Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Alles samen werden 2.531 verkeersovertredingen vastgesteld, goed voor een boetebedrag van ruim 173.000 euro. In vergelijking met 2022, het vorige recordjaar, ligt het aantal vastgestelde overtredingen bijna 17 procent hoger. In de jaren daarvoor werden nooit meer dan 2.000 overtredingen door bus- en tramchauffeurs vastgesteld.

Zorgwekkend

“Het is niet abnormaal dat chauffeurs eens een overtreding begaan op de vele honderdduizenden kilometers die ze afleggen”, zegt Van de Wauwer over de cijfers. “Maar een verdubbeling van het aantal boetes in vergelijking met 2019 is zorgwekkend en mag niet aanvaard worden. Een bestuurder van De Lijn moet het voorbeeld geven op de weg.”

In meer dan negen op de tien gevallen ligt een te hoge snelheid aan de basis van de boete. Vooral het aantal kleine overtredingen – minder dan 10 kilometer per uur te snel na correctie – stijgt fors.

Minder gsm-gebruik

Naast de ruim 2.300 snelheidsboetes werden 79 chauffeurs betrapt op door het rood rijden. Nog eens 28 boetes kwamen er wegens gsm-gebruik achter het stuur. In vergelijking met de jaren daarvoor ligt dat cijfer merkbaar lager.

Een buschauffeur die een boete krijgt, moet die echter meestal niet zelf betalen. Pas bij herhaaldelijke overtredingen verhaalt De Lijn de bekeuring op de bestuurder. In 2023 draaide de vervoersmaatschappij op voor 68 procent van alle uitgeschreven verkeersboetes. Zo’n 118.000 euro aan werkingsmiddelen van De Lijn vloeide naar de boetes.

Regionale verschillen

Door uiteenlopende afspraken zijn er aanzienlijke regionale verschillen in het aandeel dat chauffeurs moeten dragen. In de steden Antwerpen en Gent of de regio Kortrijk-Brugge betaalden de bestuurders vorig jaar minder dan 20 procent van de boetes.

Elders in de provincie Antwerpen gaat het zelfs om amper 11 procent. In de rest van Oost-Vlaanderen en in Brussel en de Vlaamse Rand betalen chauffeurs daarentegen ruim een derde. In Limburg moeten de chauffeurs zowat de helft van de boetes zelf ophoesten.

The post Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Christine en Patrick zijn een gouden paar

Ter gelegenheid van hun vijftigste huwelijksverjaardag werden Patrick Vande Walle en Christine Desmet door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Christine en Patrick zijn een gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »