Na problemen met lijnbussen stuurt Moorslede motie naar Vlaamse regering: “Neem de klachten van de mensen ernstig”

De gemeenteraad van Moorslede keurde donderdagavond unaniem een motie goed over de aanhoudende problemen met het busvervoer op haar grondgebied. Sedert de invoering begin januari van het nieuw vervoersplan van De Lijn zijn er heel wat klachten van busreizigers, vooral van scholieren en hun ouders.

De motie wordt verstuurd aan de Vlaams Minister President Jan Jambon (N-VA), de Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD), de partijvoorzitters van de verschillende fracties van het Vlaams Parlement en de regiomanager van De Lijn. Dat ook de partijvoorzitters de motie gaan krijgen, is op voorstel van fractieleider Ward Gillis (PRO). “Zo dragen we de boodschap over aan de nieuwe Vlaamse regering”, zegt hij.

Met oplossing komen

De gemeenteraad vraagt al wie de motie ontvangt om de vele klachten van busreizigers ernstig te nemen, te onderzoeken en hierover met een concrete en structurele oplossing op korte termijn terug te koppelen naar de gemeente Moorslede. De gemeenteraad vraagt de huidige en de toekomstige Vlaamse regering om het huidig aanbod van De Lijn dringend te evalueren en waar nodig in te grijpen.

Het nieuw vervoerplan van de Vlaamse vervoersmaatschappij kwam al op veel gemeenteraden ter sprake. Ook een paar keer in Moorslede. Tijdens de gemeenteraad van februari deed de fractie PRO een voorstel om op de eerstvolgende gemeenteraad een motie ter goedkeuring voor te leggen. Het schepencollege ging in op deze vraag.

De fractie PRO somde de diverse problemen op. “De lijn Roeselare-Menen via Moorslede en Dadizele (lijn 55) werd afgeschaft”, klinkt het. “Deze lijn zorgde voor een vlotte verbinding tussen de twee deelgemeenten Moorslede en Dadizele, om het uur tijdens het schooljaar en om de twee uur tijdens het weekend en schoolvakanties.”

“Overdag zijn er geen busverbindingen meer tussen de twee deelkernen van onze gemeente”

“Ter compensatie voor het schoolverkeer is er nu een nieuwe functionele lijn die zich beperkt tot enkele ritten ’s morgens en ’s avonds tijdens de spits op schooldagen. Dit zorgt ervoor dat er overdag geen busverbindingen meer zijn tussen de twee deelkernen van onze gemeente.”

“Op de lijn Ieper-Roeselare (lijn 90-902-908) wordt vastgesteld dat in de ochtenduren de capaciteit van de bussen onvoldoende is om alle schoolgaande jongeren op tijd naar school te vervoeren. Overvolle bussen rijden voorziene haltes voorbij zodat deze jongeren genoodzaakt zijn om latere bussen te nemen, waarbij ze systematisch te laat op school aankomen. Er zijn hieromtrent al heel wat klachten bij het lokaal bestuur Moorslede en De Lijn binnengekomen, maar de aangereikte oplossingen zijn niet voldoende om de problemen te verhelpen.”

Meer middelen

De gemeenteraad vraagt aan de toekomstige Vlaamse regering ook om bijkomende financiële middelen te voorzien om het openbaar vervoer van De Lijn in de landelijke gemeenten terug te versterken.

Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) vroeg de fractie Visie om contact op te nemen met het kabinet Lydia Peeters. “We gaan dat alvast doen met onze vertegenwoordigers van N-VA in Brussel”, liet Hovaere horen.

The post Na problemen met lijnbussen stuurt Moorslede motie naar Vlaamse regering: “Neem de klachten van de mensen ernstig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drie jonge Franse autodieven op heterdaad betrapt: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne.

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Schuldeisers en banken willen Atos redden

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf. Atos is ook in ons land actief.

Lees meer »