Geen straf voor dertiger die zijn pleegzusje jarenlang misbruikte in Eernegem: “Onderzoek sleepte te lang aan”

Een 35-jarige man uit Gistel bekende dat hij zijn pleegzusje tussen haar achtste en twaalfde levensjaar herhaaldelijk misbruikte. Tóch krijgt D.V. geen straf meer opgelegd. Volgens de Brugse rechtbank sleepte het onderzoek veel te lang aan.

In oktober 2016 stapte de moeder van het meisje naar de politie. Ze verklaarde dat haar dochter tijdens haar verblijf bij haar pleegmoeder in Eernegem seksueel misbruikt werd. Volgens het slachtoffer had haar pleegbroer D.V., toen nog een twintiger, haar meermaals gedwongen om seksuele handelingen bij hem uit te voeren.

Betast en verkracht

Bij aanvang van de feiten begin 2012 was het meisje amper acht jaar oud. Het misbruik zou geduurd hebben tot eind 2015. Op 2 december 2016 verklaarde het toen 13-jarige slachtoffer tijdens een audiovisueel verhoor dat D.V. haar meerdere keren aan haar borsten en geslachtsdeel betast had. Hij had haar ook met de vingers verkracht.

Tijdens een eerste verhoor eind november 2017 ontkende D.V. het misbruik met klem. Maar toen een polygraaftest in juni 2018 leugenachtige reacties registreerde, ging D.V. tot bekentenissen over. Naar eigen zeggen had hij zijn pleegzusje drie keer aan haar borsten en geslachtsdeel betast. Ook de verkrachting ontkende hij niet langer.

Geen straf meer

Maandag werd D.V. voor de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting. Maar omdat de rechtbank vaststelde dat het onderzoek jarenlang zonder noemenswaardige reden stilstond, oordeelde ze dat de redelijke termijn overschreden werd. Die stilstand viel niet aan de verdediging toe te schrijven, want tussen juni 2018 en september 2023 polste de advocaat van D.V. zes keer naar een stand van zaken.

De rechtbank beperkte zich maandag daarom tot een zogenaamde ‘eenvoudige schuldigverklaring’. D.V. kreeg met andere woorden geen straf meer opgelegd. Aan zijn slachtoffer moet hij wel nog 3.500 euro schadevergoeding betalen. (AFr)

The post Geen straf voor dertiger die zijn pleegzusje jarenlang misbruikte in Eernegem: “Onderzoek sleepte te lang aan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken”

Als alles goed gaat maakt Jasper Dejaegher op zondag 14 juli in Kemmel Koerse z’n comeback in het peloton. Sinds eind maart staat de neoprof van Team Flanders-Baloise langs de kant met mycoplasma.
The post Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Omstreden beslissing Amerikaanse Hooggerechtshof zet ontelbaar aantal regels over milieu en gezondheid op de helling

Een controversiële beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof beperkt de macht van federale agentschappen zoals het Milieuagentschap en verschuift die naar het Congres en de rechtbanken. Een ontelbaar aantal Amerikaanse regels over milieu, klimaat, gezondheid en veiligheid wordt zo op de helling gezet. "Een overwinning van de gewone man tegen de bureaucratie", juichen voorstanders de beslissing van het Hof toe.

Lees meer »