“Dit afbreken zou schandalig zijn”: verzet tegen sloop van unieke artdeco-galerij in Sint-Jozefscollege

Er zijn plannen om het Sint-Jozefscollege in de Koestraat in Wervik te verbouwen en te renoveren. Blikvanger in het midden van het schoolgebouw is een galerij van bijna honderd jaar oud, in artdeco-stijl. De galerij zou worden afgebroken en dat stuit op verzet. “Die galerij is uniek voor de regio”, zegt oud-leerling Steven Masil. “Het is historisch en iconisch. Een prachtig staaltje architectuur.”

Het ‘Vrij Katholiek secundair onderwijs Menen-Wervik’ heeft bij de stad een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Ze willen verbouwen en renoveren. “Akkoord, het gaat om een oud gebouw en alle begrip dat ze werken gaan uitvoeren”, zegt Steven. “Zoals bijvoorbeeld het isoleren van het gebouw, het vernieuwen van de elektriciteit en de ramen. Waar we zeker niks op tegen hebben want er zijn noden.”

Verborgen parel

“Die galerij heeft een lichtkoepel van wel twintig meter, met prachtige marmeren trappen en een mooie vloer. Als je daar voor het eerst passeert, valt je mond open. Het is een verdoken parel. Ik reageerde verontwaardigd toen ik hoorde dat de galerij zou worden gesloopt. Volgens de bouwheer omwille van de veiligheid. Er is de afgelopen jaren wat lap- en tapwerk aan geweest. Het is misschien het moment om die koepel met allemaal figuurtjes serieus aan te pakken. Die koepel begint ook te vervuilen.”

“Die galerij afbreken, zou schandalig zijn” – Stephane Debonne

De kostprijs voor het verbouwen en renoveren van de middelbare school is door de architect geraamd op zo’n drie miljoen euro en het eventueel behoud van de galerij op 100.000 euro. Steven Masil geniet nu al de steun van de koninklijke Stedelijke Oudheidkundige Commissie Wervik-Geluwe. “Die galerij afbreken zou schandalig zijn”, zegt voorzitter Stephane Debonne. “We ijveren alvast voor het behoud en gaan dat volledig steunen. Het gaat om erfgoed.”

Steun is er ook van uitgeweken Wervikaan Bo Decramer, auteur van het boek Zusters van Liefde van Maria. “Mijn broer Johan is ondervoorzitter van de vzw woon- en zorgcentrum Mater Amabilis, aanpalend in de Sint-Jorisstraat”, zegt Bo die in Lauwe woont. “Die vzw is eigenaar van het schoolgebouw. Ik belde mijn broer en hij weet van niks.”

Rijke geschiedenis

De school heeft een zeer rijke geschiedenis. Aanvankelijk was het uitsluitend een meisjesschool, met als naam Mater Amabilis. Er is daar heel lang geleden een internaat geweest, met leerlingen uit een ruime regio. Na het invoeren van het gemengd onderwijs en de fusie van het vrij onderwijs in de tabaksstad kwam daar een vestiging van vrije basisschool De Graankorrel en die verdween nadat alles werd verdeeld over drie campussen. Het schoolgebouw wordt nu uitsluitend gebruikt voor het secundair onderwijs en heet het Sint-Jozefscollege.

“Vroeger gaven de Zusters van Liefde daar les en was de school hun eigendom”, zegt Bo Decramer. “Ze hielden enorm van die galerij. De zusters waren daar zot van. De school was hun leven.”

Petitie starten

Tijdens het openbaar onderzoek van dertig dagen en tot en met 20 april kan iedereen bezwaar of opmerkingen indienen. Het afleveren van een omgevingsvergunning is finaal de bevoegdheid van het schepencollege, na advies van de omgevingsambtenaar. “We gaan online een petitie starten en zullen ook strooibriefjes verdelen”, zegt Steven Masil. “We gaan zelf een gefundeerd bezwaar indienen.”

De galerij wordt vaak gebruikt door externen. Zoals destijds voor het Klaasbal van de hoogstudentenclub Moeder Werviksche of het eten tijdens Bolle Sint-Martin. Steven Masil hoopt vooral op een gesprek met de bouwheer. “Momenteel krijgen we de kans niet om erover te babbelen”, zegt hij. “Het behoud is een lokale bezorgdheid.”

Emotionele waarde

“Als de kostprijs het probleem is, waarom dan bijvoorbeeld niet met een crowdfunding starten. Duizenden jongens en meisjes uit Wervik gingen daar naar school. Voor hen heeft die galerij een emotionele waarde. Een ander idee is in gesprek gaan met het kabinet van Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependale. Misschien kan die galerij worden beschermd en komen er dan subsidies los. Ik doe alvast een oproep tot belangstellenden om te helpen een dossier op te stellen.”

The post “Dit afbreken zou schandalig zijn”: verzet tegen sloop van unieke artdeco-galerij in Sint-Jozefscollege is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs

Op zaterdag 6 juli vindt in het lokaal dienstencentrum Patria de derde editie van de verzamelbeurs plaats. Het evenement is een organisatie van biljartclub De Patriavrienden.
The post Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grote hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: afkomstig van oud kerkhof

In Koekelare zijn heel wat menselijke resten gevonden, tijdens graafwerken vlak bij de kerk. De beenderen zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Zo’n 50 jaar geleden werd dat kerkhof weggehaald voor de aanleg van 2 nieuwe pleinen, maar waarschijnlijk gebeurde dat niet zorgvuldig. Het Agentschap Onroerend Erfgoed beslist nu wat er met de beenderen zal gebeuren. Intussen

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

In deze Brusselse buurt dweilt de politie met de kraan open: “Wie wil hier nog iets komen eten met zijn kinderen?”

Het Zuidstation is dan wel opgekuist, in de buurt errond tieren de drugs en het geweld welig. Dat bewijst ook de schietpartij van vorige week. “Dit is de Far West geworden”, getuigt een buurtbewoner. Ook schrijfster Lize Spit ziet haar buurt steeds meer verpieteren: “We horen elke week wel eens geschreeuw en zien dan iemand weglopen, dan wordt er iemand

Lees meer »

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »