“Verdienste van de hele groep”: Rik Minne wint vijfde cultuurprijs in Langemark-Poelkapelle

De vijfde cultuurprijs van Langemark-Poelkapelle gaat naar Rik Minne. Al meer dan veertig jaar maakt de 65-jarige Langemarkenaar het mooie weer bij de toneelgroep Sint-Jansgilde, dit seizoen voor een recordaantal van 2.160 toeschouwers. “Dat je op een bepaalde manier het publiek kan bespelen en de reacties die je kan uitlokken, dat vind ik nog steeds heel plezant”, vertelt Rik.

De cultuurraad reikte dinsdagavond voor de vijfde keer de cultuurprijs uit. Na Georges Vandromme in 2019, Ignace Thoma in 2020, Jef Dekeyser in 2021 en de vereniging Tuinhier in 2022 ging de eer voor 2023 naar Rik Minne. “Toen we vijf jaar geleden startten met de cultuurprijs had ik meteen enkele namen in gedachten die de prijs zouden verdienen en Rik Minne was daar één van”, motiveerde voorzitter Peter Peene de beslissing van de cultuurraad. “We waren dan ook erg blij dat Rik dit jaar eindelijk eens genomineerd was. Er is dan ook heel weinig gepalaver aan te pas gekomen bij de beslissing om de prijs aan Rik toe te kennen.”

Peter Peene stak de loftrompet over het complexloos theater van de Sint-Jansgilde. “Een goeie klucht, daar komt publiek voor. In meer dan veertig jaar bij de toneelkring ontpopte Rik zich tot spilfiguur, steracteur en gangmaker. Het feit dat de Sint-Jansgilde in 1993 haar voorstellingen annuleerde doordat Rik er door ziekte niet kon bij zijn, zegt genoeg. Sinds 2001 is Rik ook voorzitter en de meer dan dertig medewerkers zullen zeker beamen dat hij een voorzitter is die oog heeft voor de noden en behoeften van iedereen en die zorgt voor een vriendschappelijke sfeer.”

“Speciale dank aan mijn vrouw, die me vele avonden moest missen”

Rik Minne (65) is getrouwd met Ria Cappelle en papa van Katrien en Koen. Hij heeft vijf kleinkinderen en is zaakvoerder van fietsenspeciaalzaak Minne Sport in Ieper. In het seizoen 1980-1981 maakte hij zijn debuut voor de Sint-Jansgilde in het stuk ‘Kerst op de Vismarkt’. “Dat was eerder een klassiek stuk, een typisch kerststuk”, vertelt Rik. “Het was Anne-Marie Defever, toen souffleuse en de drijvende kracht achter het toneel, die tijdens het tanken bij ons polste of ik eens wilde meedoen. Ik heb niet getwijfeld en sindsdien is de passie voor toneel niet meer gestopt.”

Negen voorstellingen

“Nu spelen we ludieke stukken, maar het is wel de bedoeling om die op een hoog niveau te spelen. We zien dat de mensen dat appreciëren en dat er meer volk komt. Zo konden we het aantal voorstellingen optrekken tot negen stuks. Bij mijn debuut speelden we slechts drie keer.”

Nog steeds staat Rik met heel veel plezier op de planken. “Ik heb altijd met hart en ziel gespeeld. Geen enkele repetitie kwam ik tegen mijn gedacht”, vertelt Rik. “Het leuke aan theater is voor mij in eerste instantie de groep. Je bent er lang mee bezig in een gezellige en vriendschappelijk sfeer. Ook de reacties van het publiek vind ik altijd plezant. Dat je op een bepaalde manier het publiek kan bespelen en de reacties die je kan uitlokken… Dat je op scène staat en voelt: nu zitten ze te luisteren en nu heb ik ze vast. Je kunnen inleven in een rol vind ik ook plezant. Je kan eens iemand zijn die je eigenlijk niet bent.”

Record

Na veertig jaar heeft hij echter nog steeds last van plankenkoorts. “Er is altijd wel nog gezonde stress. Geen stress is ook niet goed. Al mag het ook geen paniek zijn”, lacht Rik, die in het voorjaar nog negen voorstellingen speelde van ‘Drie is teveel’. Die lokten maar liefst 2.160 toeschouwers naar Den Tap, een record. “Je voelde aan de reacties dat iedereen het goed vond. Meestal krijg je gemengde reacties, maar dit jaar heb ik van niemand gehoord dat het de vorige keer beter was. Het mooiste bewijs is dat er terwijl we aan het spelen waren nog veel kaarten verkocht werden. Dat is de beste barometer om te zien of het goed zit.”

Voorlopig weet Rik ook niet van ophouden. “Zolang ik de teksten kan onthouden”, knipoogt hij. “Al kan vers bloed nooit kwaad. Misschien een oproep: mensen die willen meespelen of willen meehelpen aan het decor zijn altijd welkom. Deze prijs krijgen is heel tof, maar het is zeker niet alleen mijn verdienste. Heel de groep draagt bij tot het succes van de Sint-Jansgilde. Een speciale dank gaat ook uit naar mijn vrouw Ria, want ze heeft me al heel veel winteravonden moeten missen door repetities en soms konden die al eens uitlopen.”

The post “Verdienste van de hele groep”: Rik Minne wint vijfde cultuurprijs in Langemark-Poelkapelle is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom eigenlijk niemand wil winnen in Frankrijk

Forse toespraken, gisteravond bij onze zuiderburen. Iedereen lijkt klaar om eraan te beginnen. Op het eerste gezicht toch. In werkelijkheid was dit alles politiek theater. In het geval van de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en president Emmanuel Macron zelfs een verregaande vorm van cynisme. Dit is de reden waarom.

Lees meer »

Twee comebacks, ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Taylor Swift maakt reputatie waar in Amsterdam: grootste muziekster van dit moment zet sublieme ‘The eras tour’ neer

Taylor Swift heeft donderdag haar eerste van in totaal 3 concerten in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gespeeld. Ze zit daarmee over de helft van haar Europese passage van ‘The eras tour’, die de geschiedenisboeken ingaat als meest winstgevende concertreeks ooit. Wij zakten naar Amsterdam af en werden ondergedompeld in een wereld van pailletten, vriendschapsarmbandjes, volbloed Swifties en 18

Lees meer »

“Ik ga geen interviews geven, sorry”: Jasper Philipsen, die zich excuseerde bij Wout van Aert, wil niet meer terugkomen op sprintincident

Jasper Philipsen spreekt ook vandaag niet met de pers na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert van gisteren. Wel verontschuldigde onze landgenoot zich vanmorgen op Instagram. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert.

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaams Belang voert deze zomer luchtreclame

Het Vlaams Belang voert deze zomer promotie met een vliegtuigje met spandoek. Het reclamevliegtuig zal gedurende tien dagen in Vlaanderen te zien zijn. “We zetten alles op alles voor de lokale verkiezingen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het Vlaams Belang zal deze zomer zichtbaar aanwezig zijn, te land en in de lucht.”

Lees meer »

Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel geopend

Het gemeentebestuur en de politie openden onlangs officieel de nieuwe regiopost Staden van politiezone Arro Ieper. De post Staden ruilde zijn oude plek aan de Passendalesteenweg in voor een nieuwe stek in de Hospitaalstraat. Voortaan is de lokale politie te vinden midden in de gemeente, dicht bij de gemeentelijke dienstverlening.
The post Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Gouverneur: vijf doden bij Russische aanval in regio Donetsk – Hongarije zegt gesprek met Duitse buitenlandminister af

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »