Voorlopig geen extra zand voor Vlaamse stranden

Om onze dijken en het binnenland te beschermen tegen een verhoging van de zeespiegel of stormen zijn grote investeringen nodig. Een van de meest efficiënte en snelle maatregelen voor die kustbescherming is het aanvoeren van extra zand. In de winter gaat op het strand en in de duinen immers heel wat zand verloren. Dit jaar zijn echter geen zandsuppleties gepland, ondanks een budget van 3 miljoen euro dat beschikbaar is. Eerst moet er nog een veiligheidstoetsing van de zeewering komen. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) na een parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

“In 2023 werd nog voor 9,5 miljoen euro of 710.909 kubieke meter zand aangevoerd, op de stranden van De Haan en Knokke-Heist. In 2021 en 2022 was dat nog voor bijna 20 miljoen euro. In de begroting voor 2024 staat 3 miljoen euro voor extra zandaanvoer op de stranden van onder andere Oostende, De Haan-Wenduine en Blankenberge. Maar die werken zullen toch niet uitgevoerd worden”, weet Bert Maertens.

Het budget van 2024 wordt doorgeschoven naar volgend jaar. Eerst moet er volgens de minister een evaluatie komen aan de hand van de resultaten van de veiligheidstoetsing van de zeewering. Die veiligheidstoetsing wordt om de zes jaar uitgevoerd, om een totaaloverzicht te bekomen. “Ik begrijp dat die veiligheidstoetsing er moet komen om de prioriteiten vast te leggen. Het beschikbare budget moet echter snel kunnen worden ingezet indien nodig, bijvoorbeeld na een storm. Hoe dan ook zal de Vlaamse overheid de komende jaren moeten blijven investeren in het aanvoeren van extra zand op de stranden aan onze kust. Dat is ook wat het nieuw strategisch plan Kustvisie voorschrijft. Ik zal daar vanuit het parlement blijven op toezien”, stelt Bert Maertens.

Andere beschermingsmaatregelen

Niet alleen zandsuppleties zijn noodzakelijk voor de bescherming van onze kust en binnenland. Zo wordt een stormvloedkering in Nieuwpoort gebouwd die de stad en het hinterland beschermen tegen zware stormvloeden. Ook de bouw van een dijkmuur en stormmuur rond de jachthaven en de bouw van mobiele keringen in Zeebrugge zijn in uitvoering.

The post Voorlopig geen extra zand voor Vlaamse stranden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie”

Er is weer leven in de voormalige brouwerij Vanden Bussche. Het openingsweekend van zomerbar Bardos zit erop. Zomeren deed het er nog niet, maar aan gezelligheid ontbreekt het alvast niet. En ook de buren zijn tevreden, want er is geen overlast.
The post Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Hoe de rolkoffer een geldmachine werd

20:03 In de strijd tegen overvolle bagagebakken en geruzie tussen reizigers rekenen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker een tarief aan voor rolkoffers die als handbagage mee in het vliegtuig worden genome…

Lees meer »

Pieter pakt uit met automatenshop Twenty4Seven: “Nieuwe bestemming voor een leegstaand pand”

Op zaterdag 29 juni opende Pieter Warlop de automatenshop Twenty4Seven. Met de automatenshop krijgt het voormalige kantoor van Liantis, na een paar jaar leegstand, een nieuwe bestemming. De shop vind je in het centrum van Poperinge, Burg. Bertenplein 10.
The post Pieter pakt uit met automatenshop Twenty4Seven: “Nieuwe bestemming voor een leegstaand pand” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana

Na het succes van vorig jaar, waarbij meer dan 500 toeschouwers het spektakel op de terreinen van de familie Alliët in de Bloemgatstraat volgden, organiseert de Meulebeekse Landelijke Gilde een tweede editie van haar gymkana. Die vindt plaats op zondag 7 juli, met een aanloop op vrijdag 5 juli.
The post Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana appeared first on

Lees meer »

Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met gratis slotshow

Hoefgetrappel op zaterdag 29 juni in Torhout, want dan heeft de 46ste Paardenmarkt plaats. De handel start al om 7 uur ’s morgens, maar ook wie later uit de veren is, kan volop van het evenement genieten. De gratis slotshow achter het oud-stadhuis op de Markt duurt tot even na 18.30 uur.
The post Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met

Lees meer »

Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”

Zaterdagnamiddag werd het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme feestelijk geopend. Dit museum, dat 25 jaar quasi onaangeroerd bleef, biedt nu een nieuw perspectief op het verhaal van de historische schelm en rebel Tijl Uilenspiegel, die door schrijver Charles Decoster in Damme werd gesitueerd.
The post Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende

Lees meer »