Kunstenaar-brouwer Kris Herteleer (68) schildert ‘Het Laatste Bieravondmaal’ voor expo bij Dolle Brouwers in Esen

Kris Herteleer, die al 45 jaar actief is als ‘Dolle Brouwer’, is ook een begenadigd kunstenaar. Hij zit niet om een of andere stunt verlegen. Nu pakt hij in het Palmzondagweekend en op Paaszaterdag in zijn brouwerij in Esen uit met een tentoonstelling waarin een eigen – ludieke – versie van Het Laatste Avondmaal centraal staat. Da Vinci achterna, maar dan met… bierdrinkende apostelen. Op initiatief van de baas van een mythisch Antwerps bierhuis.

Kris Herteleer (68), geboren en getogen Roeselarenaar, is architect van opleiding, een beroep dat hij ook lang heeft uitgeoefend. Thuis experimenteerde hij wel eens met bier brouwen, maar dacht er lang totaal niet aan om dit professioneel te doen. En toch, toen in Esen de vroegere Brouwerij Costenoble te koop stond, waagde hij met broer Jo en vriend Roméo de sprong. In 1980 was zijn eerste brouwsel Oerbier een feit. In de loop der jaren volgden er nog enkele bieren, die telkens originele namen kregen, van Arabier over Stille Nacht tot Boskeun en… Dulle Teve.

Beste biercafé ter wereld

De Dolle Brouwers zijn intussen een begrip in Vlaanderen en ver erbuiten. Hoewel de brouwerij nog altijd vrij kleinschalig blijft, wordt er geëxporteerd tot in Amerika en Japan. Waar je het gamma van De Dolle Brouwers ook vindt, is in het iconische bierhuis Kulminator aan het Vleminckveld in Antwerpen. Waard Dirk Van Dyck en waardin Leen Boudewijn mogen dit jaar trouwens 50 kaarsjes uitblazen als herbergiers. Je vindt er zowat 800 bieren van over de hele wereld en het is al enkele keren tot ‘beste biercafé ter wereld’ uitgeroepen. Het bijzondere is ook dat je dit bierwalhalla niet zomaar binnenstapt: je moet een soort ‘wachtwoord’ geven: zeg namelijk niet dat je een biertje wil komen ‘drinken’ maar wel ‘degusteren’…

Je stapt dit bierwalhalla niet zomaar binnen: je moet een soort ‘wachtwoord’ geven

Brouwer Kris is al lange tijd bevriend met Dirk Van Dyck en op zijn initiatief ontstond het idee om een Laatste Avondmaal te schilderen. Naast architect is Kris ook een knap kunstenaar. In het weekend kan men in de brouwerijbar terecht, die enerzijds als een museum oogt met allerlei attributen, maar waar men ook de kunstwerken van Kris kan bewonderen en waarin het architecturale vaak niet ver weg is. Het unieke Laatste Avondmaal dat Kris nu realiseerde is 2,8 bij 0,9 meter groot. Hoofdpersonage in de plaats van Jezus is Dirk Van Dyck met echtgenote Leen als Maria Magdalena… Ze zijn omringd door 16 ‘bierapostelen’ die de blijde boodschap van bier degusteren verder uitdragen. Het zijn stamgasten van de Kulminator, een bont gezelschap, van een Portugese dokter en een Antwerpse Indiër tot een kapper en een tatoeëerder… Allen staan ze met hun geliefkoosd bier in de hand. En ja, er is ook een bier dat ‘Judas’ heet. Opmerkelijk: één apostel is intussen op 99-jarige leeftijd overleden…

Boerentoren

“Ik ga eigenlijk niet zozeer Da Vinci achterna”, zegt Kris, “maar eerder Dirk Bouts die bij zijn Laatste Avondmaal van 1468 een zicht op de omgeving weergeeft, in zijn geval Leuven. Ik stel het Antwerpen van begin 21ste eeuw voor. Inclusief het ontwerp voor de Boerentoren dat eigenaar-ondernemer Fernand Huts zou willen realiseren. Het is omstreden maar dat is normaal. De Eiffeltoren was dat in 1887 ook…”

‘Het Laatste Avondmaal’ van Kris Herteleer staat centraal in een tentoonstelling die te bezoeken is in de brouwerij De Dolle Brouwers, Roeselarestraat 12B in Esen in het weekend van 23-24 maart en op Paaszaterdag 30 maart, telkens van 14 tot 19 uur. Tegelijk exposeert de kunstenaar een 50-tal modeltekeningen uit de voorbije 40 jaar.

The post Kunstenaar-brouwer Kris Herteleer (68) schildert ‘Het Laatste Bieravondmaal’ voor expo bij Dolle Brouwers in Esen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »

? “Nogmaals. Evenepoel moet op het eindpodium mikken”

De kop is er (nu al) af voor Remco Evenepoel. Zijn eerste zege in de Tour de France. Een bijzonder mooie eerste Belgisch succes in deze Ronde, ook. Michel Wuyts: “Evenepoel is een wonderknaap. Een uitzonderlijk grote mijnheer. Na Merckx – en straks met Merckx – onze grootste tijdrijder ooit. Nogmaals: deze Evenepoel moet op het eindpodium mikken.” Onze analist

Lees meer »

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo

De Ardooise producent van diepvriesgroenten en -fruit Ardo heeft een nieuwe CEO: Sabine Sagaert. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.
The post Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo appeared first on KW.be.

Lees meer »