Kuurnenaar Ewout Ramon is West-Vlaamse lijsttrekker partij BLANCO:“Extra keuze nodig op stembiljet”

Ewout Ramon uit Kuurne is de West-Vlaamse lijsttrekker van de nagelnieuwe partij genaamd BLANCO. De partij heeft één programmapunt: de blanco stem aanvullen met de keuzemogelijkheid voor een niet-toegewezen zetel. Nu wordt er met blanco en ongeldige stemmen geen rekening gehouden, vindt de partij. Ramon benadrukt dat BLANCO allesbehalve antipolitiek is.

De partij BLANCO is na de laatste verkiezingen ontstaan na de vaststelling dat bijna 20% van de stemgerechtigden niet vertegenwoordigd wordt in het parlement door blanco of ongeldige stemmen of stemmen op partijen die de kiesdrempel niet halen. Om hier iets aan te veranderen, heeft Partij BLANCO slechts één doel: de keuze voor een ‘niet-toegewezen zetel’ toevoegen op het stembiljet.

Hoge ogen gooien

In West-Vlaanderen wordt de lijst voor Partij BLANCO getrokken door Ewout Ramon (33) uit Kuurne. Hij studeerde politieke wetenschappen in Gent en Istanbul, en behaalde zijn masterdiploma in de Europese Studies in Leuven. Hij werkte eerder voor de universiteit van de VN in Brugge, voor Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, en is momenteel aan de slag bij de Universiteit Gent als coördinator van het levenslang leren in West-Vlaanderen. Hij groeide op in Kuurne en was er hoofdleider van de KSJ en zo ook lid van de jeugdraad.

Ik herinner me nog goed hoe ik tijdens een bepaald debat een dame voor me hoorde zeggen dat ze op een politicus met “mooie ogen” zou stemmen. Ik viel bijna van m’n stoel

“Al tijdens mijn studies in de politieke wetenschappen was ik bezig met het politieke systeem en z’n tekorten”, is Ramon anekdotisch wanneer hem gevraagd wordt waar z’n engagement voor BLANCO vandaan komt.

“Ik schuimde in die periode in Gent alle debatten van de studentenverenigingen af. Ik herinner me nog goed hoe ik tijdens een bepaald debat een dame voor me hoorde zeggen dat ze op een politicus met “mooie ogen” zou stemmen. Ik viel bijna van m’n stoel. Een vriend die sociologie studeerde, vertelde me dan weer dat hij blanco zou stemmen omdat hij niet geloofde in het partijpolitieke systeem. Zijn keuze was wél gemotiveerd, maar z’n blanco stem zou niet worden vertaald in het parlement.”

Kerstfeest

Vorig jaar tipte zijn schoonzus Ramon over BLANCO op een kerstfeest. “Toen ik hoorde dat de partij bestond, heb ik hen snel gecontacteerd. Als student speelde ik al met zo’n idee, maar uiteindelijk kwam het er niet van. Maar nu trek ik met plezier de BLANCO-lijst in West-Vlaanderen.”

Ramon wil niet actief oproepen om op z’n partij te gaan stemmen, maar wil vooral de blanco stem sensibiliseren: “We willen de mensen die vinden dat geen enkele partij hun stem verdient een volwaardig alternatief mét impact voorschotelen. Als er iemand verkozen zou worden van onze partij, dan zal die zich op alle stemmingen onthouden, behalve als het betrekking heeft op ons enige programmapunt natuurlijk.”

The post Kuurnenaar Ewout Ramon is West-Vlaamse lijsttrekker partij BLANCO:“Extra keuze nodig op stembiljet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Maud D’Heedene aan de start van het PK meerkamp

Maud D’Heedene doet dit weekend mee aan het PK meerkamp in Ieper. De tweedejaarsminiem van AC Hoppeland kende een sterke aanloop met mooie prestaties tijdens de Nacht van de Atletiek en de kermismeeting in eigen club.
The post Maud D’Heedene aan de start van het PK meerkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »