Drugskoerier dreigt been te verliezen in gevangenis door gebrekkige zorg: nu ook in elkaar geslagen in zijn cel

Een 29-jarige drugskoerier uit Amiens werd veroordeeld tot een jaar cel en 8.000 euro boete nadat hij betrapt werd met drie kilogram heroïne in zijn wagen. De man was bij zijn arrestatie echter nog herstellende van een zwaar ongeval en dreigt door de gebrekkige zorg in de gevangenis een been te verliezen. Op de koop toe werd hij onlangs in elkaar geslagen in zijn cel.

Adil A. werd op 7 september vorig jaar betrapt bij het Shell-tankstation in Marke. Met behulp van een drugshond vond de politie 3,2 kilogram heroïne onder de passagiersstoel van zijn Renault. A. werd gearresteerd en intussen veroordeeld tot een boete en een celstraf, zijn auto werd verbeurdverklaard.

Situatie eerst goed…

Zijn zwaarste straf was echter de gebrekkige medische zorg in de gevangenis. Adil A. had drie maanden voor zijn arrestatie een zwaar motorongeval, waarbij hij gewond raakte aan zijn heup. “In september verliep zijn revalidatie nog goed, hij kon zelfs met de fiets rijden”, zegt zijn advocaat Julie Vandenbogaerde.

… maar verslechterde

“In de cel ging hij medisch echter snel achteruit. Mijn cliënt moest elke dag een inspuiting krijgen tegen necrose, het afsterven van botweefsel, maar die kreeg hij niet meer. Een groot stuk van zijn heupbot is intussen afgestorven en een metalen plaat is losgekomen. Zijn been hangt nu gewoon los. Hij moet een nieuwe heupprothese krijgen, maar de dokters weten nog niet hoe ze dit gaan doen.”

In zijn verzwakte toestand werd Adil A. in het paasweekend bovendien in elkaar geslagen door een celgenoot. “Het was toen nog ramadan en mijn cliënt had problemen met zijn celgenoten omdat hij overdag water dronk om zijn medicatie te nemen.”

Staat in gebreke

“Ik heb de gevangenis schriftelijk gevraagd om hem over te plaatsen, liefst zelfs naar de medische vleugel, maar kreeg geen gehoor. Mijn cliënt kreeg uiteindelijk slagen op zijn gezicht en op zijn gewonde heup. Cipiers konden net op tijd tussenkomen toen een celgenoot een glas greep om hem daarmee te bewerken.”

“Het parket liet intussen weten geen beroep te zullen aantekenen tegen het vonnis, mijn cliënt komt vandaag dus gelukkig vrij. We overwegen om de Belgische staat in gebreke te stellen voor de bijkomende schade die mijn cliënt leed door zijn verblijf in de gevangenis.”

The post Drugskoerier dreigt been te verliezen in gevangenis door gebrekkige zorg: nu ook in elkaar geslagen in zijn cel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »

Buurtbewoners en familieleden reageren verslagen na schietpartij in Sint-Gillis: “Het ene moment drink je een koffie op een terras. Het volgende schieten ze je neer”

Bij een schietpartij op een terras van een café afgelopen nacht in Sint-Gillis bij Brussel zijn minstens twee mensen omgekomen. Twee anderen zijn gewond en vechten voor hun leven. Hoewel de zaak veel weg heeft van een drugsafrekening, lijken de slachtoffers op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest te zijn.

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Veilinghuis Flanders Auctions in Wingene viert 25ste verjaardag: “Design is het antiek van vandaag”

Veilinghuis Flanders Auctions bestaat 25 jaar en dat verdient een nostalgische terugblik. “Ik kocht mijn eerste kast toen ik amper 23 jaar was”, herinnert stichter Pol Desmet zich nog. “Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik voltijds in Franse rommelmarkten en antiekbeurzen rond te neuzen.” Vandaag worden Pol en Hilde Desmet geholpen door zonen

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp”

In Oostrozebeke kijkt jong en oud uit naar de jaarlijkse Peloezefeesten op vrijdag 5 juli. Geen kermisattracties op het marktplein, maar gezellige plekjes op de zachte ondergrond van de ‘peloeze’ voor het gemeentehuis. Knusser kan het niet.
The post Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: EBU stelt nieuwe actiepunten voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »