Kafka heerst in het verkeer: Brugse automobilist betwist boete voor rijden in verkeersluwe zone

Frank Debaene kreeg een boete omdat hij op zaterdag 17 januari de verkeersluwe Zuidzandstraat inreed. Hij betwist die bekeuring, omdat hij voor een gesloten slagboom van de ondergrondse parking ’t Zand stond en anders verkeersovertredingen moest begaan.

Kafka in het Brugse verkeer. Dat ondervond Bruggeling Frank Debaene (49) aan den lijve op 17 januari. Hij wou zijn auto kwijt in de ondergrondse parking van ’t Zand en dacht gebruik te maken van de nieuwe inrit ter hoogte van het Albertpark.

“Toen ik aankwam, bleek de parking afgesloten met slagboom”, vertelt hij. “Ik kon dus niet anders dan terug weg rijden en rechtsaf slaan, conform het verkeersbord, en mijn weg voort te zetten richting het bovengronds plein ’t Zand. Ter hoogte van de T-sprong word ik verplicht om rechtsaf te slaan, dus om richting Zuidzandstraat te rijden. Rechtdoor is niet toegestaan, enkel De Lijn mag dat.”

“Ik ben verbaasd dat mij via de ‘slimme’ ANPR-camera’s een boete wordt aangerekend voor het binnenrijden van deze autoluwe straat. Ik had op dat moment geen enkele mogelijkheid meer om dat te voorkomen”, aldus deze industrieel ingenieur.

Dashcam

Een foto van de dashcam van het voertuig. © GF

“Waarom de inrit aan het Albertpark afgesloten was, weet ik niet. Een tiental minuten later ben ik alsnog de parking kunnen binnenrijden via de toegangstunnel”, vervolgt de automobilist, die via de dashcam van zijn wagen een foto heeft van de gesloten slagboom.

Wellicht zal hij binnenkort voor de politierechtbank moeten verschijnen. In de hoop dat de Brugse burgemeester deze kafkaiaanse situatie zou aanpakken, stuurde Frank Debaene op 9 februari een dossier met foto’s naar het stadsbestuur. Met de mededeling dat er iets schort aan de verkeerssituatie.

Maar hij kreeg geen genoegdoening. Burgemeester Dirk De fauw ziet geen problemen in de huidige verkeerssituatie: “De Zuidzandstraat is, net als de Geldmuntstraat en de Noordzandstraat, elke zaterdag en zondag autoluw tussen 13 en 18 uur. Sedert vorig jaar gebeuren de controles hierop door middel van een ANPR-camera, die staat opgesteld aan het begin van de Zuidzandstraat.

“Op de Brugse ring R30 staat sedert 2016 een aankondigingsbord op 150 meter en ook nog eens ter hoogte van de afrit van het Concertgebouw. De onderborden werden in oktober 2022 aangepast naar het nieuwe tijdsregime. Bij de verdere ontwikkeling van het autoluwe gebied werd met het issue dat er geen keerpunt is, rekening gehouden. Er werden diverse scenario’s onderzocht, keren en terugrijden naar de UNESCO-rotonde was geen optie.”

“Ik kon niet anders dan een overtreding maken” – Frank Debaene

“Om nietsvermoedende bestuurders alsnog te sensibiliseren over het autoluwe gebied, werd er eind vorig jaar net voor de afrit aan het Concertgebouw een groot scherm van 2 bij 2 meter geplaatst dat enkel actief is wanneer het autoluw gebied actief is. Op die manier willen we zo duidelijk mogelijk communiceren naar bestuurders over het autoluwe gebied. Alle aanwezige bebording voldoet aan de wettelijke bepalingen.”

“Interparking, de beheerder van de parking Zand, laat weten dat het mogelijk is om alle ingangen van de parking in te rijden, op het moment dat de parking volzet is”, aldus Dirk De fauw.

Frank Debaene is niet tevreden met dit antwoord: “Het is duidelijk te zien op mijn dashcam dat de slagboom aan de nieuwe inrit gesloten was, inrijden in de ondergrondse parking was daar niet mogelijk op dat moment! Ik vind het bovendien vreemd dat stadsbestuur erop rekent dat een technische installatie van een derde partij, de parkeeruitbater, naar behoren werkt om aan te geven dat de verkeerssignalisatie voldoet.”

