West-Vlaamse musea zoeken mee naar pleeggezinnen voor 300 kinderen en jongeren

Op 30 maart lanceert Pleegzorg West-Vlaanderen een nieuwe campagne in samenwerking met 15 West-Vlaamse musea. Met ‘Pleegzorg, een kunst?’ hoopt de organisatie om een pleeggezin te vinden voor de 300 kinderen, jongeren en volwassenen die momenteel op de wachtlijst staan in onze provincie. “Het is echt een kunst om een goede match te vinden tussen een pleegkind en een gezin”, klinkt het.

Momenteel verblijven meer dan 1.700 West-Vlaamse kinderen en jongeren en 150 volwassenen met een beperking (= pleeggasten) in een pleeggezin. Zij kunnen om verschillende redenen even niet bij hun biologische ouder(s) verblijven en worden daarom tijdelijk opgevangen. Helaas staan er nog 300 pleegkinderen- en gasten op de wachtlijst, ook voor hen wil Pleegzorg West-Vlaanderen graag zo snel mogelijk een warme thuis vinden. Dat proberen ze te doen door samen te werken met maar liefst 15 West-Vlaamse musea voor de campagne ‘Pleegzorg, een kunst?’. (lees verder onder het kader)

Kandidaat-pleegouders kunnen via deze website vrijblijvend een infopakket aanvragen of zich inschrijven voor een infosessie.

Door in deze 15 musea interactieve kunstwerken van illustratrice Chrostin uit te hangen wil de organisatie mensen ervan bewust maken hoe belangrijk het is om een divers aanbod aan pleeggezinnen te hebben. “Het is echt een kunst om een goede match te vinden tussen een pleegkind en pleegouder”, aldus Nelle Devisscher van Pleegzorg West-Vlaanderen. Museumbezoekers zullen zelf de pleegkinderen kunnen matchen met het ‘juiste’ gezin. Maar bovenal wil de organisatie hiermee mensen aanmoedigen om zich aan te melden als pleegzorger, hoe hun gezin er ook uit ziet. “Die diversiteit is net enorm waardevol. alleenstaanden, gezinnen met kinderen, LGBTQI+ koppels, mensen met een handicap… van elke origine en leeftijd: iedereen kan in aanmerking komen en een warme thuis bieden aan één van de honderden kinderen en jongeren die momenteel op de wachtlijst staan.”

De deelnemende musea zijn: Bibliotheek Scharpoord (Knokke-Heist), CC De Grote Post (Oostende), In Flanders Fields Museum (Ieper), Nationaal Tabaksmuseum (Wervik), Yper Museum (Ieper), Passchendaele Museum ,(Zonnebeke), Het Kunstuur (Roeselare), Museum Sint-Janshospitaal (Brugge), Talbot House (Poperinge), Belle Epoque Centrum (Blankenberge), Eperon d’Or (Izegem), Hopmuseum (Poperinge), Dodengang (Diksmuide), Bakkerijmuseum (Veurne) en Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde).

The post West-Vlaamse musea zoeken mee naar pleeggezinnen voor 300 kinderen en jongeren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Nederlandse Westerscheldetunnel tolvrij voor auto’s vanaf 2025

Het parlement van de Nederlandse provincie Zeeland heeft unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel voor automobilisten en motorrijders. Vanaf 1 januari 2025 hoeven zij geen geld meer te betalen om door de 6,6 kilometer lange tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen te rijden.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu ‘The Man with 1.000 Kids’: “Ik ben geen monster”

De rechter legde hem een donorverbod op toen aan het licht kwam dat honderden kinderen werden verwekt met zijn zaad. Jonathan Meijer (42) is het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Daarin getuigen enkele ouders over Meijers “onverzadigbare drang om zich zoveel mogelijk voort te planten”. “Die documentaire is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »