Oudste West-Vlaming Zuster Marie-Augustine (108) overleden in Westrozebeke

In Westrozebeke is Zuster Marie-Augustine op 108-jarige leeftijd overleden. Ze was daarmee de oudste West-Vlaming.

Zuster Marie-Augustine werd op 2 juni 1915 als Benedicta Alliët geboren in Beveren-Roeselare. Ze was de oudste in een gezin van acht. Ze trad in bij de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw in Westrozebeke op 8 december 1942. “Ik was toen niet echt heel jong meer en wist heel goed wat ik deed”, vertelde Zuster Marie-Augustine toen ze officieel oudste inwoner van Groot-Staden werd.

Altijd gelukkig in het klooster

“Als kind voelde ik al een roeping. Ik ben ook altijd gelukkig geweest in het klooster”. Ze werd op 30 augustus 1944 geprofest als zuster van Onze-Lieve-Vrouw. Van 1944 tot 1948 studeerde ze voor onderwijzeres. Met nieuwjaar 1950 startte ze als leerkracht in de toenmalige meisjesschool in Westrozebeke waar ze les gaf aan de vierde graad. Toen bestond er immers nog een zevende en een achtste leerjaar.

Zuster Marie-Augustine werd directrice van de school en was van 1970 tot 1990 ook overste van de kloostergemeenschap in Westrozebeke. Ze hielp ook een tijdlang in woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Ter Westroze in Westrozebeke.

Veel werken

Veel werken was volgens Zuster Marie-Augustine één van de geheimen voor een lang leven. “Ik heb zowel thuis als in het klooster altijd veel gewerkt”, vertelde ze tijdens een interview in juni 2021, “Daarnaast probeer ik alles aan de mooie kant te zien”.

Zuster Marie-Augustine overleed op maandag 8 april in het klooster in Westrozebeke. Het afscheid van Zuster Marie-Augustine vindt op zaterdag 13 april om 10 uur plaats in de Sint-Bavokerk in Westrozebeke. Het is mogelijk om haar een laatste groet te brengen in rouwcentrum Vandecandelaere-Casier in de Charles Ampestraat 2A in Staden. Dat kan elke werkdag van 16.30 tot 19 uur.

(BCH/foto JCR)

The post Oudste West-Vlaming Zuster Marie-Augustine (108) overleden in Westrozebeke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

Rechter ziet “geen aanwijzingen” dat Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor dood van meisje van 17 in VS

Er is geen bewijs dat ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor de dood van een meisje van 17 twee jaar geleden. Dat zegt een rechter in de VS. De vader van het meisje had de Nederlander aangeklaagd, omdat zijn dochter verdronken zou zijn terwijl ze zijn meditatietechnieken zou uitgevoerd hebben in het zwembad. Volgens de advocaat van Hof ziet de

Lees meer »

“Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het EK voor telegeleid wagen

Roeselare Sinds vijf jaar racet Racing Club Roeselare met telegeleide wagens op het gloednieuwe circuit op het einde van de Kachtemsestraat, pal langs de E403. Eind augustus organiseren ze het EK, komend weekend komt een internationaal gezelschap kennismaken met het circuit. Een kijkje gaan nemen is gratis.
The post “Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het

Lees meer »

Juf Bea zegt de klas na 40 jaar vaarwel in Gistel: “Slotfeest was schitterende afsluiter van mijn carrière”

De laatste schooldag was voor juf Bea Vanhooren extra speciaal. Want terwijl voor de kinderen de zomervakantie is begonnen, gaat Bea na een carrière van veertig jaar bij één en dezelfde school op pensioen.
The post Juf Bea zegt de klas na 40 jaar vaarwel in Gistel: “Slotfeest was schitterende afsluiter van mijn carrière” appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk

Ring Kortrijk krijgt er een tijdelijke duurzame publiekstrekker bij. De Kringloopwinkel opende er op 1 juli een pop-up shop met als hoofdaanbod tweedehandskledij en accessoires. De tijdelijke winkel blijft open tot eind augustus.
The post De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rammsteinfans kleuren het Oostendse straatbeeld: “Wat we verwachten? Veel vuurwerk en een prachtige show”

Je kan er in Oostende niet naast kijken dat er donderdagavond een optreden van Rammstein op het programma staat en dan hebben we het niet enkel over de verkeersmaatregelen. Overal in de stad lopen er groepjes met fans, gekleed in de typische zwarte kledij.
The post Rammsteinfans kleuren het Oostendse straatbeeld: “Wat we verwachten? Veel vuurwerk en een prachtige

Lees meer »

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »

Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke

Elke zomer organiseert het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Sint-Baafs-Vijve, een fototentoonstelling onder de noemer ‘Zomer van fotografie’. Dit jaar zijn ze er in geslaagd om de unieke expo Golden Lamb van MortAmour naar Sint-Baafs-Vijve te halen.
The post Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dit vindt Steven De Lelie zelf over acteurswitch voor zijn personage Bert in ‘Familie’: “Op zich jammer”

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). ‘Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld’, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »

Noorse minister laat onder luid gejuich borsten zien tijdens feestje

De Noorse minister van Cultuur en Gelijkheid, Lubna Jaffery, heeft tijdens een feestje in het kader van Oslo Pride haar borsten laten zien. De minister ontving daarvoor een luid applaus van het publiek en ook de Noorse premier vindt het “prima”. Volgens Jaffery zelf is het haar “kleine bijdrage aan vrijheid en gelijkheid”.

Lees meer »

Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.
The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten

Lees meer »