Xan en Olivier brengen ondernemers samen met West-Vlaams kampioenschap padel:“Ook ondernemers willen zich wel eens amuseren”

Kortrijkzaan Xan Debaenst (27) wil samen met spitsbroeder Olivier Decapmaker (30) ondernemers warm maken voor bijeenkomsten die een combinatie zijn van padellen, lekker eten en netwerken. Een West-Vlaams kampioenschap padel voor ondernemers op zaterdag 30 maart is de prelude voor een veel grootschaliger project in de kustprovincie.

Waar kan je een initiatief als dit beter lanceren dan in Kortrijk, de centrumstad van een regio die ooit tot het ‘Texas van Vlaanderen’ werd omgedoopt? Ook in een economisch goed boerend gebied willen ondernemers zich op tijd en stond wel eens amuseren. Dat was zowat de achterliggende gedachte van Kuurnenaar Xan Debaenst en Gentenaar Olivier Decapmaker, allebei jong, gretig en ondernemend, toen ze hun plan uitwerkten. Het gesprek doen we met Xan, als man van de streek. Hij is beginnend ondernemer en stampte vorig jaar Atlas Wear uit de grond, een bedrijf in gepersonaliseerde kledij. De plaats van afspraak is padelclub Garrincha aan de Leynvaalsstraat 2 in Heule, waar het kampioenschap plaatsvindt.

“Na deze padelwedstrijd volgen er zes bijeenkomsten in de provincie waar we padel combineren met een diner”, zegt Xan. “Daarvoor trekken we dan naar Middelkerke, opnieuw naar Kortrijk, Waregem, Wingene, Menen en Ieper. Als dit goed loopt, kunnen we verder kijken voor uitbreiding en dan denken we in eerste instantie aan Oost-Vlaanderen. Olivier speelt bij dit alles een heel belangrijke rol omdat hij toch over de contacten beschikt in onze provincie als coach bij de ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen in Kortrijk.”

Sport is je ding wel, want je bent ook bezig met een vrij ambitieus project rond voetbal met kinderen. Wat is dat precies?

“We organiseren sportkampen en zetten sportsessies op waarbij kinderen kunnen voetballen zonder prestatiedruk. Dat er behoefte is aan een dergelijke organisatie mag blijken uit onze sterke groei. Bij de start drie jaar geleden hadden we een driehonderdtal kinderen, nu zijn dat er een duizendtal. De naam van onze organisatie is Soccer Stars, een concept dat ik overgenomen heb van Little Ball Village in Waregem, een organisatie gespecialiseerd in kleutersport en kleuterkampen. Bij ons is er één vaste kracht, medebestuurder Maxim Vannieuwenhuyze. Voorts doe ik een beroep op een vijftigtal trainers. Ik probeer er zelf ook zoveel als mogelijk bij betrokken te zijn, want ik haal daar toch wel veel energie uit.”

Sportieve initiatieven in de vrijetijdssfeer, levert je dat ook iets op als ondernemer?

“Rechtstreeks verdien ik daar niets aan, maar het bezorgt me veel voldoening en een pak interessante contacten en er zijn toch ook al behoorlijk wat opdrachten uit voortgekomen voor mijn bedrijf Atlas Wear. Netwerking levert toch grote voordelen op.”

Laat het ons dan eens hebben over Atlas Wear, het bedrijf dat je in mei vorig jaar hebt opgericht. Lukt het wat als beginnend ondernemer?

“Het is allemaal nog wat pril natuurlijk, maar het gaat de goede kant op met mijn bedrijf. Wij creëren met onze producten maximale impact op de identiteit en het teamgevoel van onze klanten. Inmiddels is er een veertigtal sportorganisaties klant bij ons, maar ook kinesisten en horecazaken. Dat is ook de doelgroep waarop we mikken. Door de groei kunnen we investeren in nieuwe en betere machines, wat nodig is voor het drukken en borduren van het textiel. De productie gebeurt nu nog in Torhout maar binnenkort trekken we naar een groter gebouw op het bedrijventerrein De Stip aan de Deerlijksesteenweg in Harelbeke. Op termijn hopen we een sterke speler te worden in het segment van de gepersonaliseerde kledij.”

Is de zin om te ondernemen iets dat je van je ouders geërfd hebt?

“Neen, ik kom niet uit een ondernemersfamilie. Mijn ouders werken in loondienst en stonden aanvankelijk ook wat weigerachtig tegenover mijn plannen om een bedrijf op te richten uit schrik voor de financiële risico’s die eraan verbonden zijn. De zin in ondernemen is tijdens mijn studies ontstaan. Op een bepaald moment moesten we voor het eerst een evenement organiseren en dat is me zo goed bevallen dat ik op het einde van mijn studies wist dat ik ooit als ondernemer van start zou gaan. Al ben ik daarna eerst nog bij sportwinkelketen Decathlon gaan werken. Daar is de goesting om zelf iets uit de grond te stampen helemaal concreet geworden nadat ik er allerlei projecten op het getouw had kunnen zetten. De passie voor sportkledij en voor het personaliseren daarvan is daar ontstaan.”

Tot slot, waar ga je graag iets eten of drinken in Kortrijk?

“De Kameleon in Heule is een tof eetcafé waar ik al vaker ben gaan lunchen en vergaderen. Zeker de ovenkoeken, HEK genaamd, zijn een echte aanrader. Het zijn uitstekend klaargemaakte broodjes met gegrilde ham en gesmolten kaas.”

www.padelpreneur.com

Xan Debaenst

Privé: Xan Debaenst (27) woont samen met zijn vriendin in Kuurne. Hij is opgegroeid in Ichtegem.

Studies/loopbaan: Xan heeft sport en bewegen gestudeerd aan Howest Brugge. Hij heeft sinds vorig jaar zijn eigen bedrijf Atlas Wear waarmee hij gepersonaliseerde kledij maakt en verkoopt. Hij is ook de man achter de vzw Soccer Stars, wat staat voor voetballen zonder prestatiedruk voor kinderen.

Padel Preneur: Hij is samen met Olivier Decapmaker initiatiefnemer van Padel Preneur in Kortrijk dat events opzet om ondernemers bij mekaar te brengen in een context van padel, lekker eten en netwerken.

The post Xan en Olivier brengen ondernemers samen met West-Vlaams kampioenschap padel:“Ook ondernemers willen zich wel eens amuseren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde: “De tuin doet me denken aan de tuinen uit mijn jeugd”

Op de Baliebrugge, nabij de grens met Torhout, hebben Liesbeth Hanssens (48) en Wim Kerkhove (46) samen met hun dochters Justine (21), Ite (18) en Anouk (15) de tuin vooraan hun boerderij heraangelegd. Ze hebben er een groot assortiment bloemen aangeplant. Dat willen ze nu met iedereen delen in hun pluktuin.
The post Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde:

Lees meer »

Heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goedgekeurd

Paus Franciscus heeft maandag, samen met het college van kardinalen de heiligverklaring van Carlo Acutis goedgekeurd. Acutis overleed in 2006 aan leukemie, maar verspreidde tijdens zijn leven het geloof via het internet en kreeg zo de bijnaam ‘God’s influencer’. Sinds zijn overlijden werden al twee wonderen aan hem toegeschreven. In 2025 zal hij naar alle waarschijnlijkheid de eerste millennial worden

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

Bij een aanval voor de Israëlische ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado is zaterdag een politieagent gewond geraakt en de aanvaller doodgeschoten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? viel een aanvaller een beveiligingsagent bij de ambassade aan met een kruisboog. De agent raakte daarbij gewond. Andere agenten openden daarop het vuur op de aanvaller, die het niet overleefde.

Lees meer »

Morgen verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van VTM NIEUWS blikt vooruit op de

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »