Raadkamer verwijst 30 verdachten door naar correctionele rechtbank in grootschalig drugsdossier

De Brugse raadkamer heeft 30 van de 33 verdachten in een van de grootste drugsdossier in ons land doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Drugsbaron Flor Bressers (37), ‘de Braziliaanse Escobar’ Sergio Roberto De Carvalho (65) en Willem V. de G. (80) zijn de vermoedelijke spilfiguren.

Op woensdag 20 maart verschenen maar liefst 33 verdachten één voor één voor de Brugse raadkamer in een van de grootste drugszaken van ons land. Het federaal parket wilde het dossier doorverwijzen naar de correctionele rechtbank, waarna alle verdachten en hun advocaten nogmaals hun zegje konden doen. De zaak werd in beraad genomen en maandagochtend viel dan uiteindelijk de beslissing.

De raadkamer verwijst in totaal 30 verdachten door. Zij zullen zich binnenkort moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Onder de verdachten beruchte drugsbaron ‘De Lange’ Flor Bressers (37), ‘de Braziliaanse Escobar’ Sergio Roberto De Carvalho (65), Willem V. de G. (80) uit Knokke en diens waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem.

Waterzuiveringsbedrijf

Kriva Rochem kwam eind 2019 in het vizier van de politie, maar de bal ging in april 2020 pas écht aan het rollen. Het Brugse gerecht hield dan zes verdachten aan die betrokken zouden zijn bij grootschalige cocaïnesmokkel van Brazilië naar Europa. De spil in de affaire zou het obscure waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem zijn, dat jarenlang vanuit de Antwerpse haven opereerde.

De drugs zaten onder een lading soja, in blikken tonijn of onder een deklading tegels

Bedrijfsleider Willem V. de G. (80) werd in zijn Knokse villa uit zijn bed gelicht. Het dossier leidde de speurders naar een kleurrijke wereld van horecaondernemers, louche vastgoedinvesteerders, bikkelharde Balkan-criminelen en corrupte Braziliaanse politieofficieren. Al snel blijkt dat Flor Bressers het meesterbrein achter de organisatie is. Kriva Rochem blijkt volgens het Belgische gerecht de spil in minstens tien door Bressers opgezette drugstransporten. Goed voor 16 ton ingevoerde cocaïne, met een waarde van 25.000 euro per kilo. De drugs zaten onder een lading soja, in blikken tonijn of onder een deklading tegels. Naast coke smokkelde de bende ook hasj vanuit het Braziliaanse Vitoria.

Urenlange zitting

In totaal moesten woensdag 20 maart 33 verdachten voor de Brugse raadkamer verschijnen. Het federaal parket vroeg om het dossier door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Het werd een urenlange zitting vol pleidooien. En niets werd aan het toeval overgelaten: de gewoonlijke raadkamer in een smalle gang werd ingeruild voor een veel grotere zaal. Enkel wie écht binnen moest zijn, kreeg toegang tot de zaal. De politie was talrijk aanwezig om alles in goede banen te leiden en hield elke aanwezige nauwlettend in de gaten.

De Brugse raadkamer besliste uiteindelijk maandagochtend om 30 verdachten door te verwijzen naar de Brugse strafrechter. Drie mensen werden buiten vervolging gesteld.

The post Raadkamer verwijst 30 verdachten door naar correctionele rechtbank in grootschalig drugsdossier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein

De komst van de Duitse rockers van Rammstein biedt ook opportuniteiten voor lokale ondernemers. Zo organiseren Vicky Helsmoortel (44) en Kevin Vandromme (49) van restaurant (H)eerlijk dit weekend een bierfestival en comedyavond.
The post Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Zes donderdagen feest tijdens Congé In ‘t Park in Wevelgem

Gedurende zes donderdagen tijdens juli en augustus is het opnieuw feest in het Park. Vzw Rebel Rebel verzorgt de organisatie en programmatie van Congé in ’t Park, met bekende namen zoals Willy On Tour, ABBA4U en Isolde Lasoen. Met opkomend geweld Arend Delabie, Maria Iskariot en ISE en verder heel wat Wevelgems talent en dj’s die het Park zonder twijfel

Lees meer »