Molenaar Hubert Goethals (87) uit Wakken overleden: “Wist op eigen houtje de molen te beschermen”

Dinsdag is Hubert Goethals overleden. De 87-jarige Wakkenaar was eigenaar van de Goethalsmolen en gekend en geliefd bij verschillende verenigingen. “Hij wist een grote subsidie binnen te halen bij de minister om de molen te beschermen”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote.

De Goethalsmolen in de Wakkense Molenstraat is een belangrijk stuk Dentergems erfgoed. De molen dateert uit 1787 en werd een goed decennium geleden grondig gerestaureerd. Dat is de verdienste van Hubert Goethals, die van de molen zijn levenswerk maakte. “Hij sprak er al jaren over”, vertelt Ludwig Vankeirsbilck, voorzitter van de Cultuurraad en persoonlijke vriend. “Met subsidies maar ook met veel eigen geld, wist Hubert de molen in eer te herstellen en opnieuw maalvaardig te maken. Hij deed het uit liefde voor zijn Goethalsmolen en zijn woonplaats Wakken.”

Ook burgemeester Koenraad Degroote kende Hubert goed. “Hij had een eigen weverij en maakte grote naam in de textielsector. Hij heeft zich ook nog politiek geëngageerd bij de PVV, de voorloper van Open VLD. Hij zetelde bovendien in het bestuur van de Koninklijke Harmonie Kunst en Deugd.”

“Hij wist eigenhandig een grote subsidie binnen te halen bij de minister en zorgde er zo voor dat de Goethalsmolen beschermd werd. Dat gaf een boost aan het molenverhaal in de streek en is volledig Hubert zijn verdienste.”

Familie molenaars

Hubert ging enkele jaren geleden op zoek naar nieuwe molenaars. Ludwig Vankeirsbilck behaalde uiteindelijk zijn diploma, samen met onder meer Hubert zijn zoon Christ en diens dochter Ann-Sophie. “Sindsdien houden we met een gans team de molen en het landbouwmuseum in leven”, zegt Ludwig. “Hij stond ons steeds met raad en daad bij. ‘Als je iets nodig hebt, dan moet je het vragen’, zei hij altijd. En dat klopte. Maar het moest verantwoord zijn. Je moest niet met foefkes afkomen, Hubert had je snel door.”

Mooie herinneringen

“Het is erg spijtig dat hij overleden is. We gaan hem hard missen. Hubert was niet ziek, maar zijn hart en longen werkten niet meer zo goed. Hij heeft gans zijn leven hard gewerkt, op een bepaald moment ben je op, dat is inherent aan het leven.”

“De laatste twee jaar werkte hij niet vaak meer in de molen. Maar hij was er graag bij als we de molen openden, dan genoot hij met een tas koffie in het zonnetje. We koesteren veel mooie herinneringen en goede tijden. Nu is het aan ons om zijn levenswerk voort te zetten.”

Het afscheid vindt in intieme kring plaats in de Sint-Petrus en Sint-Catharinakerk van Wakken. Online condoleren kan op https://uitvaartcentrumdesmet.be/. Meer info over de molen vind je via https://www.goethalsmolen.be/.

The post Molenaar Hubert Goethals (87) uit Wakken overleden: “Wist op eigen houtje de molen te beschermen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward Vergote reageert op vijf maanden schorsing

Burgemeester Ward Vergote (Visie) reageert ongemeen hard op de vijf maanden schorsing die is opgelegd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). Vergote keerde haar partij enkele jaren geleden de rug toe en het is zeer de vraag of dit nu al dan niet heeft meegespeeld.
The post “Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward

Lees meer »

Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Op de Kopjesdagen zal je morgen (zondag) kunnen proeven van typisch Filipijnse spijzen en dranken. Een deel van de Westkerkestraat, van huisnummers 4 tot 22, zal ingenomen worden door de Philippine Streetfood Market, een initiatief van Mario Wolleghem, ten voordele van Helping Hands for the Philippines.
The post Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Lees meer »

Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid”

Op 15 september 2019 stierven Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers tijdens een duikongeval in zee. Duikinstructeur R.C. zou fouten hebben gemaakt, maar werd toch door het Hof van Beroep vrijgesproken. De familie van Kurt en Nathalie tekent nu cassatieberoep tegen die vrijspraak aan.
The post Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid” appeared

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »