De Specht brengt kinderen en gezinnen terug naar de natuur: “Onze gasten bloeien hier open”

Leerkracht plant en tuin bij VABI Roeselare Sam Dekeersschieter (42) en dierenarts Annemarie Warendorff (43) openen in het Diksmuidse hinterland de ecologische vakantiewoning ‘De Specht’, ze organiseren er ook avontuurlijke kampen voor kinderen en jongeren

“We kochten deze site waar enkel een oude varkensstal op stond”, vertelt Sam Dekeersschieter. “Er was een grote vijver bij en een ruime weide. Deze bood Annemarie, die enkel grote dieren zoals melkvee en paarden verzorgt, de kans om er paardenboxen te plaatsen. Ook haar praktijk kreeg een onderkomen op het domein dat aan onze woning paalt. Intussen startte ik met jeugdkampen in de vakantie, kampen voor kinderen van 6 tot 12 jaar waarbij ze volop van de natuur kunnen genieten en heel wat bijleren over wat er leeft in de natuur. Zo konden ze bijvoorbeeld kennismaken met de amfibieën. De bedoeling daarvan is de jeugd opnieuw te integreren in de natuur.”

Detoxkastje

“De jongeren kunnen hier naar hartenlust ravotten rond de vijver en de boomhut. Het domein is 6.000 vierkante meter groot en we wilden graag de extra ruimte zo goed mogelijk benutten, vandaar het idee om er een ecologische vakantiewoning te bouwen en de ruimte voor kleinschalige vakantiekampen te gebruiken.”

“Zelfs de stoerste tieners worden hier weer even speelse kinderen”

De vakantiewoning heeft een eigen filosofie. “In de vakantiewoning ontvangen we gezelschappen met kinderen en mensen die op paardrijvakantie komen. Zij kunnen hun eigen paard meebrengen. Vanuit de observatiekamer kijken ze via een raam zelfs uit op de stal. We mikken dus vooral op gasten die de rust en de natuur komen opzoeken. Zo kunnen ze kennismaken met de dieren op ons domein en wij wijzen hen de weg naar allerlei leuke natuurplekken in de buurt. Er staat zelfs een ‘detoxkastje’ in de gang. Wie eventjes helemaal offline wil zijn, kan de smartphone of laptop daarin deponeren”, toont Sam.

“Wat de kampen betreft, vat onze slogan ‘Natuurlijk op kamp in Keiem’ het goed samen. De kampen draaien volledig rond lokale natuurbeleving. Onder begeleiding spelen de kinderen in de weide, klimmen ze in de bomen, zwemmen ze in de vijver… Ze keren terug naar de basis en blijven weg van hun computerscherm. Daardoor gedragen zelfs de stoerste tieners zich weer even als speelse kinderen. Dat is prachtig om te zien en geeft mij enorm veel voldoening.”

Comfortzone

“De eerste dag moeten de kinderen soms wat uit hun comfortzone komen. Daarna zie je hen echt openbloeien. We merken vaak aan onze gasten en kinderen dat ze de connectie met de natuur wat kwijt zijn, vooral dan de personen die in de stad wonen en zelden in contact met het platteland komen.”

Het vakantieverblijf is in een gloednieuw vakantiehuis. “We maakten zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen. Zo werkten we het interieur af met leempleister, leemverf en rubberhout. De woning is ook uitstekend geïsoleerd met papiervlokken. We plaatsten vloerverwarming en een warmtepomp. Op het dak liggen 52 zonnepanelen. Daarnaast stimuleren we onze gasten om zich ecologisch te verplaatsen. Dat geldt ook voor de ouders die hun kinderen hier op kamp sturen. We vragen hen om zoveel mogelijk te carpoolen of met de fiets naar hier te komen.” Naast een open keuken, een badkamer, een gezellige leefruimte met speelhoekje voor de kinderen zijn er in het vakantiehuis drie unieke slaapkamers. Slaapkamer 1, ‘Observatie Specht’, is geschikt voor 2 personen, heeft een dubbel bed en uniek zicht op de paardenstal. Slaapkamer 2 ‘ Bonte Specht’ kan 4 gasten herbergen in 2 dubbele bedden en slaapkamer 3 ‘De Groene Specht’ is perfect voor een klein gezin of 3 personen met dubbel bed en extra kleuterbedje. Dit renovatieproject werd gerealiseerd met de steun van provincie West-Vlaanderen binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen’.

De Specht vind je in de Kuiperstraat 11 in Keiem, 0477 49 58 91, info via [email protected] en https://www.despechtvakantiewoning.be waar ook foto’s te vinden zijn.

The post De Specht brengt kinderen en gezinnen terug naar de natuur: “Onze gasten bloeien hier open” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee duo’s werpen zich in de strijd om co-voorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het co-voorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onderhandelingsgesprekken met Israël weer opgepikt na nieuw Hamas-voorstel, VS ziet “doorbraak” 

De onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza zijn weer opgepikt na een nieuw Hamas-voorstel. Israël heeft een delegatie naar Caïro gestuurd waar de onderhandelingen worden gevoerd onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS. De Amerikaanse regering spreekt over een "doorbraak" en is optimistisch dat het voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie kan leiden tot een staakt-het-vuren in het gebied.

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »

Prinses Delphine prijst koning Albert: “Je kan niet alles inhalen, maar ik hou van mijn vader en dat is genoeg”

Ze heeft jarenlang voor erkenning moeten vechten, maar vandaag is prinses Delphine (56) gelukkig met de relatie die ze met haar vader heeft opgebouwd. In een interview met het tijdschrift ‘Paris Match’ geeft de prinses meer details over de band die ze met koning Albert (90) heeft. Sinds hun verzoening zijn hun interacties zowel hartelijk als betekenisvol geworden.

Lees meer »