Brugse Chocolatier Dominique Persoone op audiëntie bij de paus

De Brugse chocolatier Dominique Persoone mocht woensdag 10 april op audiëntie bij de paus in Rome. En dat had alles te maken met de bewondering van de paus voor het sociaal project van Persoone in Congo, waar hij de lokale bevolking aan werk en een eerlijk loon helpt in zijn chocoladefabriek. “De paus maakte een zeer warme en betrokken indruk”, zegt Persoone.

Ontvangen worden door de paus in Rome: het is niet bepaald iets wat Dominique Persoone verwachtte te zullen meemaken toen hij zijn eerste stappen zetten als chocolatier. Hij ontmoette intussen wel al wat grootheden, maar de paus is toch nog een ander kaliber.

“Hoe dat pausbezoek tot stand gekomen is? Wel, mijn vennoot Dimitri Moreels (zoon van de bekende dokter en voormalig CD&V-politicus Reginald Moreels, red.) en ik waren in Rome voor een congres bij de ambassadeur van België bij de Heilige Stoel over de internationale problematiek van de oneerlijke handel in cacao”, legt Dominique Persoone uit.

Chocoladefabriek in Congo

“Er is nog steeds kinderarbeid en veel cacaoboeren krijgen, ondanks de enorm stijgende prijs voor cacao op de internationale markt, een veel te kleine vergoeding voor hun werk. Daarover, en over ons eigen project bij het Virungapark in Congo, ging ik een uiteenzetting geven tijdens dat congres.”

“In Congo, in een regio die geteisterd wordt door rebellen en waar veel armoede heerst, hebben we vijf jaar geleden een chocoladefabriek opgezet waardoor we voor werkgelegenheid zorgen en de mensen een deftig loon krijgen. En rondom de fabriek ontstaat er ook nog bijkomende economische activiteit. Mijn vennoten en ikzelf halen daar geen euro uit; het is een sociaal project.”

Gesprek op Sint-Pietersplein in Rome

“Onder de toehoorders op dat congres waren er ook heel wat geestelijken die dicht staan bij de paus. En zo kreeg de paus ook weet van onze aanwezigheid in Rome en van ons project én zo werden we ook uitgenodigd voor een kort gesprekje met hem.”

“De paus was goed op de hoogte van de problematiek in Congo en bedankte ons voor ons werk”

Dominique Persoone en Dimitri Moreels werden bij de paus gevraagd na afloop van de wekelijkse openluchtmis op het Sint-Pietersplein, mee gevolgd door zo’n 15 000 mensen. “Er waren nog een vijftiental andere personen of groepjes die uitgenodigd werden voor een gesprekje met de paus. Normaal zul je mij niet vlug formeel gekleed zien maar voor de gelegenheid ben ik toch een das gaan kopen”, lacht Dominique.

Pralines van The Chocolate Line

“Ik had voor de paus een aantal tabletten chocolade mee afkomstig van onze fabriek in Congo en ook een pakketje pralines die we met The Chocolate Line in Brugge maken. Het was me immers bekend dat de paus wel een zoetemond is… De paus spreekt Italiaans, Spaans en Frans en ik koos voor het Frans. Ik moet zeggen dat hij een heel warme en betrokken indruk maakte. “

“Hij was goed op de hoogte van de problematiek in de regio en bedankte ons voor ons werk in wat toch een van de gevaarlijkste plaatsen in de wereld is. En op onze beurt bedankten wij hem voor de diplomatie die hij toch probeert te voeren in de regio en voor zijn aandacht voor ons project. Ik ben zelf niet de grootste katholiek en heb ook bedenkingen bij bepaalde aspecten en uitspraken vanuit de katholieke kerk, maar dit bezoek maakte toch wel enige indruk op me moet ik toegeven.”

The post Brugse Chocolatier Dominique Persoone op audiëntie bij de paus is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

? “Philipsen krijgt nu nog meer de reputatie van bad boy”

De declassering van Jasper Philipsen in de zesde rit van de Tour zindert na. Ook ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ heeft het over het manoeuvre van de sprinter. “Een volkomen terechte declassering”, is het oordeel van Michel Wuyts. Voorts komt ook Remco Evenepoel zelf aan het woord op de dag van de eerste tijdrit. Slaat de wereldkampioen tijdrijden toe?

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »