Ex-profrenner en ex-bondscoach Rony Vanmarcke: “Profkoers in Lendelede heeft mooie, selectieve omloop”

Maandag 1 april organiseert de Koninklijke Veloclub Lendelede Sport de eerste Grote Prijs MHD-Filou. Rony Vanmarcke, zelf ex-profrenner en ex-bondscoach van de Belgische wielerjeugd, kijkt uit naar de wedstrijd in zijn eigen gemeente. “In Lendelede blijft de wielertraditie behouden.”

Rony Vanmarcke nam tijdens zijn 14 jaar durende profcarrière drie keer deel aan de Tour en won in 1972 bijna een etappe. In 1974 werd hij zesde in Luik-Bastenaken-Luik. Zijn belangrijkste zege behaalde hij in de Vierdaagse van Duinkerke van 1972 met een ritzege op de Casselberg. Na zijn carrière werd hij bondscoach bij de Belgische wielerbond. Hij had de dames en juniores onder zijn hoede, maar spendeerde het grootste deel van zijn tijd aan de nieuwelingen. Zowat alle Belgische profs van de voorbije dertig jaar had hij onder zijn hoede bij de nationale jeugdploeg.

Passie voor koers

Intussen is Vanmarcke 76 jaar en moet hij al serieus in zijn geheugen graven om de vorige profkoers in ‘zijn’ Lendelede voor de geest te halen. “Ergens in de jaren zestig moet dat geweest zijn”, glimlacht hij. “Men had de weg van Sint-Eloois-Winkel naar Lendelede tot de grens tussen beide dorpen al in 1960 in beton gegoten. Enkele jaren later hebben ze die weg tot het centrum van Lendelede doorgetrokken. Naar aanleiding daarvan werd een profkoers georganiseerd en ik meen me te herinneren dat Leon Vandaele die editie won.”

“Er bestond in die tijd overigens al een profwedstrijd in Lendelede met finish aan de Langemunte, waar elk jaar ook jeugdkoersen plaatsvonden. Begin de jaren zestig nam ik zelf deel aan die jeugdkoersen. Ik ben van het geboortejaar 1947 en moet toen 12, 13 of 14 jaar oud geweest zijn. Ik zie nog zo de kasseien voor me, met een fietspad in aarde ernaast. Ook Ledegem en Kachtem organiseerden zulke wedstrijden. Het waren geen officiële koersen, maar zelf ontdekte ik er mijn passie voor de koers.”

Wielertraditie

Vanmarcke herinnert zich ook belangrijke selectieproeven voor de Belgische wielerjeugd in Lendelede in de jaren zestig en zeventig. En in de zomer van 2019 was er het BK op de weg voor nieuwelingen. “Maar los daarvan waren er in Lendelede elk jaar vier tot zes koersen voor de jeugd. Intussen zijn er veel koersen verdwenen, maar in Lendelede blijft de wielertraditie behouden. Deze gemeente ademt koers uit. De Kortrijkse Groeningespurters waren hier lange tijd gevestigd, met toprenners in spe als Tom Boonen en Stijn Devolder. En nu is er in het café van Rudy Bruneel de supportersclub van Alec Segaert.”

Het is de entourage van Segaert die aan de basis van de eerste editie van de Grote Prijs MHD-Filou ligt. Vanmarcke: “De wedstrijd vindt daags na de Ronde van Vlaanderen plaats, maar er zullen voldoende renners zijn die zondag niet mogen meerijden. Alec zal er voor eigen volk uiteraard bij zijn en wie weet komen er nog enkele jongens uit de streek, zoals Tim Declercq uit Izegem en Christophe Noppe uit Sint-Eloois-Winkel, aan de start. Het parcours is mooi en selectief. Recent werden enkele wegen ook vernieuwd. De tien kilometer lange omloop loopt deels door het centrum en deels door de open vlakte. Als er wind staat, zal het een harde koers zijn. Ook de finish mag gezien worden.”

De atleet Segaert

Als geboren en getogen Lendeledenaar volgt Vanmarcke de carrière van Alec Segaert op de voet. “Hij is heel jong en moet de knepen van het vak nog leren, maar het is een jongen die geweldig hard met een fiets kan rijden. Wat hij vorig jaar op het BK in Izegem liet zien, na ruim 200 kilometer met Remco Evenepoel uit een kopgroep van tien, vijftien renners wegrijden, was pure klasse. Je zag dat al bij de jeugd. Alec is een atleet. Zijn toekomst ligt in het tijdrijden en de klassiekers, maar we moeten hem nog twee, drie jaar de tijd geven om te groeien. Onlangs won hij al een eendagswedstrijd, de GP Criquielion, met een sterke bezetting en in slechte weersomstandigheden. Alec kan tegen een stootje.”

Segaert is niet het enige Lendeleedse talent. “René Messely rijdt bij de nieuwelingen, maar is een heel goeie tijdrijder”, weet Vanmarcke. “Ook in een wegwedstrijd is hij altijd een van de jongens die wil koersen. Het levert niet altijd een resultaat op, maar zulke renners zie ik graag rijden. Bij de wielerbond zagen Carlo Bomans en ik indertijd welke tekortkomingen er waren. We hebben er dan ook op aangedrongen om tijdritten, klimwedstrijden en stages in de bergen te voorzien. Intussen zien we daarvan de resultaten. België behoort als wielerland tot de absolute wereldtop.”

The post Ex-profrenner en ex-bondscoach Rony Vanmarcke: “Profkoers in Lendelede heeft mooie, selectieve omloop” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Verlengingen in Hamburg, Ronaldo mist reuzenkans

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »