Ateliers exposeren foto’s en beelden in Villa Vandewalle: “Een heel goede match”

In Villa Vandewalle in de Meensesteenweg in Roeselare exposeren tot 27 april de ateliers analoge fotografie en beeldhouwkunst van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, de SASK. Op het eerste zicht een niet alledaagse combinatie. “Niet is minder waar, de fotografen gebruiken de muren, de beeldhouwers de ruimte ertussen wat voor een mooi geheel zorgt”, aldus Stefaan Beel.

Analoge fotografie, het verhaal dus van het filmrolletje en de ontwikkelaar in de donkere kamer, is een blijver gebleken ondanks de overheersende aanwezigheid van digitale fototoestellen en smartphones. De klas analoge fotografie van Stefaan Beel kende de jongste jaren zelfs een forse groei. We lokten cursist Aaron Bekkers uit de doka met de vraag wat een 18-jarige met analoge fotografie te maken wil hebben.

“Analoge fotografie is altijd in mijn leven aanwezig. Mijn vader was er al door bezeten en die microbe heeft mij ook besmet. Het boeit me om niet te zien wat je fotografeert. Bij digitale foto’s zit je te vaak naar een scherm te turen. Hier weet je pas na veel werk in de donkere kamer wat het resultaat is.”

“Het is een spannende bezigheid waarbij je al eens met een mislukking rekening moet houden. Het is ook wel een dure hobby. Een kleurenfilmpje kost al gauw heel wat euro’s en ook de fototoestellen, de ontwikkelaars, de chemische producten en het fotopapier zijn duur. Ik probeer dat op te lossen door zoveel mogelijk tweedehands te kopen en vooral zwartwitfoto’s te maken.”

Straatfotografie

“Ik hou vooral van straatfotografie. Daar leent dit medium zich goed toe. Op de tentoonstelling toon ik foto’s die ik nam op de Roeselaarse kermis, het carnaval en de Rodenbachfeesten.”

Ook het atelier beeldhouwkunst van leraar Jeroen Vercruysse neemt deel aan deze tentoonstelling. Siska Vandenaweele is een van de deelnemende beeldhouwers.

“Ooit kreeg ik van een vriendin een grote houten schijf en de tijd was rijp om er iets mee te doen. Ik ben nogal fan van zaagsneden en de onregelmatigheden van hout. Ik heb er een kopie van gemaakt in gips met een mal in silicone en heb vervolgens de twee schijven verbonden met een touw. Ik neem ook een creatie mee waarbij in klei geduwde putjes gevuld zijn met pigment en gips.”

“De mix tussen fotografie en beeldende kunst vind ik een hele goede match omdat het verschillende dimensies combineert. Het verticale van de foto’s aan de wanden zal een mooie mantel vormen voor de binnenruimte waar onze beelden staan.”

De expo Analoge Fotografie en Beeldhouwkunst in Villa Vandewalle in de Meensesteenweg 156, Roeselare is open op 20, 21 en 24 april van 14 tot 18 uur en op 27 april van 10 tot 17 uur.

The post Ateliers exposeren foto’s en beelden in Villa Vandewalle: “Een heel goede match” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

“Na 40 jaar is het tijd om het iets rustiger aan te doen”: restaurant Lamme Goedzak in Damme sluit eind augustus de deuren

Op 25 augustus ontvangt de familie Meiresone de laatste klanten in restaurant Lamme Goedzak in de Kerkstraat in Damme. Het pand, dat hun eigendom was, werd onlangs verkocht, maar de bestemming ervan is nog onduidelijk. “Na veertig jaar horeca is het tijd om het iets rustiger aan te doen”, zegt Steven Meiresone.
The post “Na 40 jaar is het

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Amerikaans Hooggerechtshof verklaart Trump (gedeeltelijk) “absoluut immuun” voor vervolging

Donald Trump is “absoluut onschendbaar” voor officiële handelingen die hij stelde als president, zegt het Supreme Court – al is hij dat niet voor privéhandelingen. Dit ophefmakende arrest is een enorme overwinning voor Trump, want daardoor is het haast onmogelijk dat het belangrijkste proces tegen hem – waarin hij twintig jaar cel riskeert – nog voor de verkiezingen van start

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen

Woensdag is wielrenner Jani Peiren (24) uit Bredene, een militair, tijdens een training door een auto aangereden langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Hij werd met een sleutelbeenbreuk en twee gebroken ribben opgenomen in het AZ Sint-Jan.
The post Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »

Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan”

De 16-jarige Ward Desimpelaere is weer aan het koersen. Bij een val in de Vlaams-Brabantse Pijl in Korbeek-Lo (5/5) brak de Aarselenaar zijn elleboog. Zondag trekt de pion van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel naar de UCI-koers Menen-Kemmel-Menen.
The post Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »