Met Bert en Romy neemt vierde generatie bakkerij Vanheste in Torhoutstesteenweg over

Bert Vanheste (24) en zijn vriendin Romy Sanders (23) zijn vanaf 1 april 2024 de trotse nieuwe eigenaars van brood- en banketbakkerij Vanheste in de Torhoutsesteenweg. Ze nemen de zaak over van Berts ouders, Dirk Vanheste (53) en Evelynn Bloemen (53). “We helpen wel nog steeds een handje mee, maar we wouden hen niet in de weg staan om de zaak over te nemen”, vertelt Evelynn.

Door de overname van de bakkerij door Bert en Romy, is het ondertussen al de vierde generatie van de familie Vanheste in de gelijknamige bakkerszaak. De vader, grootvader en overgrootvader van Bert gingen hem al voor. Misschien is er met Odilon, de vijfjarige zoon van Bert, wel een vijfde generatie op komst. “Hij is een echte fijnproever. Als hij bij ons in de bakkerij is, houdt hij ervan om de croissantjes voor te proeven”, lacht Romy.

“De klanten reageren heel enthousiast op de overname. Sinds we het op Facebook gedeeld hebben, mochten we al veel felicitaties in ontvangst nemen. Dat doet ons veel deugd. Onze trouwste klanten komen al naar de bakkerij sinds Willy nog de eigenaar was. Er is zelfs iemand die Jerome nog gekend heeft”, vertelt Romy.

Bakkersfamilie

Het ontstaan van de bakkerij gaat tot vier generaties terug. Jerome Vanheste richtte in 1939 samen met zijn vrouw Alice bakkerij Vanheste op, toen nog in de Gelijkheidstraat. In 1944 werden ze de trotse ouders van zoon Willy. Toen Willy nog maar 14 jaar was, sloeg het noodlot toe. Zijn vader Jerome zakte in elkaar en stierf voor zijn bakkersoven. Willy en zijn moeder besloten om de bakkerij samen verder te zetten.

Bert Vanheste en zijn vriendin Romy Sanders (links) nemen de bekende bakkerij over van Berts ouders Dirk Vanheste en Evelynn Bloemen (rechts). © Lara Merlevede

Willy trouwde in 1970 met Denise, waarna ze samen broodjes en taartjes verkochten in de bakkerij. Dirk, hun oudste zoon, werd geboren in 1971 en ook hij kreeg al snel de bakkersmicrobe te pakken. Hij volgde de bakkersopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge, waar hij zijn oog liet vallen op Evelynn. Samen namen ze de zaak van Dirks ouders over. “Het is ondertussen al 28 jaar geleden dat wij de zaak overnamen. We verhuisden de bakkerij toen van de Gelijkheidstraat naar de Torhoutsesteenweg, waar ze vandaag, 28 jaar later, nog steeds te vinden is”, vertelt Evelynn.

Mee met paplepel

Ook Bert kreeg de bakkersstiel met de paplepel ingegeven. Hij studeerde net als zijn vader Dirk af als bakker aan Ter Groene Poorte. “Ik heb eerst vijf jaar werkervaring opgedaan in een industriële bakkerij. In de weekends bleef ik wel helpen bij mijn ouders. Het begon wel te kriebelen om zelfstandig te worden, dus ik ben heel blij dat ik de zaak van mijn ouders kan overnemen”, klinkt het.

Romy, de vriendin van Bert, studeerde af als bewakingsagente, maar vulde haar weekends als jobstudente in enkele bakkerijen. “Mijn eerste studentenjob was als verkoopster in de winkel van een bakkerij. Sindsdien werkte ik in een vijftal bakkerijen en nu ben ik helemaal klaar om de zaak over te nemen”, vertelt Romy.

Streekproducten

In bakkerij Vanheste kan je niet enkel brood, pistolets en taartjes terugvinden, de zaak biedt ook verschillende streekproducten aan. “Oostende staat bekend om haar geglazuurd speculoos. Elke Oostendse bakker verkoopt het, ook wij. Sinds februari 2020 werd onze speculoos officieel erkend als 100% West-Vlaams streekproduct. Daar zijn we heel trots op. Onze speculoos wordt nog steeds gemaakt volgens het originele recept van mijn grootvader Jerome”, vertelt Dirk.

Jerome Vanheste, hier met zoon Willy, was de oprichter van de bakkerij. Jerome stierf heel plots toen Willy 14 was. © gf

Daarnaast verkopen ze in bakkerij Vanheste ook hun befaamde splitwafels. “We bieden twee soorten aan: de ovale splitwafel met vanilleboterroom en de ronde met kirschroom. Ze worden net als al onze producten artisanaal gemaakt en volgens het oorspronkelijke recept van de eerste generatie. Ze zijn al sinds 2017 erkend als West-Vlaams streekproduct”, vult Evelynn aan.

Steeds minder bakkers

Uit de cijfers van het Economisch Huis Oostende blijkt dat er een daling is in het aantal winkels dat levensmiddelen verkoopt in de stad. Terwijl er in 2008 nog zo’n 139 winkels waren, zijn er daarvan in 2023 maar 103 meer overgebleven. Ook het aantal bakkers in Oostende is sterk aan het dalen. Dat merken ze ook bij bakkerij Vanheste. “We merken dat er steeds meer bakkers in de buurt hun zaak stopzetten”, bevestigt Romy. “Toen wij hier 28 jaar geleden begonnen, waren er nog vier bakkers in de dichte omgeving. Nu blijven wij nog als enige over. We zijn heel blij dat Bert en Romy de bakkerij willen overnemen”, vult Evelynn aan.

The post Met Bert en Romy neemt vierde generatie bakkerij Vanheste in Torhoutstesteenweg over is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË (21u). David tegen Goliath: Spanjaarden met ‘wonderboy’ Yamal nemen het op tegen EK-debutant

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jeugd van tennisclub Olympos presteert sterk op provinciaal niveau : “Tenniscompetitie herleeft”

De tenniscompetitie herleeft weer op Olympos in de Ten Brielensesteenweg. De jeugd is er duidelijk de toekomst. Mauro Vromand uit de Begonialaan en Mathieu Vandewildemeersch uit Rumbeke werden voor eigen volk provinciaal kampioen interclub bij de U17. Drie andere leden haalden de finale van de interclub bij de U11 maar moesten jammer genoeg de duimen leggen.
The post Jeugd

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »