“Steun voor kinderen met kanker”: Lara krijgt eigen ronde op parcours van Ronde van Vlaanderen

De ouders en vrienden van ‘Prinses Lara’ werken momenteel aan de ‘Ronde van Lara’. Een vaste bewegwijzerde fietsroute in de Vlaamse Ardennen en omgeving. Lara (3) verloor in juni vorig jaar haar strijd tegen een zeldzame leukemievariant. “We willen alle kinderen met kanker en hun dierbaren een hart onder de riem steken”, zegt papa Pieter Demeulemeester.

Vlaanderen leerde ‘Prinses Lara’ kennen tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2022. ‘Vlaanderens Mooiste’ kleurde toen roze om de toen tweejarige Lara en haar familie uit Nokere moed te geven. Het dochtertje van mama Nele en papa Pieter had in maart de diagnose gekregen van de zeldzame en moeilijk te behandelen leukemievariant AML. Ook tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar stonden supporters met roze ballonnen rijen dik langs het parcours.

Roze peloton

Papa Pieter fietste toen ook de ‘Ronde voor wielertoeristen’ op zaterdag, samen met het roze peloton, om zijn dochtertje een hart onder de riem te steken. Vlaanderen leefde massaal met ‘ballonnenmeisje’ Lara mee. Hoop kwam er in november toen bleek dat Lara’s bloedwaarden beter waren. Maar amper een maand later kwam het harde verdict dat Lara was hervallen. Na een moedige strijd van 15 maanden overleed Lara op 1 juni vorig jaar. Op 10 juni namen honderden mensen afscheid van ‘Prinses Lara’ tijdens een indrukwekkende plechtigheid in het kasteelpark Casier in Nokere.

Blijvende aandacht

De ‘Ronde van Lara’ is een route die op het getouw gezet werd tijdens haar strijd, om symbolisch Lara en alle lotgenoten te steunen en om het Kinderkankerfonds blijvend in de aandacht te brengen. “Een route langs een gedeelte van het parcours van de Ronde van Vlaanderen, maar ook doorheen de thuisgemeente Anzegem van papa Pieter Demeulemeester en langs de huidige woning van het gezin in Nokere”, aldus Thijs D’Haene.

“We kregen ook de steun van het Kinderkankerfonds”

Op 28 juni kwam Thijs D’Haene de plannen voor de ‘Ronde van Lara’ uitleggen aan het college van burgemeester en schepenen. Hij vroeg de toestemming om de route doorheen de gemeente te laten lopen en deze met vaste bewegwijzering te markeren, financiële en logistieke ondersteuning bij het plaatsen van de bewegwijzering, het drukken en verspreiden van folders en promo van de route via de diensten Toerisme en Sport en de toestemming om een toeristische trekpleister langsheen de route te ‘markeren’ als zone van bezinning en zone om tot rust te komen.

Ronde van Lara

Samen met vrienden werken de ouders van Lara nu aan een vaste bewegwijzerde fietsroute, die de ‘Ronde van Lara’ zal worden gedoopt. “In juni 2022 organiseerden vrienden de fietstocht de ‘Ronde van Lara’. Dat was een heel mooie dag. Een dag ook die ons heel veel warmte en hoop bracht”, vertelt papa Pieter. “Velen opperden het idee om af en toe een fietstocht te organiseren. Die dag werd het zaadje geplant om een vaste bewegwijzerde fietsroute uit te werken. Toen Lara gestorven was, hebben we de krachten gebundeld om dat plan ook effectief te realiseren. We kregen daarbij ook de steun van het Kinderkankerfonds. Het moest zeker een vaste fietsroute worden omdat we de ‘Ronde van Lara’ zichtbaar in het straatbeeld willen. Niet alleen voor Lara, maar zeker ook als steun voor alle kindjes met kanker.”

Roze ballonnen

Intussen is een route van 65 kilometer uitgetekend die door Anzegem, Avelgem, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Kruisem slingert. “Op Kluisbergen na hebben momenteel al alle gemeenten hun toestemming gegeven. De provincie Oost-Vlaanderen geeft goedkeuring om de bordjes van de fietsroute op de palen van de fietsknooppunten aan te brengen. De route heeft raakpunten met het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Het zien van al die roze ballonnen tijdens de Ronde was aanvankelijk wel confronterend, maar tegelijkertijd toch ook iets speciaals. Dat geeft een warm gevoel en zal altijd zo blijven”, rondt Pieter af.

“Mooi om te zien hoe een positieve wending aan de verloren strijd van Lara wordt gegeven”

“Het initiatief om een bewegwijzerde route te realiseren, kunnen wij alleen maar ondersteunen”, reageert Katrien Waelput, coördinator van het Kinderkankerfonds. “We kennen Lara en haar familie natuurlijk al een hele tijd. Het is heel mooi om te zien hoe een positieve wending aan de verloren strijd van Lara wordt gegeven.” Op donderdag 28 maart was er overleg met het gemeentebestuur van Kluisbergen om hen als laatste van de zeven gemeenten, waar de ‘Ronde van Lara’ zou passeren, te overtuigen om het licht op groen te zetten.

The post “Steun voor kinderen met kanker”: Lara krijgt eigen ronde op parcours van Ronde van Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

‘Vrouw zijn’ in Creatief Huis Leen Harinck

In Creatief Huis Leen Harinck in de Vlamingstraat 17 in Poperinge kan je op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli het evenement ‘Vrouw zijn’ bijwonen.
The post ‘Vrouw zijn’ in Creatief Huis Leen Harinck appeared first on KW.be.

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin met baby ontsnapt nipt aan Italiaanse modderstroom: “Eén seconde later en ik werd meegesleurd. Ik kon niet meer”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »