Ontdek in Yper Museum de vunzige middeleeuwen met Wouter ‘Adrianus’ Deprez

Vanaf zaterdag 30 maart tot zondag 1 december loopt in het Yper Museum de tentoonstelling ‘Vrolijk, Vrij en Vunzig. De Middeleeuwen, een veelzijdige ontdekking’. De middeleeuwen worden vaak geassocieerd met geweld en miserie, maar eigenlijk was het een tijd vol vrolijke narren, vrije geesten en vunzige kluchten.

“Met deze tentoonstelling willen we die verhalen brengen en objecten tonen die je niet verwacht over de middeleeuwen tussen 1200 en 1500”, vertelt Hannelore Franck, wetenschappelijk medewerker Yper Museum. “De tentoonstelling belicht de vrolijke en kleurrijke kant van de middeleeuwen, een periode die blijft verrassen. Om dit verhaal te vertellen, ondergaat de Koninklijke Zaal in de Lakenhallen een complete metamorfose. Als bezoeker treed je via de stadspoort de kleurrijke, middeleeuwse stad binnen. Door de levendige scenografie, ontworpen door ideeën- en vormgevingsstudio Exponanza, ervaar je de vrolijke, vrije en vunzige middeleeuwen alsof je er zelf bij was.”

Zeven thema’s

“Het tentoonstellingsparcours is onderverdeeld in zeven thema’s die dieper ingaan op verschillende aspecten van het leven in de middeleeuwse stad. Ieperling Adrianus, tot leven gebracht door Wouter Deprez, begeleidt bezoekers via een audiotour doorheen zijn stad. Winkel op het marktplein en spring binnen in de herberg. Breng een bezoek aan de apotheek, loop binnen in het stadhuis, ga langs bij de waarzegger en zeg een schietgebedje op in de kapel.”

Met een glimlach

“Schaterlachen bij de apotheek en gieren met een falluskruik. Met Adrianus, de alias van Wouter Deprez, ontdek je de middeleeuwen met een glimlach. Hij schreef zelf de audiotour en sprak hem ook in. Dat Deprez een bijzondere interesse heeft voor de middeleeuwen is geen geheim. In zijn bekende humoristische stijl neemt hij de bezoeker meer door de middeleeuwse stad. Met Wouter Deprez in je oor, komen de middeleeuwen helemaal tot leven.” (EG)

Info: www.ypermuseum.be/vrolijkvrijvunzig.

The post Ontdek in Yper Museum de vunzige middeleeuwen met Wouter ‘Adrianus’ Deprez is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

Telex sport

AtletiekDe atletiekcarrière van Jonathan Borlée (36) zit erop. De 400 meterloper kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen door een blessure aan de hamstrings. Het missen van de Spelen betekent ook het einde van de loopbaan van Borlée, die normaal ging stoppen na Parijs. Dat is bijzonder zuur voor Jonathan Borlée, want normaal zouden de Spelen van Parijs met vader

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij maakt voorbereidende cursus: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel geopend

Het gemeentebestuur en de politie openden onlangs officieel de nieuwe regiopost Staden van politiezone Arro Ieper. De post Staden ruilde zijn oude plek aan de Passendalesteenweg in voor een nieuwe stek in de Hospitaalstraat. Voortaan is de lokale politie te vinden midden in de gemeente, dicht bij de gemeentelijke dienstverlening.
The post Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »