“We horen elkaar elke dag”: Bart Deman en Wim Decock zijn al 38 jaar boezemvrienden

‘Een goede vriend is als een klavertje vier; moeilijk te vinden, een geluk om te hebben’. Zo luidt een Iers gezegde. Van de onwrikbare waarheid die achter deze gevleugelde woorden schuilgaat, hoef je Bart Deman alvast niet te overtuigen. Sinds 1986 is de joviale Kortrijkzaan de boezemvriend van Deerlijknaar Wim Decock. Vorige week was hij nog present op het huwelijksfeest van zijn ‘spitsbroeder’ in Londen.

Bart Deman (52) woont met zijn echtgenote Darline Devos zes hoog aan de Dam in Kortrijk. Hij is al bijna vier decennia twee handen op een buik met Wim Decock, zoon van Dirk Decock en Jenny Vanhove en broer van Ann en Gert uit de Mezenlaan in Deerlijk. “Wanneer het allemaal begonnen is? Daarvoor moeten we terug naar 1 september 1986”, start Bart zijn verhaal. “Na twee jaar VSO aan het Sint-Amandscollege trok ik naar het Instituut Voor Voeding (IVV), beter bekend als Ter Groene Poorte in Brugge.”

“Ik wachtte op het perron van het station op de trein en raakte er aan de babbel met een leeftijdsgenoot die met de bus vanuit Deerlijk naar Kortrijk was gekomen en blijkbaar naar dezelfde bestemming moest. Het zou het begin zijn een langdurige vriendschap. We hebben uiteindelijk vijf jaar samen gezeten in de befaamde bakkerijschool. We waren allebei extern en gingen elke dag op en af naar Brugge. We doodden de tijd met manillen.”

Allebei bij de Marine

Bart Deman en Wim Decock vervulden beiden hun legerdienst bij de marine. De afzwaai werd telkens stevig gevierd. © GF

“Op school leerden we de knepen van het bakkersvak en tijdens de weekends gingen we beiden werken bij de bakker: Wim bij Frans Adens en ik bij Pol Hanssens. Elke vrijdag- en zaterdagnacht waren we paraat en op maandagmorgen terug naar school waar we niet zelden van vermoeidheid in slaap vielen. Nog een geluk dat de leerkrachten op de hoogte waren van onze drukke weekendactiviteiten en onze hazenslaapjes door de vingers zagen. In die tijd werd dat gelukkig nog getolereerd…”

“Na de bakkersopleiding wachtte voor alle twee de legerdienst. Ook daar werd een gelijklopend parcours afgelegd want we hebben beiden opleiding gekregen aan de marinebasis Sint-Kruis in Brugge. Wim was steward op de mijnenveger Primula M923, ik bakker-kok op het fregat Wielingen F910. Ik herinner me nog heel goed dat het goddelijke gerstenat rijkelijk vloeide tijdens de afzwaai van Wim en die van mij vier maanden later…”

Samen op reis

De twee vrienden bleven elkaar volgen, ook toen hun professionele bezigheden een andere weg op gingen. “We speelden iedere maandagavond samen minivoetbal in de sporthal in Deerlijk. Ook Wims vader Dirk en zijn oom John waren telkens van de partij. Ook in de cafetaria bij Dirk Warnez waar er het verloren vocht steevast moest aangevuld worden en werd nagepraat over die niet te missen doelkans…”

“In Londen hielp ik mee aan de bruidstaart die Wim zelf had gemaakt”

“Op dinsdag trokken we er vaak samen op uit omdat de bakkerijen op die dag gesloten waren. We trokken vaak samen op reis, onder meer naar New York. We speelden het zelfs eens klaar om vanop het terras van het Brouwershof in het centrum van Deerlijk rechtstreeks naar het Zuid-Franse Pau te rijden om de Tour de France live mee te maken… We waren niet verlegen om een stuntje… Ik ben nog samen gaan skiën met Wims familie, ik was getuige van zijn huwelijk en hij mijn getuige tijdens mijn trouw tien jaar geleden in het stadhuis van Kortrijk. Om nog maar eens te benadrukken dat we echt boezemvrienden waren en nog altijd zijn.”

Huwelijk in Londen

“Ik werk ondertussen al een drietal jaar als bakker-traiteur in de Carrefour in Wevelgem. Wim woont al 11 jaar in Londen waar hij als ‘pastry head chef’, zeg maar de chef-kok van het gebak, is tewerkgesteld bij Do & Co. Een wereldfirma die onder meer toppatisserie levert voor first en businessclass in de vliegtuigwereld. Vorige donderdag is hij in het huwelijksbootje gestapt met Lidia Tur. En ik was uiteraard present op die heuglijke dag. ’s Morgens heb ik meegeholpen met de afwerking van de bruidstaart die Wim zelf had gemaakt.”

Beperkt gezelschap

“Darline hielp de dames bij de versiering van het zaaltje. Het was een ceremonie met een beperkt gezelschap maar alles is vlekkeloos verlopen. Lekker gegeten, een ontspannen sfeer, een dansje geplaceerd en ik heb mijn allerbeste Engels en enkele flarden Pools bovengehaald om het kersverse koppel te feliciteren. Onze vriendschap gaat nooit meer stuk. Zoveel is zeker.”

The post “We horen elkaar elke dag”: Bart Deman en Wim Decock zijn al 38 jaar boezemvrienden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

Vlaanderen Feest in het centrum van Wervik

Sinds dinsdagmorgen wapperen in de centrumstraten kleurrijke nieuwe vlaggen met de slogan ‘Heerlijk zomeren in Wervik’. Zondag 7 juli is het Vlaanderen Feest met een divers programma. Het begint sportief met om 9 uur de start van ondertussen de zesde editie van de Franco-Belge Run. Het is uitkijken of Foeke Vanbecelaere uit Moorsele voor de vierde keer op rij gaat

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kortemark is zoveelste waterlek in Stadenstraat meer dan beu: “We vragen plan van aanpak van Watergroep”

In de Stadenstraat in Zarren (Kortemark) ontstond donderdagavond opnieuw een groot waterlek dat de straat blank zette. Het is het tweede waterlek in evenveel weken maar al het zoveelste de afgelopen jaren. De gemeente is de situatie dan ook kotsbeu. “We zijn inderdaad misnoegd, zo kan het niet langer”, reageert burgemeester Karolien Damman. “Binnenkort moet De Watergroep ons een plan

Lees meer »

Spectaculaire beelden: waterhoos te zien in Blankenberge

Wie woensdagochtend in Blankenberge vertoefde, kreeg spectaculaire beelden te zien. Een waterhoos boven de zee was van ver zichtbaar. Een atypisch zicht, al lijkt het natuurfenomeen wel vaker voor te komen. “De schade bij een waterhoos is niet te vergelijken als bij een tornado of wervelwind”, zegt weeranalist Nicolas Roose van weerdienst MeteoSupport, de overkoepelende naam voor NoodweerBenelux en Weerflash.<br

Lees meer »