Babygiraf geboren in Bellewaerde: meteen mannetje van 1,75 meter

Heuglijk nieuws vanuit Bellewaerde Park: de bedreigde rothschildgiraf Safiya is er bevallen.

De babygiraf kwam ter wereld op 1 april en dat is geen grap. “Het giraffenkalfje is afgelopen maandagavond omstreeks 21.10 uur geboren”, zegt Filip Van Dorpe, de marketing director van het Ieperse Bellewaerde Park. “De bevalling is vlot verlopen en zowel de moeder als het jong stellen het goed.” Het gaat om een mannetje. “Hij weegt 58,3 kilogram en meet 175 centimeter. Bezoeken kan eventueel vandaag al.”

Beschermende houding

Om 18 uur kwamen de pootjes al piepen en drie uur later was het zover. “De geboorte, die gebeurt terwijl de moeder rechtop staat, is vlot en op natuurlijke wijze verlopen”, laat het Ieperse dieren- en pretpark weten. “Ook giraf Kamala, de zus van Safiya, en giraf Zuri hebben de bevalling van dichtbij meegevolgd. Voor Zuri is een bevalling niet onbekend, want dat heeft ze in haar vorig verblijf al van dichtbij gezien. Zuri ging tijdens de bevalling naar Safiya om aan haar uier te zuigen. Een aanmoedigend gebaar, wat haar tijdens de bevalling tot rust bracht.”

Eens het girafje geboren was, werden de andere giraffen uiteindelijk naar hun stal verplaatst zodat moeder Safiya in alle rust kan kennismaken met haar jong. “Beide stellen het zeer goed”, aldus hoofddierenverzorger Pieter Vercruysse. “Giraf Safiya geeft haar jong af en toe likjes en toont een beschermende houding. Ook Safiya en Kamala werden in Bellewaerde Park geboren. Safiya werd met de fles opgevoed, wat de kans verhoogde dat ze zelf haar jong niet ging zogen. Verrassend genoeg toonde ze toch haar moederinstinct en merken de dierenverzorgers dat het stierkalf vlotjes bij de moeder drinkt.”

Europees kweekprogramma

Er leven slechts 1.400 rotschildgiraffen in het wild en 429 in dierentuinen, wat hen een zeldzame soort maakt. Vandaar dat de geboorte bevorderend is voor het Europees kweekprogramma van EAZA, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. In totaal heeft Bellewaerde Park nu een kweekgroep van vijf giraffen: Dumisani (4,5 jaar), Kamala (3 jaar), Zuri (3 jaar), Safiya (4,5 jaar) en het kersverse kalfje.

Welke naam?

Het mannelijk girafje heeft nog geen naam. De abonnees van Bellewaerde Park mogen een voorstel doen voor de naam van de nieuwe giraf. De dierenverzorgers zullen uit alle inzendingen een keuze maken en de uiteindelijke naam beslissen. Er is slechts één regel: het moet een Afrikaanse naam zijn aangezien de dieren in Bellewaerde Park altijd vernoemd worden naar hun oorsprongsgebied. De winnaar van de gekozen naam mag het jong achter de schermen bewonderen.

Vorig jaar werd het giraffenverblijf volledig vernieuwd en uitgebreid, waardoor er genoeg ruimte is voor een grote kudde giraffen. Het buitenverblijf werd vergroot en de binnenstallen werden volledig vernieuwd met onder andere een zandstal, wat bevorderend is voor het slaapgedrag en de hoefconditie van de giraf. Het kalf is door het venster van de stal al meteen zichtbaar voor de bezoekers. Als het weer en de omstandigheden het toelaten, zal hij binnenkort de Savanne ontdekken.

The post Babygiraf geboren in Bellewaerde: meteen mannetje van 1,75 meter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus

De drug flakka doet blijkbaar vreemde dingen met de gebruikers. De rechter van Ieper veroordeelde een twintiger tot 11 maanden voor onder meer een inbraak bij een arts in Poperinge. De druggebruiker ging er bij de dokter vandoor met een cactus.
The post Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

“Ik wist niet dat er een kogel in zat”: voormalige ‘schrik van Koekelare’ schiet ei zo na echtgenote dood in Torhout

Tijdens een discussie met zijn echtgenote greep Pittemnaar Dieter V. (36) naar een vuurwapen en loste een schot. De kogel belandde in de deur en V. hield het op een ‘ongeluk’. Later zette de dertiger, destijds gekend als de ‘schrik van Koekelare’, ook nog zijn eigen ontvoering in scène. Het leverde hem zijn 50ste veroordeling op.
The post “Ik

Lees meer »

Appartementsbewoners trekken aan alarmbel: “We worden geterroriseerd door een dealer die minderjarigen aan het werk zet met baseballknuppels”

De bewoners van appartementen in Residentie Dirk Martens in de Aalsterse Raffelgemstraat worden geterroriseerd door een drugsdealer. Er is sprake van geweld, bedreigingen en vandalisme. “Hier moet een einde aan komen of er gebeuren ongelukken”, zegt een van de bewoners. Burgemeester D’Haese (N-VA) belooft alvast verscherpt politietoezicht en gaat samen met de syndicus op zoek naar een permanente oplossing voor

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Aftellen tot aan de start van ‘Grand Show Folie Royale’: eerste show al uitverkocht!

Over één week is het zover, op vrijdag 12 juli gaat ‘Grand Show Folie Royale’ in wereldpremière in Knokke-Heist. De voorstelling in het Grand Casino Knokke pakt uit met indrukwekkende topstemmen, internationale acts en wervelende choreografieën.
The post Aftellen tot aan de start van ‘Grand Show Folie Royale’: eerste show al uitverkocht! appeared first on KW.be.

Lees meer »

CEO kledingketen C&A stapt op

10:37 Giny Boer is na ruim drie jaar niet langer de CEO van de Nederlandse kledingketen C&A. Ze vertrekt terwijl de modesector woelige tijden beleeft en ze haar e-commerceambities moest inslikken.

Lees meer »