Sint-Juliaan kiest voor behoud parking voor kerk

Tijdens het participatiemoment #WukPeisJe konden de inwoners van Sint-Juliaan op maandag 25 maart hun zegje doen over de toekomst van hun dorpskern. Uit vier opties kozen ze een ontwerp waarbij de parking voor de kerk behouden blijft en de parking van de Hazebrug meer plaatsen krijgt. Kostprijs: 396.000 euro, exclusief btw.

Het gemeentebestuur schakelde studiebureau Buresco in om een ontwerp- en participatietraject uit te stippelen voor de dorpskern van Sint-Juliaan. “Het gaat om het geheel voor De Hazebrug waar het groen op de parking er niet meer zo ordentelijk uitziet, maar ook om de omgeving rond de kerk, de parking voor de kerk en de schoolomgeving”, zegt schepen van Participatie Laurent Hoornaert (TOPE 8920). “We vroegen het studiebureau om daar een mooie, groene en veilige omgeving te creëren. Het ontwerp moest de kerk, het kerkplein, de toegang tot de school en OC De Hazebrug met elkaar verbinden en extra mogelijkheden bieden als ontmoetingsplaats.”

88 deelnemers

Tijdens het participatiemoment stelde het studiebureau niet één maar vier verschillende ontwerpen voor. Na de presentatie van de vier verschillende ontwerpen, konden de inwoners vragen stellen en hun stem uitbrengen. “Ieder ontwerp legde de focus op een andere invulling van groenaanleg en parkeermogelijkheden”, vervolgt schepen Hoornaert. “48 personen van de 88 deelnemers aan de stemming (54,5%) gaven de voorkeur aan het tweede ontwerp. Deze behoudt de huidige parking voor de kerk. De plaatsen langs de kerk verdwijnen en maken plaats voor een veilige groene omgeving ten opzichte van de school. Door het optimaliseren van de parking voor OC De Hazebrug en het maken van één in- en uitrit, komt het totaal op 62 plaatsen, een toename ten opzichte van de huidige situatie. De raming van de kosten voor dit project bedraagt 396.000 euro exclusief btw.”

Finaal schetsontwerp tegen 21 mei

Voor het vervolg van het project gaat een kleinere werkgroep verder aan de slag om tot een finaal schetsontwerp te komen dat op 21 mei voorgesteld wordt tijdens de gemeenteraad on the move in Sint-Juliaan. “Daarna maakt de dienst Omgeving werk van de omgevingsvergunningaanvraag en worden mogelijks al een aantal kleine ingrepen in eigen beheer uitgevoerd die een onmiddellijke impact hebben in aanloop van de uitvoering van het project”, besluit Laurent Hoornaert. (TOGH)

The post Sint-Juliaan kiest voor behoud parking voor kerk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »