Stuk van klooster wijkt voor 17 appartementen in Izegem

Op de hoek van de Dirk Martenslaan en de Gentstraat in Izegem is de afbraak van een oude vleugel van voormalig klooster Avé Maria begonnen. Die maakt plaats voor een nieuwbouwproject van Immo Bossu.

Het klooster dateert uit het begin van de 19de eeuw en heeft als voornaamste blikvanger de barokke Gouden Kapel, versierd met een rijke plafond- en muurbekleding. Een deel van de gebouwen is daarom sinds 2012 beschermd.

Een jaar later trokken de Zusters van Maria weg uit het klooster en kocht Bouw Bossu uit Rumbeke de site op. Ze kochten later ook enkele woningen op de hoek van de Gentstraat op. Een oude vleugel van het klooster verdwijnt momenteel onder de sloophamer om plaats te maken voor hun nieuwbouwproject.

Zeventien appartementen

Er komen in een eerste fase zeventien appartementen met ook plaats voor twee handelsruimtes. In een tweede, latere fase wil de ontwikkelaar nog twee appartementsgebouwen in de Dirk Martenslaan optrekken. Bedoeling is ook om de beschermde gevel van het klooster te bewaren en te renoveren.

Op de binnenkoer komt dan een groene plek waar het gezellig vertoeven is. Het klooster krijgt in een latere fase ook een herbestemming. Voor de Gouden Kapel – die beschermd is – is er voorlopig nog geen nieuwe functie, maar de ontwikkelaar staat open voor verschillende voorstellen, van een horecafunctie tot exporuimte.

(vadu)

The post Stuk van klooster wijkt voor 17 appartementen in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dochter van Dominique Pélicot doet haar vader breken in rechtszaal: “De man in wie ik het volste vertrouwen had, fotografeerde me naakt”

Op de vijfde dag van het proces tegen Dominique Pélicot (71), de Fransman die zijn vrouw tien jaar lang drogeerde en door vreemde mannen liet verkrachten, heeft zijn dochter de rechtszaal toegesproken. De 45-jarige Caroline Darian (een pseudoniem, red.) noemde haar vader “ongetwijfeld een van de ergste seksuele roofdieren van de afgelopen twintig jaar”. Naast haar moeder Gisèle (72) was

Lees meer »

KV Kortrijk en STVV sluiten zesde speeldag af met 1-1-gelijkspel

KV Kortrijk en Sint-Truiden hebben zondagavond de zesde speeldag in de Jupiler Pro League afgesloten met een 1-1-gelijkspel. Beide kelderploegen scoorden in het Guldensporenstadion elk een keer, maar schieten weinig op met het ene punt.
The post KV Kortrijk en STVV sluiten zesde speeldag af met 1-1-gelijkspel appeared first on KW.be.

Lees meer »

OPROEP. Wat ga jij met het geld van de staatsbon doen?

Een half miljoen Belgen dat vorig jaar investeerde in de staatsbon, krijgt dat geld deze week terug. Voor hen is er de vraag: wat nu? Opnieuw investeren in de nieuwe staatsbon, profiteren van de stuntrentes bij sommige banken, of misschien wel iets helemaal anders? Laat het ons weten, dan contacteren wij jou mogelijk voor een artikel.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zeker 7 doden, onder wie 3 kinderen, na nieuwe aanvallen in Oekraïne – Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken dient ontslag in

Rusland heeft afgelopen nacht raketten en drones afgevuurd op Kiev en de westelijke Oekraïense stad Lviv, meldt het Oekraïense leger. Bij de aanvallen op Lviv zijn zeker zeven doden gevallen, meldt burgemeester Andri Sadovy. Onder de doden zouden drie kinderen zijn. Tientallen anderen raakten gewond. Dinsdag kwamen al meer dan 50 mensen om het leven door een zware dubbele raketaanval

Lees meer »

Organisatie Schippersweekend droomt van editie met topcijfers: “10.000 festivalgangers lijkt niet onrealistisch”

Binnen minder dan twee weken opent het Schippersweekend voor de 39ste keer de deuren. Het festival uit Lauwe slaagde er de afgelopen jaren in te groeien tot een trekpleister van formaat, een tendens die zich verder zal zetten. “Ons petanquetoernooi? In amper 65 seconden uitverkocht!”
The post Organisatie Schippersweekend droomt van editie met topcijfers: “10.000 festivalgangers lijkt niet onrealistisch”

Lees meer »

Spektakel in Zürich morgen: polsstokspringer Duplantis en hordeloper Warholm gaan in duel… op de 100 meter

De Noor Karsten Warholm (28), wereldrecordhouder op de 400 meter horden, en de Zweed Mondo Duplantis (24), wereldrecordhouder in het polsstokspringen, nemen het morgenavond – daags voor de Diamond League Meeting van Zürich – tegen elkaar op op de 100 meter. De aanleiding is een filmpje dat viraal ging waarin ze zich afvroegen wie de snelste van de twee zou

Lees meer »