Oekraïner Dmytro werd verliefd op Tielt en klooster van Paterskerk: “Ik kom terug om een film te draaien over Tielt”

Ik scrol door Facebook, een beetje op automatische piloot, want het is niet mijn favoriete sociale medium. Mijn aandacht wordt getrokken door een post in de groep ‘Tielt’: ik zie prachtige foto’s van de voormalige Paterskerk. Dan merk ik de naam op van de fotograaf: Dmytro Senyshyn. Ik ga naar zijn profiel en bespeur een Oekraïense vlag. Wie is deze man, en wat is zijn verhaal?

Dmytro (37), zijn vrouw Mariel (38), hun zoon Svyatoslav (7) en dochter Solomiya (12) leidden een gelukkig leven in Irpin, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Maar dan valt Rusland hun land binnen en begint een oorlog die nog elke avond in onze woonkamers naar binnen tuimelt. Het gezin wil vluchten, maar aan de Poolse grens krijgt het te horen dat er net een wet gestemd is die mannen verbiedt het land te verlaten. Ze moeten beschikbaar zijn wanneer ze worden opgeroepen om mee te vechten. Mariel en haar kinderen mogen vertrekken; Dmytro mag het land verlaten voor slechts dertig dagen. “Ik moest daarvoor toestemming vragen, en dat laat vaak anderhalve maand op zich wachten”, vertelt hij.

Mijn in de tuin

Toen de oorlog net uitgebroken was, vingen veel Belgen gevluchte Oekraïners bij hen thuis op. Zo ook Martine Lambrecht en haar man Robert Lammertijn, deken in Huis Tabor, de voormalige Paterskerk. Hun huis in Oostrozebeke bood voortaan ook onderdak aan Mariel en haar kinderen.

Dmytro kwam met tussenpozen van telkens anderhalve maand een tijd naar België. Hij hielp in Huis Tabor met het verzamelen en klaarmaken van humanitaire hulp. “In de garage van het klooster bracht ik alles in gereedheid voor een grote truck die om de twee maanden kwam en de hulpgoederen naar onze stad Irpin bracht, waar zoveel mensen hun huis verloren zijn”, zegt hij. Als ik zowel Dmytro als zijn vrouw vraag naar hun huis in Irpin, wordt het stil. Dan, Dmytro: “Het is beschadigd. Er is een mijn in de tuin terechtgekomen. Maar godzijdank staat het er nog. Ik kan het herstellen. Dat geeft me hoop. Hoop dat als deze ellende voorbij is, we weer samen in ons droomhuis kunnen wonen.”

Dmytro was vooral in de ban van het klooster van de Paterskerk en ging er geregeld foto’s nemen. © GF

Dmytro werd hier meteen verliefd op de voormalige Paterskerk en zijn klooster, maar ook op Tielt, waar hij lange wandelingen maakte. “Het is een charmante stad met zoveel prachtige gebouwen. Maar het allermooiste vond ik toch het klooster van Huis Tabor. Er zit zo’n rijke geschiedenis aan vast, en ik vind dat de stad er postkaarten van zou moeten maken. Ik heb alvast veel foto’s die ze mogen gebruiken. (lacht) En een video, die al vaak bekeken is.”

Over video’s en documentaires maken hoef je Dmytro niets meer te leren: in zijn vaderland is hij beeldredacteur en videomonteur voor een Oekraïense tv-zender. Zijn vrouw werkt voor de hulporganisatie Blagodim, die vrouwen en kinderen opvangt na huiselijk geweld.

Dankbaar

Mariel, Svyatoslav en Solomiya verbleven een maand bij Martine en Robert en huurden daarna voor een jaar een huis in Oostrozebeke. In juli trokken ze naar Waregem, waar ze nog altijd wonen.

“Ik geloof dat we weer samen zullen zijn in een bevrijd land”

Dmytro was voor het laatst in België in oktober van vorig jaar. Het ziet er niet naar uit dat hij kan terugkomen, want de wetgeving voor mannen die het land willen verlaten is verstrengd. Zijn stem stokt, en zijn vrouw wrijft met haar handen in haar ogen. Hier zitten twee mensen die zielsveel van elkaar houden maar elkaar alleen kunnen zien op een scherm. Dmytro belt ons vanuit de slaapkamer, en ik denk aan hoe pijnlijk het voor hen moet zijn niet te weten wanneer ze daar weer dicht tegen elkaar kunnen kruipen.

Ik vraag tot slot hoe ze de toekomst zien. “We moeten hopen”, zegt Mariel. “Zonder hoop gaan we kapot. Ik geloof dat we weer samen zullen zijn in een bevrijd land.” Dmytro glimlacht. “Ik ook. Ik ben zo dankbaar voor de steun die Europa ons geeft. We zullen winnen, en dan kom ik terug naar Tielt om een film te draaien over de stad.”

The post Oekraïner Dmytro werd verliefd op Tielt en klooster van Paterskerk: “Ik kom terug om een film te draaien over Tielt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Serena Williams doet nieuwe poging om in jeansrok te passen na zwangerschap en krijgt steun: “Gooi die rok weg, je lichaam is perfect”

Oud-toptennisster Serena Williams (42) heeft het haar doel gemaakt opnieuw te passen in een jeansrok van Valentino. Williams deelde eerder al twee video’s over pogingen om af te vallen na haar zwangerschap en doet dat nu opnieuw. Verschillende fans vinden het alvast niet nodig dat de zangeres haar doel verderzet. “Koop een nieuwe rok, je ziet er geweldig uit” en

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Zemst plaatst kooien om duivenplaag aan te pakken

In Elewijt bij Zemst gaat de gemeente kooien plaatsten om duiven te vangen. De gemeente kampt al een tijdje met een duivenplaag. De gevangen duiven worden naar een opvangcentrum in Limburg gebracht. Aan de inwoners wordt ook gevraagd om de duiven niet voederen.

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Sinds de hersenbloeding kom ik altijd zo snel mogelijk naar huis”: Jean-Marie en Carmen Pfaff zijn 50 jaar gehuwd

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »

LIVE. ‘Belgian Arrows’ kijken Italië in de ogen, winnaar neemt het in halve finales op tegen Oostenrijk

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »

Opblaasbootje met 350 kilo coke: Nederlander (31) betrapt en probeert zwemmend te vluchten

Een Nederlandse drugscrimineel is maandag gearresteerd in het Britse Suffolk nadat hij werd betrapt op het smokkelen van 350 kilo cocaïne met een opblaasbootje. De drugs hadden een straatwaarde van 37 miljoen pond, omgerekend bijna 44 miljoen euro. De 31-jarige Nederlander probeerde volgens de Britse veiligheidsdienst nog te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar werd uiteindelijk toch gevat.

Lees meer »

Zelfs tien bemiddelingsgesprekken volstaan niet bij de Nationale Loterij: “Vertrouwen in CEO Jannie Haek is helemaal weg”

“Er is geen vertrouwen meer in Jannie Haek.” Dat zeggen de vakbonden bij de Nationale Loterij over hun CEO. Tien bemiddelingssessies volstonden niet om de open oorlog die er al maanden woedt, constructief te beëindigen. Haek wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Wij hopen dat het directiecomité stappen onderneemt.” Dat wil zoveel zeggen als: Haek moet weg.

Lees meer »