Ieper zondag weer startplaats van Gent-Wevelgem: “Met meer beleving in het centrum”

De start van Gent-Wevelgem moet dankzij een optreden van Veel Fokkersvreugde en een G-sportwedstrijd meer volk dan de vorige jaren naar Ieper lokken. Hoewel het stadscentrum zondag zelf beperkt toegankelijk zal zijn, blijven burgemeester Emmily Talpe en horecavoorzitter Jurgen Crombez overtuigd van de return op lange termijn voor de 140.000 euro die de stad ondertussen betaalt.

Het koerscircus strijkt zondag 24 maart in vol ornaat neer in de kattenstad. Niet alleen Mathieu van der Poel doorkruist in volle finale de Grote Markt, Ieper is ook voor de vijfde keer startstad van Gent-Wevelgem Flanders Fields Classic. “Door de restauratie van de Menenpoort vindt dit jaar de start plaats op de Grote Markt”, zegt schepen van Evenementen Diëgo Desmadryl (Open Ieper). “De opstelling blijft dezelfde als voorgaande jaren, maar er zijn wel twee nieuwigheden. Zo is er een muziekoptreden (van Veel Fokkersvreugde, red.) op het podium én zal er een wedstrijd plaatsvinden voor de G-Sport. De renners rijden hier plaatselijke rondes met start én aankomt op de Grote Markt. Er zal dus nog meer beleving zijn in het centrum dan vorige edities. Extra troef is dat we ook Ieperling Marvin Odent, die onlangs nog de Ieperse Sporttrofee won, aan het werk kunnen zien!”

Goede hotelbezetting

In 2019 kondigde het toen nog nieuwe stadsbestuur aan dat ze een overeenkomst had met de organisatie van Gent-Wevelgem. Kostprijs: 100.000 euro, elk jaar vermeerderd met 10.000 euro. Voor de start dit jaar is dat dus 140.000 euro. Ter vergelijking: aankomstplaats Wevelgem legt jaarlijks 300.000 euro op tafel. “De voornaamste doelen om de start van Gent-Wevelgem binnen te halen waren citymarketing en ons fietstoerisme te boosten”, zegt Desmadryl. “Onze stad komt steeds bijzonder mooi in de aandacht in de aanloop naar en tijdens Gent-Wevelgem. De hotelbezetting is altijd goed in dit weekend en we zien elk jaar veel bezoekers die afzakken naar onze stad om de sfeer live te beleven. Met de bijkomende beleving dit jaar hopen we de horeca een nog extra mooie dag te kunnen bezorgen.”

Daar wrong het schoentje de afgelopen jaren. De starts in 2020 en 2021 waren door corona zonder publiek. De afgelopen twee jaar was de opkomst minder dan verwacht. Bovendien is het stadscentrum moeilijker bereikbaar voor de doorsnee horecabezoeker. “Vorig jaar was het voor de restaurants op de Grote Markt inderdaad iets minder”, zegt Jurgen Crombez, voorzitter van Horeca Ieper. “We moeten eerlijk zijn. Mensen rijden nog altijd graag met hun auto tot aan de voordeur van het restaurant. Die middag is dat iets minder.”

Maar volgens de horecavoorzitter moet je het grotere plaatje bekijken. “Ik zie het als een mooie promotie voor de stad bij het begin van het voorjaar. Het is van kapitaal belang dat we nu als stad in de aandacht komen. Veel mensen overwegen in deze periode een citytrip. Je moet het dus in een toekomstperspectief zien. Een horecazaak moet je niet afrekenen op een weekend, maar op een heel jaar.”

Verlenging contract?

Burgemeester Emmily Talpe is het daarmee eens. “Op vlak van citymarketing is Gent-Wevelgem elk jaar een groot succes. De prachtige televisiebeelden van onze stad en streek zijn van onschatbare waarde. Dankzij Gent-Wevelgem en tegelijk heel wat inspanningen rond fietsevents, fietsroutes, investeringen in meer fietscomfort en -veiligheid hebben we het fietstoerisme in de Westhoek echt op de kaart kunnen zetten. Dat heeft er mee voor gezorgd dat na de coronaperiode het toerisme in onze stad opnieuw kon opleven.”

Volgens de overeenkomst uit 2019 is het volgend jaar de laatste start in Ieper. De partij Vooruit Ieper sprak zich al uit tegen het verlengen van de deal, die “minimum 900.000 euro voor de volgende bestuursperiode zou kosten”. Bij bij Team Ieper, de stadslijst van Open Ieper, CD&V en N-VA blijven ze voorlopig op de oppervlakte. “Ondertussen is de organisatie van Gent-Wevelgem overgenomen door Flanders Classics. De gesprekken omtrent een eventuele verlenging moeten nog worden opgestart en het zal pas na die gesprekken zijn dat we een standpunt kunnen innemen”, besluit Diëgo Desmadryl.

Geen Kattekoers of GP Noyelle

Liefhebbers van het jeugdwielrennen blijven zondag op hun honger zitten. Waar voorheen de GP André Noyelle voor junioren en de Kattekoers op dezelfde dag georganiseerd werden als Gent-Wevelgem, heeft het organisatiecomité beslist dit jaar geen zeven koersen meer op één dag te houden. De vijf jeugdwedstrijden staan op zondag 21 april gepland.

“De eerste twee edities van de Ronde van Vlaanderen Jeugddag werden bijzonder positief onthaald”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “Het is een heel bewuste keuze om die lijn nu ook door te trekken naar Gent-Wevelgem. Zo’n jeugddag brengt heel veel volk op de been en is meer dan alleen een wedstrijd. Beleving, dat is waar het om gaat. Door de jeugdwedstrijden hun eigen toneel te geven, krijgen talenten de kans om te schitteren, op en naast de fiets.”

Bart Vannieuwenhuyse van de Koninklijke Ieperse Wielerclub, die de jeugdkoersen organiseert, wacht liever af om de beslissing met gejuich te onthalen. “In zekere zin is het goed omdat dan alle jeugdwedstrijden in Ieper worden gereden. Zo wordt er meer aandacht gegeven aan de jeugd”, aldus Bart Vannieuwenhuyse. “De opzet was aanvankelijk om de jeugd hetzelfde stramien te laten rijden als de profs. Een keer een andere opvatting kan misschien beter zijn, we zullen dat moeten zien in de toekomst. In ieder geval is het belangrijk dat de jeugd voldoende aandacht krijgt. Als we geen jeugdwedstrijden meer hebben, dan zullen we na verloop van tijd ook geen goeie profs meer hebben.”

Drukke dag voor politie

Tijdens Gent-Wevelgem zijn heel wat straten afgesloten en onbereikbaar voor het verkeer. De lokale politie Arro staat in voor de openbare orde en toezicht op het verkeer. Tijdens de wedstrijd zal ook info gedeeld worden via sociale media. Langs het parcours gelden heel wat parkeerverboden, en die worden niet altijd gerespecteerd. “Bij overtredingen wordt eerst de eigenaar via de nummerplaat opgezocht en indien mogelijk gecontacteerd”, vertelt woordvoerder Glenn Verdru. “Pas in laatste instantie wordt er getakeld. Gelukkig bleven we de voorbije edities gespaard van andere interventies gekoppeld aan de wedstrijd.”

The post Ieper zondag weer startplaats van Gent-Wevelgem: “Met meer beleving in het centrum” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Durex-dieven die in Beernem betrapt werden krijgen drie jaar cel: “Dit zijn duidelijk geen beginnelingen”

Een 29-jarige Oekraïense vrouw en haar 36-jarige Moldavische echtgenoot hebben voor de Brugse rechtbank drie jaar cel gekregen, waarvan twee met uitstel, voor liefst 23 diefstallen bij Colruyt. Daarbij hadden ze het op een heel specifieke buit gemunt.
The post Durex-dieven die in Beernem betrapt werden krijgen drie jaar cel: “Dit zijn duidelijk geen beginnelingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden

In Oostende is de bekende fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden. Hij werd 72 jaar. Jean-Jacques publiceerde in diverse media, maar maakte ook eigen werk. Hij stelde zijn kunstfoto’s vaak tentoon en maakte ook diverse fotoboeken, veelal met Oostende als thema.
The post Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »