Na overstromingen draagt Poperinge waterlopen dan toch over aan provincie: “Eenduidige aanpak is noodzakelijk”

Als laatste stad kiest Poperinge er nu toch voor om de waterlopen over te dragen aan de provincie West-Vlaanderen.

Poperinge was nog de enige waterbeheerder op lokaal niveau sinds de herklassering van lokale waterlopen richting de provincie door de Vlaamse overheid tien jaar geleden. “Toch koos de stad ervoor om ze in eigen beheer te houden. Er werd namelijk heel wat geïnvesteerd in gronden, bekkens en stuwconstructies na de overstromingen van juli 2007”, stelt het stadsbestuur, dat nu beslist om de resterende waterlopen onder lokaal beheer alsnog over te dragen aan de provincie West-Vlaanderen.

Waterveiligheid

“De afgelopen jaren was het landschap van waterbeheer in volle ontwikkeling”, argumenteert het bestuur. “Nu alle andere West-Vlaamse gemeenten hun waterlopen overdroegen, verloopt het beheer niet overal gelijk. Ondertussen beweegt er heel wat in het waterlandschap. Onder andere de overstromingen in de IJzervallei van afgelopen november tonen de noodzaak aan van een eenduidige, coherente aanpak. Dit zal de waterveiligheid en daardoor de algemene veiligheid van bewoners en hun eigendommen ten goede komen.”

Schadevergoeding

De Vlaamse regering heeft de overstromingen van november vorig jaar onlangs erkend als ramp. In de Westhoek werd Poperinge toen meermaals getroffen. Tal van landerijen, maar ook een deel van de dorpskern van deelgemeente Watou liepen onder. Bij een erkenning als ramp kunnen gedupeerden een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds voor een schadevergoeding. (TP)

The post Na overstromingen draagt Poperinge waterlopen dan toch over aan provincie: “Eenduidige aanpak is noodzakelijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fransen stemmen in tweede ronde van parlementsverkiezingen

De meeste Fransen kunnen na de eerste ronde van een week geleden een tweede keer naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Na het grote succes voor de radicaal-rechtse partij Rassemblement National van Marine Le Pen, en een tegenvallend resultaat voor de coalitie van president Emmanuel Macron, is het de vraag of een tweede ronde die uitkomst nog kan wijzigen.

Lees meer »

LIVE. Hoe gaan de verhoudingen in Frans parlement verschuiven na tweede ronde en blijft Frankrijk regeerbaar?

Een spannende dag voor Frankrijk, mogelijk een kantelpunt. Vandaag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats. De verkiezingen leven sterk onder de Franse bevolking. Rond 17 uur werd de hoogste participatiegraad gemeten bij parlementsverkiezingen sinds 1981. Hoe gaan de verhoudingen in het parlement verschuiven en blijft Frankrijk regeerbaar? Exitpolls en de eerste resultaten zijn er vanaf 20 uur.

Lees meer »

Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele

De tractor rijdt op de landingsbaan van het vliegveld van Moorsele. Die moet, door de vele regen, bijgewerkt worden om klaar te zijn voor de zevende Fly-In. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan er immers vijftien vliegdemonstraties gepland. Luc Audoore kijkt er alvast naar uit.
The post Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele appeared first on

Lees meer »

Conceptstore Boutique Ensemble opent de deuren in Brugge: “Unieke ontwerpen gemaakt vol passie en vakmanschap”

In de Noordzandstraat 77 in het centrum van Brugge opende conceptstore Boutique Ensemble de deuren. Onder impuls van een groepje Loppemse ondernemers vind je er de producten van 21 creatievelingen: van kaartjes en kaarsen tot keramiek, zwangerschapskledij en juwelen.
The post Conceptstore Boutique Ensemble opent de deuren in Brugge: “Unieke ontwerpen gemaakt vol passie en vakmanschap” appeared first on

Lees meer »