Onterecht

“Bij een probleem met de parkeeruitrusting is dat niet het geval, aangezien er op dat moment geen andere mogelijkheid is dan de autoluwe zone in te rijden. Ik blijf bij mijn standpunt dat ik onterecht ben beboet, ik had geen intentie om de autoluwe zone in te rijden, de tijdelijke situatie verplichtte mij ertoe”, aldus de chauffeur, die zich afvraagt hoeveel boetes de bewuste ANPR-camera vaststelt op één dergelijk autoluw weekend.

“Deze cijfers zouden een maatstaf kunnen zijn om aan te geven of de huidige signalisatie goed is. Gezien de verkeersstroom die ik volgde die dag, kan ik me niet voorstellen dat dat allemaal auto’s waren met een vergunning. De oplossing lijkt me ook niet zo moeilijk: tijdens de autoluwe periodes toelaten dat je op de T-sprong richting Bloedput mag rijden, zoals De Lijn mag. Een onderbord onder bestaande verkeerssignalisatie op dat punt lost dat goedkoop op. Want ik heb er alle begrip voor dat het stadsbestuur de binnenstad autoluw wil houden.”

The post Kafka heerst in het verkeer: Brugse automobilist betwist boete voor rijden in verkeersluwe zone is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “De eerste jaren kon ik m’n ‘opvolgster’ wel vermoorden”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst

Keert Hugo De Bondt (76) terug naar de Brugse gemeenteraad, zij het als vertegenwoordiger van een andere partij? Jarenlang zetelde hij voor N-VA, nu plaatst het Vlaams Belang de gewezen politicus op een verkiesbare plaats voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.
The post Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugse Darts Federatie lauwert kampioenen en kijkt uit naar Darts Masters: Tornooi met profs en amateurs

De Brugse Darts Federatie zette een punt achter het voorbije seizoen en dat ging traditiegetrouw gepaard met de kampioenenviering. Men week hiervoor uit naar Oostcampus in Oostkamp. Komend weekend wordt in Assebroek de tweede editie van de Belgium Darts Masters georganiseerd.
The post Brugse Darts Federatie lauwert kampioenen en kijkt uit naar Darts Masters: Tornooi met profs en amateurs

Lees meer »

Waarom zijn Vlaamse wielertoeristen zo onvriendelijk? “Zelfs als je ‘hallo’ zegt en zwaait, negeren ze je”

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Vuistregels voor je kind het water in gaat: “Op twintig seconden kan het al te laat zijn”

Het diepe water brengt heel wat gevaren met zich mee voor jonge kinderen. Vorige week verdronk een jongen van zeven tijdens een schooluitstap, en zaterdag bezweek een peuter nadat hij in een zwembad belandde. Om zich voor zulke drama’s te behoeden, leert Tine Sleurs studenten lichamelijke opvoeding hoe ze kinderen zelfredzaam in het water kunnen maken. Aan HLN deelt ze

Lees meer »

André en Simonna zijn 60 jaar getrouwd

De 85-jarige André Vanluchene en de 83-jarige Simonna Struyve vierden hun diamanten huwelijksjubileum tijdens de receptie op het gemeentehuis in Olsene.
The post André en Simonna zijn 60 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

KIJK. De film van de rit: Cavendish schrijft geschiedenis en Pedersen valt in laatste rechte lijn

Mark Cavendish heeft geschiedenis geschreven met zijn 35e etappeze in de Tour. De ‘Manx Missile’ verwees Jasper Philipsen en Alexander Kristoff naar de dichtste ereplaatsen. Mads Pedersen, misschien wel de grootste concurrent van Philipsen voor de groene trui, kwam nog stevig ten val in de laatste rechte lijn. Hij vloog vol tegen de dranghekken en zag een mooi ereplaats door

Lees meer »

“Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken Zulte Waregem-coach Sven Vandenbroeck begonnen aan Operatie Promotie

De voorbereiding bij Zulte Waregem is nu ook echt begonnen. De eerste oefenwedstrijd werd gewonnen, de open training voor fans is gegeven. Een gesprek met nieuwbakken T1 Sven Vandenbroeck. “In 1B moet je niet te lang met hetzelfde systeem voetballen.” We kunnen ons dus verwachten aan tactische flexibiliteit.
The post “Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Draai aan het rad en win!

Is jouw tuin klaar voor een gezellige zomer? Draai elk uur aan het rad en maak kans op een van deze leuke items om jouw tuin nog leuker te maken deze zomer: Deelnemen kan elk uur tot en met 19 juli 2024 – 23.59 uur.
The post Draai aan het rad en win! appeared first on KW.be.

Lees meer »