“In Tielt kunnen vrienden eens komen kijken”: Jony (34) rijdt zijn tiende TAC Rally

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april wordt de 49ste TAC Rally gereden in Tielt. Voor Jony Vande Walle wordt het zijn tiende deelname op eigen grondgebied. “Altijd fijn om voor eigen publiek te mogen rijden”, aldus de Tieltenaar.

Jony Vande Walle kreeg de automicrobe al vroeg te pakken, maar ruilde autocross uiteindelijk in voor rally’s. Elk jaar kijkt hij uit naar de TAC Rally, als Tieltenaar dé rally om in te stralen.

Hoe oud was je toen je van de autosport je hobby maakte?

“Ik moet 16 jaar geweest zijn, het was eigenlijk mijn broer die als eerste begon met autocross. Ik heb dat ook een paar jaar gedaan, maar uiteindelijk ben ik tien jaar geleden overgestapt op rally’s. Ik deed een tijdje de combinatie en ging het ene weekend rally rijden en nam het andere weekend deel aan een cross. Maar uiteindelijk ben ik volledig voor rally’s gegaan, ik vind het gewoon veel leuker om een lange tijd in die auto te zitten en niet zomaar voor een paar rondes.”

Hoeveel tijd spendeer je zo wekelijks aan je sport?

“Dat is met de komst van mijn dochter toch wel wat verminderd, mijn wagen staat nu ook bij mijn ouders. Vroeger was dat toch bijna dagelijks, je moet voor elke rally toch alles helemaal controleren en op orde zetten voor de wedstrijd begint. Drie keer per jaar volgt er dan ook een grote controle. Maar mijn vader is nu met pensioen en hij werkt regelmatig aan mijn auto. Grote problemen pak ik zelf aan. Dat is het voordeel van automecanicien te zijn van opleiding: het merendeel kan je zelf doen.”

Wat spreekt er jou zo aan in rally rijden?

“Het geeft me een echte kick. Je rijdt zo’n rally ook met twee en dan is het een kwestie van elkaar goed te kunnen vertrouwen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de bochten goed aansnijdt. Het is dus wel echt een sport waar je constant met je volle verstand bij moet zijn. Maar het is dus zeker ook die adrenalinekick.”

Hoe leer je om goede rally’s te rijden?

“Door er gewoon echt veel te rijden en elke keer bij te leren. Het is ook belangrijk om veel te luisteren naar anderen, die bijvoorbeeld al langer rijden. Iedereen heeft ook zijn eigen notasysteem om rally’s voor te bereiden en te rijden, ook daaruit kan je heel wat leren.”

Hoe bereid je je specifiek voor op de TAC Rally straks?

“Omdat ik van Tielt ben – de TAC Rally passeerde vroeger zelfs aan onze deur – ken ik hier de weg natuurlijk wel. Dat biedt zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat je de bochten en de weg wel kent. Mijn copiloot twee jaar geleden raakte een deel van de nota’s kwijt, maar dat kon ik oplossen omdat ik de wegen in Tielt ken. Het nadeel is natuurlijk dat je ook té enthousiast kan zijn en je je dan misschien wat sneller laat vangen om te snel of onbezonnen te werk te gaan. Gelukkig ben ik zelf nog niet in die val getrapt.”

“Voordeel als mecanicien: ik kan veel zelf doen aan mijn rallywagen”

“Het wordt sowieso heel fijn om te rijden voor eigen publiek. Velen weten wel dat ik rally’s rij, maar soms is dat echt ver weg. Nu kunnen ze toch eens komen kijken. Ook voor de sponsors is het fijn om wat meer in the picture te staan. Ik begin de TAC Rally trouwens zoals elke andere rally: in de eerste plaats proberen we die uit te rijden en er vooral veel leute aan te beleven. Pas na verloop van tijd bekijken we of er mogelijkheden zijn om mee te dingen voor een beker.”

Welke snelheid haal je met zo’n wagen?

“Die van mij stopt aan 148 kilometer per uur, dan slaat hij af, maar er zijn wagens die tot 195 kilometer per uur gaan. Wat veel mensen ook niet weten, is dat die rallywagens echt geen gewone auto’s zijn. Daar zit een hele kooi in, we zitten ook vast met vijfpuntgordels, er zit een systeem tegen whiplash in verwerkt én we hebben bijvoorbeeld ook speciale blussers, zodat we bij brand toch veilig uit de wagen kunnen geraken.”

Wat is het zotste dat je zelf al meemaakte?

“Ik ben al eens tegen een boom gereden, maar kon de auto in achteruit zetten en reed uiteindelijk toch nog verder. Die rally reed ik trouwens met mijn tante. We hebben geprobeerd om er die dag toch nog iets van te maken. In Bocholt ben ik twee jaar geleden dan weer ondersteboven in de gracht terechtgekomen, maar ook dat zonder lichamelijke schade. Eigenlijk gebeuren er weinig echt zware ongelukken in de rallysport. Meestal is dat dan met toeschouwers die niet staan waar ze mogen staan.”

Is je vriendin soms ongerust?

“Ja, soms heeft ze wel schrik, maar ze weet dat ik mijn verstand goed gebruik en elke rally tot in de puntjes voorbereid. Je zou het niet denken, maar rallysport is toch ook echt wel een teamsport. Ik rij bij VADA Racing en vaak trekken we er met het hele team op uit. In de amateurklasse help je elkaar ook nog. Ooit had ik eens een reservewiel nodig. Dat kreeg ik dan van een andere groep, zodat ik gewoon weer kon doorrijden.”

Wat verwacht je van jouw tiende TAC Rally?

“In de eerste plaats de rally uitrijden. Ik ben tot nu toe maar twee keer uitgevallen tijdens de TAC Rally, dat wil ik graag zo houden.”

Jony Vande Walle

Privé: Jony Vande Walle (34) woont met zijn vriendin Melissa Holsbeke in Tielt. Samen hebben ze een dochtertje van 2,5 jaar en in augustus komt er nog een zoontje bij.

Studies en loopbaan: Jony studeerde automechanica aan het VTI in Tielt. Momenteel werkt hij in de bouw, waar hij gespecialiseerd is in ventilatie.

Vrije tijd: Jony’s vrije tijd gaat voor het grootste deel naar de rally en het op punt zetten en houden van zijn wagen. Daarnaast maakt hij tijd vrij voor zijn familie. Jony neemt straks voor de tiende keer deel aan de TAC Rally.

The post “In Tielt kunnen vrienden eens komen kijken”: Jony (34) rijdt zijn tiende TAC Rally is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

Werken in Doomkerke maanden later klaar dan verwacht: meest recente prognose wordt eind maart 2025, mits normale zomer en najaar

“De hele Brandstraat in Doomkerke tegen het einde van dit jaar afgewerkt krijgen, zou een huzarenstukje zijn”, liet projectmanager voor de wegenwerken Davy Poelaert in een vorig gesprek vallen. Maar het voorbije kwakkelweer heeft anders beslist. Mits een normale – zeg maar droge – zomer en najaar zijn de ingrijpende riolerings- en wegenwerken in Doomkerke pas tegen het einde van

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken: “Paar keer weggegleden in afdaling”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant Le Figaro, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »

Ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Word Tuinranger

Op vandaag telt Kortrijk 10 tuinrangers die op een jaar tijd maar liefst 155 tuinbezoeken aflegden en adviezen opmaakten om inwoners te helpen hun tuin om te toveren tot een groen en biodivers paradijs. Op 9 juli organiseert de stad een infomoment voor nieuwe tuinrangers om het team extra te versterken.
The post Ben jij een hobbytuinier met een

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »