Voorzitter Erik Vandycke van seniorenraad somt pijnpunten op voor leeftijdsvriendelijk Wingene

Nog vóór de eigenlijke gemeenteraad in Wingene maandag kon beginnen, mocht voorzitter Erik Vandycke van de seniorenraad in aanwezigheid van 19 raadsleden aandacht vragen voor een ‘leeftijdsvriendelijke’ gemeente. In een lijvig memorandum van twee vol getypte bladzijden somde hij verschillende belangrijke pijnpunten op, die de levenskwaliteit van oudere inwoners negatief beïnvloeden.

“De leden van de seniorenraad maken zich zorgen over het gebrek aan bankautomaten en openbare toiletten in Wingene”, aldus Vandycke. Hij vroeg ook aandacht voor meer zitbanken, minder zwerfvuil en het feit dat gedoofde en gebrekkige straatverlichting een gevoel van onveiligheid veroorzaakt. Het onderhoud en de aanleg van fiets- en voetpaden laat te wensen over, aldus Vandycke en sommige voetpaden zijn in slechte staat. Het toegangspunt vanuit Tielt naar het centrum van Wingene is een gevaarlijk punt voor de zwakke weggebruiker. Er rijdt, volgens de seniorenraad, ook te veel zwaar verkeer door de dorpskernen.

Hoge huurprijzen

Een ander zorgpunt is het tekort aan sociale huurwoningen en de hoge huurprijzen voor alleenstaanden. “Er is behoefte aan meer personeel voor thuiszorg en poetshulpdiensten”, aldus Vandycke, die tevens wijst op een tekort aan huisartsen en tandartsen. Velen hanteren namelijk een patiëntenstop. De kostprijs voor het huren van een zaal is vaak te hoog en de uitrusting soms te verouderd. De seniorenraad pleit ervoor om zalen gratis ter beschikking te stellen voor die verenigingen, die vormingen organiseren over maatschappelijk belangrijke thema’s.

Gedoofde straatverlichting geeft onveilig gevoel

Warme ontmoetingen

Maar de seniorenraad laat niet na ook enkele positieve aspecten aan te stippen. Positief is de invoering van zone 30, de plaatsing van vaste camera’s, de maatregelen tegen de wateroverlast, de steun van het gemeentebestuur voor warme ontmoetingen in de buurt, de invoering van het meldpunt 1750, het gemeentelijk infoblad maar liefst in een duidelijker lettertype en de goede leefomgeving die Wingene te bieden heeft. “Maar er zijn tal van verbeteringen mogelijk”, aldus nog de Wingense seniorenraad. (GGM)

The post Voorzitter Erik Vandycke van seniorenraad somt pijnpunten op voor leeftijdsvriendelijk Wingene is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

IN BEELD – Bekende Vlamingen waren te gast op première ‘Sneeuwwitje’ in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne

Wil je Manu Van Acker zien schitteren als de lakei? Of ben je benieuwd of de prins én prinses elkaar zullen kussen? Misschien beoordeel je graag de acteerprestatie van Karen Damen of Ruth Beeckmans? Indien je daarop telkens met een ‘ja’ reageert, dan moet je zeker tickets bestellen voor de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ in Plopsaland De Panne.
The post IN

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »

“Hij is in staat van ontkenning”, zegt VS-correspondent Soenens nu president Biden alleen stap opzij wil zetten op vraag van “God de Almachtige”

De Amerikaanse president Joe Biden blijft vasthouden aan zijn kandidatuur voor het presidentschap. Ook in het eerste tv-interview sinds het belabberde debat met Trump gaf hij geen enkele indruk dat hij zal toegeven aan de toenemende druk om een stap opzij te zetten. En dat hij Trump moet laten voorgaan in de peilingen, lijkt hij niet te geloven. "Je voelt

Lees meer »