om mensen te helpen”: bekende Diksmuideling ‘Meester Frank’ is van alle markten thuis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Basket Sijsele One begint ambitieus aan de competitie: “Deelname aan de play-offs moet het doel zijn”

Met een nieuwe, fel verjongde ploeg trekt de Sijseelse One-ploeg zondag naar Hansbeke. Dat is volgens coach Gerrit Major, ook al nieuw, meteen een waardemeter. Hij steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Vorig seizoen speelde hij met Oostkamp nog de finale van de play-offs, dit jaar wil hij met Sijsele opnieuw die nacompetitie in.
The post Basket

Lees meer »

Vrouw (62) dood teruggevonden in mobilhome langs snelwegparking: “Onderzoek naar de feiten loopt”

Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen dinsdag het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. Het West-Vlaams parket opende een onderzoek naar de feiten. “Ik kan bevestigen dat mijn cliënt in verdenking werd gesteld voor schuldig verzuim”, zegt meester Lawrence Taillaert. “Ondertussen is hij vrijgelaten.”

Lees meer »

Huurders van kampeerterrein Mid’s Park in Middelkerke moeten nog dit jaar weg: “We betreuren dit, maar gemeente heeft hier geen bevoegdheid”

De uitbater van kampeerterrein Mid’s Park in Middelkerke bracht huurders via een brief op de hoogte van de nakende ontruiming van het park. Bewoners moeten zelf instaan voor de transport-, ontruimings- en afbraakkosten van hun perceel en stacaravan… en dat tegen het einde van dit kalenderjaar. Ook een ander kampeerterrein in Middelkerke start binnenkort met de ontruiming. Vooral op sociale

Lees meer »

Ook zaterdag nog evacuatievluchten in Zwitserse vallei: toeristen betalen 150 euro voor redding per helikopter

De Zwitserse autoriteiten blijven helikopters inzetten voor de 2.200 toeristen die vastzitten in de Saas-vallei in het Zwitserse kanton Wallis. In de nacht van woensdag op donderdag veroorzaakte noodweer verschillende aardverschuivingen, waardoor rotsblokken terechtkwamen op de hoofdweg naar het dal. Zowat 250 mensen werden vrijdag al met een helikopter uit de vallei geëvacueerd.

Lees meer »

Diamant voor Diana en André

Diana Braekevelt en André Vandeweghe werden op zaterdag 24 augustus op het gemeentehuis ontvangen voor de huldiging naar aanleiding van hun 65ste huwelijksverjaardag. Beiden, afkomstig van Pittem, genieten ze vooral van al het goede in het leven.
The post Diamant voor Diana en André appeared first on KW.be.

Lees meer »

Minister Dalle (CD&V) ziet in audit van VRT “geen oplossing” na ontslag van twee televisiebazen

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, heeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg gegeven over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurde tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen op uitgenodigd waren. Brepoels daagde niet op “om

Lees meer »

Neo-triatleten Greg Van Avermaert, Sven Vanthourenhout en Jelle Wallays schaven zwemtechiek bij met tips van legende Frederik Van Lierde

Voormalige wielrenners die zich wagen aan triatlon, het is een fenomeen dat we vaker en vaker terugzien. Onlangs kreeg deze trend een boost door niemand minder dan tweevoudig Olympisch goudwinnaar Remco Evenepoel, die aankondigde na zijn wielercarrière de triatlon in te willen duiken. Een ander opmerkelijk voorbeeld is Greg Van Avermaet, die eind vorig jaar zijn eerste triatlon, SGrail in

Lees meer »

Antwerpen verbiedt het, hier doen schepenen zélf mee: 128 ploegen strijden in Lichtervelde voor Belgische titel beerpong

Wie gooit het best een pingpongballetje in een beker gevuld met bier? Het antwoord op die vraag kennen we zaterdag, want in Lichtervelde strijden 128 duo’s dan voor de Belgische titel beerpong. “Maar verwar ons kampioenschap zeker niet met overmatig drankgebruik”, beklemtonen de organisatoren. “Integendeel: wie goed wil beerpongen, moet vooral een heldere geest hebben.”
The post Antwerpen verbiedt

Lees meer »

Sara Vandecaveye (104), oudste inwoner van Kortrijk, overleden

“Op enkele maanden van haar 105de verjaardag is moeder als een kaarsje uitgegaan”, zegt Gery Catteeuw, de zoon van Sara Vandecaveye, de oudste inwoner van Kortrijk, die op dinsdag 3 september in wzc Biezenheem overleden is. Zij was de weduwe van Hector Catteeuw, die in 1979 – uitgerekend ook op 3 september – op 65-jarige leeftijd drie maanden na zijn

Lees meer »

Deze eis stelde Annelien Coorevits voor deelname aan ‘De verraders’: “Eerst weigerden ze, maar anders deed ik niet mee”

Wie houdt het hoofd koel in een web van leugens? Wie breekt onder de druk? En vooral… wie zijn de verraders? Je ontdekt het vanaf zondagavond, want dan trappen ze bij VTM het derde seizoen van ‘De verraders’ af. Ex-Miss België Annelien Coorevits (37) is één van de waaghalzen die het psychologische avontuur aandurft. “Ik heb wel één voorwaarde gesteld.

Lees meer »