Vijf Tsjetsjenen wilden aanslag plegen op een homobar

De Brugse raadkamer besliste om vijf verdachten in een groot onderzoek naar terrorisme door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De verdachten zitten sinds mei vorig jaar in de gevangenis nadat de federale politie was binnengevallen op diverse locaties. In totaal werden zeven personen van Tsjetsjeense origine aangehouden, van wie intussen twee buiten vervolging zijn gesteld.

Abubakar S., een 25-jarige man van Tsjetsjeense origine, begon in het voorjaar 2023 te radicaliseren en dweepte met Islamitische Staat (IS). De jongeman voerde via Telegram gesprekken over een mogelijke aanslag en vernoemde daarbij een homobar en een Joodse buurt als mogelijke doelwitten. Abubakar S. maakte zijn plannen steeds concreter en was actief op zoek naar wapens en kompanen.

De twintiger kwam in contact met een undercoveragent waarna het onderzoek in stroomversnelling kwam. De federale politie voerde in mei vorig jaar op verschillende plaatsen in Vlaanderen huiszoekingen uit: drie in Roeselare, drie in Menen, een in Oostende, Wevelgem en Gent.

Zeven aanhoudingen

De agenten rekenden zeven personen in op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, poging tot een terroristische aanslag en voorbereidende handelingen voor een terroristische aanslag.

Bijna een jaar na de huiszoekingen besliste de Brugse raadkamer nu om vijf verdachten door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De tenlasteleggingen zijn uiteenlopend. Abubakar S. en zijn partner zullen zich moeten verantwoorden voor poging tot terroristische moord.

De raadkamer besliste eerder al om een van de zeven verdachten vrij te laten onder elektronisch toezicht. Vrijdag kreeg nog een andere verdachte elektronisch toezicht. (Belga/CG)

The post Vijf Tsjetsjenen wilden aanslag plegen op een homobar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Xandee zingt nog eens bij Qmusic na gezondheidsproblemen

Goed nieuws voor fans van Sandy Boets (45), bekend als Xandee. Naar aanleiding van de Foute 728 bracht de zangeres haar hit ‘1 Life’ in de studio van Qmusic. Eind april liet Xandee al weten dat ze, ondanks haar fysieke problemen, opnieuw ging optreden. “Ik wil de problemen achter mij laten.”

Lees meer »

GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne ‘Byebye gazon’: videogesprek valt in de smaak

‘Maak ook van jouw schoolterrein een biodivers paradijs’. Zo nodigde Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne, de scholen in Wevelgem uit om deel te nemen aan Byebye gazon. Tien klassen werden daarvoor beloond met een ijsje, maar vooral het videogesprek met Dieter Coppens viel in de smaak.
The post GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne

Lees meer »

Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek

De knoop is doorgehakt. Voor 8930, het kartel waarmee Open VLD en Vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Menen, heeft zijn eerste pionnen op de lijst uitgezet. Huidig burgemeester Eddy Lust wordt uitgespeeld als lijsttrekker, schepen Angelique Declercq op plaats twee en ‘onafhankelijke’ Renaat Vandenbulcke als duwer.
The post Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »