“Verrijkend op professioneel en menselijk vlak”: Seppe Vanden Broeck gaat voor Vranckx-reportage ‘De hoop van een hospitaal’ naar Oeganda

Meer dan tien jaar geleden lanceerde Rudi Vranckx een oproep om jonge tv-makers aan te trekken met een goed idee voor een buitenlandse reportage. Zo zagen De Nomaden het levenslicht. Ondertussen bezochten honderd teams samen zo’n 55 landen met een open blik en een kritische geest. Ze doen alles zelf, maar worden doorheen het hele project met raad en daad bijgestaan door Team Vranckx. De 100ste reportage is deels van de hand van een Poperingse journalist: Seppe Vanden Broeck. Hij trok naar Oeganda met Jules Stallaerts voor de reportage ‘De Hoop van een Hospitaal’.

Het Kilembe Mines Hospital in Oeganda is een ziekenhuis met Canadese koloniale roots in Kilembe, aan de Congolese grens. Het kende een turbulente geschiedenis en is broodnodig voor de inwoners van de streek, hoog in de Rwenzori Mountains. Een kleine Belgische vzw, Daktari Project, en de actie van (stagiair) dokters en verplegers van het UZ Gent, zorgde sinds een decennium mee voor een goede werking van het lokale ziekenhuis.

Overstromingen

Door verschillende overstromingen moest het hospitaal sluiten, zodat medische hulp enkel in het lagergelegen Kasese mogelijk werd. Té ver voor mensen in nood. De grote afstand werd meerdere patiënten fataal. Sinds anderhalf jaar wordt een nieuw hospitaal opgebouwd in Kilembe, afdeling per afdeling, met géén tot minimale apparatuur. Nomaden Jules Stallaerts en Seppe Vanden Broeck brengen de urgentie van het hospitaal en de wederopstanding in beeld. Seppe (23) komt uit Poperinge. “Ik studeerde journalistiek aan Arteveldehogeschool in Gent en nu volg ik een bijkomende opleiding Film aan het KASK in Gent”, vertelt hij. “Mijn kameraad Jules Stallaerts heeft een zus die kinesist is en ooit vrijwilliger was van dit project in Oeganda. Het mooie verhaal van Jules’ zus inspireerde ons. Jules, die een Gentenaar is, vroeg me om samen naar daar te gaan voor een reportage en we stelden dit voor aan het team van Rudi Vranckx.”

Het nieuwe Kilembe Mines Hospital. (foto Jules Stallaerts)

Eerste keer

Vorig jaar deze tijd trokken Seppe en Jules naar het Afrikaanse land voor Vranckx & De Nomaden. “Het was onze eerste keer dat we een reportage maakten voor Vranckx & De Nomaden. Ik kende het format wel, maar nu maakten we dus zelf deel uit van deze groep documentairemakers. Het was ook mijn eerste keer op Afrikaanse bodem. We waren twee weken onderweg en daarvan waren er uiteindelijk acht draaidagen. De veerkracht en drive van de lokale medewerkers vond ik bewonderenswaardig. Ze kennen veel tegenslag en beschikken over weinig middelen, maar toch geven ze niet op en blijven ze positief. Dat is een belangrijke les om uit leren.”

Montageproces

Na het filmen volgde er een montageproces. “We filmden alles zelf en beschikten allebei over een camera. Het was ons doel om het heel visueel aan te pakken. Daarnaast stond ik in voor het geluid. Het was een grote uitdaging om tussen al het filmen door ons verhaal niet uit het oog te verliezen. Toen we thuiskwamen, sloten we ons enkele weken op om er een mooi eindproduct van te maken. We zijn best trots op het resultaat. Het was een verrijkende ervaring op professioneel en menselijk vlak.”

Seppe in actie tijdens een van de draaidagen in Oeganda. (foto Jules Stallaerts)

Ter ere van de 100ste aflevering van Vranckx & De Nomaden werd De Hoop van het Hospitaal al uitgezonden tijdens het Docville-festival in CinemaZED in Leuven. “Daar werden ook twee andere reportages getoond. Het was fijn om de andere makers te ontmoeten en de reacties te zien van het publiek. Op tv heb je die live feedback niet. De dag erna organiseerden we nog een screening in Gent, waarbij we de ticketopbrengst aan Daktari schonken. Komende zaterdag en zondag komt de reportage op VRT Canvas.”

Toekomst

Seppe heeft de smaak te pakken voor dergelijke projecten. “Als de kans zich voordoet, zou ik zeker nog eens terug willen gaan naar die plek. Momenteel ben ik druk bezig met mijn studies, maar wie weet dat er in de toekomst nog iets gelijkaardigs op mijn pad komt”, geeft Seppe nog mee.

Bekijk de reportage op zaterdag 13 april om 20.10 uur op VRT Canvas. Je kan het ook bekijken via VRT MAX.

The post “Verrijkend op professioneel en menselijk vlak”: Seppe Vanden Broeck gaat voor Vranckx-reportage ‘De hoop van een hospitaal’ naar Oeganda is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen

Erfgoedvereniging Dement uit Oostende voert de strijd op tegen de bouwplannen op de site van het Thermae Palace, dat dringend aan renovatie toe is. Vooral de private financiering ligt zwaar op de maag. Hun aanvraag om de omgeving te beschermen viel in dovemansoren.
The post Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen appeared first

Lees meer »

Trui neemt Standaard Boekhandel in Brugsesteenweg over in Roeselare, vestiging in centrum blijft

Trui Vanlerberghe baat al tien jaar de Standaard Boekhandel in de Ooststraat uit. Vanaf 1 augustus komt daar de Standaard Boekhandel Brugsesteenweg bij. Het combineren van een centrumwinkel en een baanwinkel schrikt Trui helemaal niet af. “Beide winkels hebben een ijzersterk team en dit wordt een mooi verhaal. Ik heb er heel veel zin in.”
The post Trui neemt

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”

Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”
The post Michiel Van Daele (75) is nieuwe

Lees meer »