Drie Ieperlingen op nationale PVDA-lijsten: “Maar we doen niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen”

Met Peter Degand, Geert Vanlangendonck en Steve Elleboudt staan er drie Ieperlingen op de PVDA-lijsten voor de federale en Vlaamse verkiezingen van 9 juni. Een Ieperse PDVA-lijst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen komt er echter niet.

Natalie Eggermont en Ilona Vandenberghe, de West-Vlaamse lijsttrekkers voor PVDA voor de federale en Vlaamse verkiezingen op 9 juni, kwamen naar het Vleeshuis in Ieper om campagne te voeren met PVDA On Tour. Ook de drie kandidaten uit Ieper die opkomen bij de nationale verkiezingen waren van de partij.

Peter Degand (49) verhuisde na omzwervingen in Kortrijk en Menen een viertal jaar geleden naar Ieper om dichter bij zijn werk in Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart te wonen. Meteen nam hij de rol van medeverantwoordelijke voor PVDA op, de partij waar hij sinds 2001 bij aangesloten is en waarvoor hij al in 2012 en 2018 lijsttrekker was bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk en Menen. Op 9 juni vind je hem terug op de vierde plaats op de West-Vlaamse Kamerlijst.

Dreadlocks

Steve Elleboudt (43) staat op de twaalfde plaats op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement. “Het zijn mijn eerste verkiezingen”, vertelt Steve, die geboren is in Poperinge, als tweejarige verhuisde naar Frankrijk maar ondertussen al 19 jaar in Ieper woont. “Ik ben al 14 jaar lid van de partij, maar ik ben de mens die werkt achter de schermen. Toen Natalie (Eggermont, red.) vroeg om één keer op een lijst te staan, twijfelde ik. Ik heb dreadlocks en mensen steken je dan in een hokje. Die vooroordelen kunnen een nadeel zijn.”

“Ik kies voor PVDA omdat ik in armoede ben opgegroeide en zag dat de maatschappij niets doet voor ons. Alles is voor de middenklasse of de rijke mensen”, vervolgt Steve. “Ik ben ook al dertig jaar milieuactivist. In Frankrijk heb ik zes maanden een bos bezet dat ze wilden kappen voor een nieuwe luchthaven. Ik ben ook vrijwilliger voor Fedasil, Ieperfest, Manifiësta…”

Vredesloop

Geert Vanlangendonck (66) heeft wel veel ervaring met verkiezingen. Eind jaren negentig stond hij al op een PVDA-lijst. Anno 2024 is hij achtste opvolger op de Vlaamse lijst in West-Vlaanderen. “Ik steun vooral de jongere kandidaten en wil tonen aan de mensen die in het verleden voor mij gestemd hebben dat ik nog altijd achter PVDA sta”, zegt de gepensioneerde woonbegeleider in de jeugdzorg. “Ik ben daar nog altijd mee bezig, maar dan als vrijwilliger. Op 21 oktober organiseer ik ook de Vredesloop. Het is de 25ste editie en misschien de laatste, want ik stop ermee. Ik wilde eerder stoppen, maar heb dan toegezegd om nog door te gaan tot we de kaap van 25 edities bereiken.”

Peter Degand geeft ook nog mee dat PVDA niet zal opkomen in Ieper tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “Maar we zullen wel deelnemen aan de provinciale verkiezingen, dus de mensen zullen wel voor ons kunnen stemmen in oktober”, besluit Peter Degand.

The post Drie Ieperlingen op nationale PVDA-lijsten: “Maar we doen niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Glen Cuyle van Gym Izegem vervolledigt olympische turnselectie voor Parijs

De Belgische turnbond (KBT) heeft Glen Cuyle voorgedragen bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voor het behaalde niet-nominatieve ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. De 21-jarige Cuyle haalde tijdens de interne selectietesten (op 22 en 29 juni) de hoogste score aan de ringen.
The post Glen Cuyle van Gym Izegem vervolledigt olympische turnselectie voor Parijs appeared

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Bouchez kroont zich tot MR-koning

18:55 Het ijzer smeden als het heet is. Dat deed Georges-Louis Bouchez door de voorzittersverkiezingen bij de MR te vervroegen. Hij is de enige kandidaat, zoals ook Conner Rousseau bij Vooruit de enige kand…

Lees meer »