“Zonder hen wisten we niet eens dat we 75 jaar bestonden”: sterrenzaak trakteert koppel na de vondst van hun allereerste menukaart

Alsof het in de sterren geschreven stond, kreeg sterrenzaak Saint Nicolas de allereerste menukaart in handen voor hun 75ste verjaardag. Met dank aan de familie van Johan en Dominique Lamoot. Zij kregen vrijdagavond het oude menu voorgeschoteld in een modern jasje, als geste van de chefs.

“Een kleine hint: volgend jaar bestaan jullie 75 jaar.” Michael Vanderhaeghe (30), chef van sterrenzaak Saint Nicolas, werd vorige zomer verrast door de familie Lamoot. “Onze jongste zoon Alexander vierde zijn huwelijk voor de wet en we vroegen Saint Nicolas om de catering te verzorgen”, vertelt Johan Lamoot (61). “Even voor het trouwfeest had Alexander op de zolder van het ouderlijk huis per toeval de eerste menukaart van Saint Nicolas uit 1949 teruggevonden tussen de oude documenten van mijn grootmoeder. We hebben een kopie geprint en als cadeau gegeven aan Michael tijdens het trouwfeest.”

Toenmalige huisbazen

Michael trok grote ogen. Net als vader Franky (57), intussen 34 jaar chef in Saint Nicolas. “Mijn vrouw Sandra en ik waren nog jonge kadetten, toen we ons voor een eventueel huurcontract gingen voorstellen aan de ouders van Johan Lamoot. Zij waren de toenmalige huisbazen van het pand waarin Saint Nicolas zich bevond.” Vlakbij de Sint-Niklaaskerk in hartje Ieper, vandaar de naam voor het restaurant dat is opgericht door wijlen Jacques Debacker. Z’n opvolger Franky verhuisde de zaak in 2002 naar de huidige locatie in Elverdinge.

Enorme bewondering

Johan Lamoot, vrouw Dominique en hun familie gaan graag eten in Saint Nicolas bij speciale gelegenheden. “Ik heb een enorme bewondering voor wat zij doen”, zegt Johan. “Dit jubileum is uitzonderlijk: hoeveel sterrenzaken kunnen zeggen dat ze een geschiedenis hebben van 75 jaar? Saint Nicolas is een culinair monument in de Westhoek. Ik heb het voorrecht dat ik stichter Jacques nog gekend heb. Mijn grootmoeder was eigenaar van het oude pand, waar hij Saint Nicolas opstartte in 1949. Ze woonde de opening bij en had blijkbaar de eerste menukaart bewaard. Onze familie gooit niks weg.”

Verjaardagsmenu

Saint Nicolas maakte dankbaar gebruik van het stuk culinair erfgoed en stak de oude menukaart in een modern jasje om hun 75-jarig bestaan te vieren. Het ‘verjaardagsmenu’ wordt in de sterrenzaak geserveerd tot en met 24 mei. Prijs: 250 euro per persoon. Maar Johan en Dominique kregen het menu vrijdagavond gratis voorgeschoteld, als bedanking. “Zonder hen wisten we niet eens dat we 75 jaar bestonden”, aldus chefs Michael en Franky.

Schitterend cadeau

“Het is een schitterend cadeau en het smaakt héél lekker”, loven Johan en Dominique de culinaire creaties van de chefs. De authentieke menukaart van 75 jaar geleden wordt nog altijd bewaard door de familie Lamoot. “Wellicht gaan we deze wel eens overhandigen aan Saint Nicolas bij een volgende gelegenheid. En die komt er zeker.” (TP)

The post “Zonder hen wisten we niet eens dat we 75 jaar bestonden”: sterrenzaak trakteert koppel na de vondst van hun allereerste menukaart is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ongeloof en verbijstering”: onze correspondent zag wat er achter de schermen gebeurde van debat tussen Trump en Biden

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

Nu EK doorgaat zonder Duivels: dit zijn kwartfinales, met Nederland tegen Turkije en twee topaffiches

Het EK voetbal gaat door zonder de Rode Duivels. Niet België, maar Frankrijk stoot door naar de kwartfinales. Zij ontmoeten Portugal, dat strafschoppen nodig had om Slovenië uit te schakelen. Verder is het uitkijken naar Spanje-Duitsland. In de andere tabelhelft stoten na Zwitserland en Engeland nu ook Nederland en het verrassende Turkije door. Ontdek de (mogelijke) confrontaties!

Lees meer »

Prins Harry moet vernietigde berichtjes terug boven tafel zien te krijgen voor rechtszaak tegen ‘The Sun’

De Britse prins Harry (39) moet aan de rechter uitleggen waarom berichten die hij uitwisselde met de ghostwriter van zijn memoires zijn vernietigd. Ook heeft de hertog van Sussex de opdracht gekregen om te proberen de berichtjes terug te halen, dat werd volgens Britse media gezegd tijdens een hoorzitting in zijn zaak tegen de Britse uitgever News Group Newspapers (NGN).

Lees meer »

Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd”

Vandaag is de eerste van twee dagen Rammstein op de evenementenweide Nieuwe Koers. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, vraagt Politie Oostende concertgangers om hun trip goed voor te bereiden. Algemeen advies: neem het openbaar vervoer of de fiets.
The post Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd” appeared first on

Lees meer »

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »