Vacatures in zorgsector op laagste niveau in drie jaar tijd, maar in West-Vlaanderen blijft de vraag stijgen

In 2023 kwamen er bij de VDAB 57.320 vacatures binnen voor een job binnen de sectoren gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Dat waren 4.095 vacatures minder dan in 2022 en 3.790 minder dan in 2021, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

De provincie West-Vlaanderen is de enige provincie waar een kleine stijging (+107) van het aantal vacatures werd opgetekend. In alle andere provincies daalt het aantal vacatures in de zorgsector.

Piekjaren

De zorgsector kreunt al jaren onder een nijpend personeelstekort, maar na twee piekjaren in 2021 en 2022 is het aantal vacatures in de sectoren gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening in 2023 gedaald met 6,7 procent. “Dat neemt natuurlijk niet weg dat de nood aan werkkrachten binnen deze sectoren nog altijd heel groot blijft”, zegt parlementslid Katrien Schryvers.

De provincie Antwerpen telde vorig jaar met 16.670 het grootste aantal vacatures, goed voor bijna een derde van het totaal. Omgerekend gaat het om liefst 45 vacatures per dag. Dat zijn er nog steeds veel, ook al gaan ook in Antwerpen de cijfers omlaag. Zo waren er in 2023 1.870 vacatures minder dan in 2022.

The post Vacatures in zorgsector op laagste niveau in drie jaar tijd, maar in West-Vlaanderen blijft de vraag stijgen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Alpe­cin-Deceuninck-manager Philip Roodhooft stelt gerust na val Philipsen: “Hij heeft niks gebroken”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »