Staf en Simon uit Roeselare kronen zich tot wereldkampioen diplomatie: “Samenwerken staat centraal”

Zo’n 24 Belgische studenten, waaronder twee afkomstig uit Roeselare, hebben in de Aziatische metropool Taipei in Taiwan het wereldkampioenschap voor diplomatie gewonnen. Na vijf dagen van speechen en debatteren over actuele problemen die er momenteel in de wereld zijn, wisten de Belgische studenten zich te onderscheiden van zo’n tachtig andere deelnemende landen. Opvallend: voor België is dit al de vierde wereldtitel op een rij. “Ons geheim? Ik denk dat wij goed kunnen samenwerken met andere landen en ervoor zorgen dat iedereen gehoord wordt”, klinkt het.

Het wereldkampioenschap diplomatie van de Amerikaanse universiteit Harvard University vond van 10 tot en met 14 maart plaats in de Aziatische metropool Taipei in Taiwan.

Meer dan duizend studenten, verspreid over zo’n tachtig landen, kwamen er samen om het te hebben over allerlei actuele onderwerpen die ook bij de Verenigde Naties op tafel liggen.

Actuele problemen

Voor België zakten 24 studenten van universiteiten van over het hele land af naar Taiwan. Ze vertegenwoordigden drie landen: Canada, Pakistan en Denemarken. Bij dat Belgische team zaten vijf West-Vlamingen, waaronder dus ook twee Roeselarenaars: Staf Bridelance (20), student economische wetenschappen en Simon Bruneel (20), student rechten, allebei aan UGent.

“De bedoeling van het wereldkampioenschap voor diplomatie is om te speechen en te debatteren over actuele problemen die er momenteel in de wereld zijn en om ook met verschillende oplossingen uit de bus te komen. Het is wel zo dat elke deelnemer een ander land, dan het zijne van afkomst, vertegenwoordigt tijdens die vijfdaagse. Doorheen het WK wordt er globaal ook aan een document gewerkt, dat dan finaal moet goedgekeurd worden door alle deelnemende landen.”

Het onderwerp waarmee Staf aan de slag moest, was waterkwaliteit en beschikbaarheid van water. Simon moest zich dan weer buigen over nucleaire energie en atoomwapens, gelinkt met Noord-Korea. Samen met hun Belgische medestudenten wisten ze zich met glans te onderscheiden van de rest en mogen ze zich één jaar lang wereldkampioen diplomatie noemen. “Het is een geweldig gevoel”, aldus Simon. “Bij deze wedstrijd gaat het ook totaal niet over iemand als individu, maar echt wel om het team. We hebben dit in groep gedaan en ook zo gewonnen, dat is het belangrijkste. Ons team hangt dan ook echt wel goed aan elkaar. We hebben ons hier op voorhand ook heel goed op voorbereid en dan is het wel leuk dat het uiteindelijk ook iets oplevert. Achteraf voelde je een opluchting bij de volledige groep.”

Vier op een rij

Opvallend: voor België is dit al de vierde wereldtitel op een rij. “Waar het geheim zit?”, kaatst Staf de vraag terug. “Ik vermoed dat wij goed kunnen omgaan met debatteren en speechen. Maar ik denk ook dat wij Belgen goed kunnen samenwerken met andere landen. Wij zorgen ervoor dat iedereen gehoord wordt en proberen alles in goede banen te leiden. Het hele gebeuren vergt uiteraard wel een leiderschapsrol, maar samenwerken staat echt wel centraal. Aangezien dit nu dus al de vierde wereldtitel op een rij is, mogen we denk ik wel vaststellen dat België hierin uitblinkt. Een pluim voor onze maatschappij dus”, besluit Staf.

The post Staf en Simon uit Roeselare kronen zich tot wereldkampioen diplomatie: “Samenwerken staat centraal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »

Mireille en Jacques zijn een diamanten paar

Ter gelegenheid van hun zestigste huwelijksverjaardag werden Jacques Leconte en Mireille Ghsquiere door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Mireille en Jacques zijn een diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook vakantiewoning ‘Wouter’s Home’ in Roeselare: “Goedkoper alternatief”

Ignace Defever van De Bonte Os in Roeselare opent in augustus, op een steenworp van zijn hotel in de Sint-Hubrechtsstraat, vakantiehuis Wouter’s Home. “Hier verblijven is goedkoper dan in het hotel”, aldus Ignace die enkele opmerkelijke objecten onderbracht in de woning waar vier tot tien personen kunnen verblijven.
The post Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook

Lees meer »

Brigitte (54) en zoon Alex (22) openen nieuwe bakkerij op de Hille in Wingene: “Dit is altijd onze droom geweest”

Terwijl overal in Vlaanderen de bakkers verdwijnen, komt er op de Hille in Zwevezele (Wingene) net een nieuwe bakker bij. Brigitte Croenen (54) en haar zoon Alex Dewilde (22) openen in oktober de deuren van hun nieuwe winkel B&A Desserts, nadat ze eerder al een atelier openden in Beernem. Vanaf vrijdag 5 juli kan je er terecht voor ambachtelijk ijs

Lees meer »

“Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet

In de Sint-Jacobuskerk in Lichtervelde werd afscheid genomen van Gilbert Desmet. De voormalige profwielrenner overleed op 93-jarige leeftijd. Hij was de oudste nog levende Belgische geletruiwinnaar van de Ronde van Frankrijk, maar overleed op zondag 30 juni.
The post “Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We worden steeds meer belaagd”: topman van Douane wil betere beveiliging na tweede inbraak in loods op Brucargo

De administrateur-generaal van de Douane, Kristian Vanderwaeren, zegt dat de Douane steeds vaker een doelwit wordt van criminele bendes. Hij reageert daarmee op de inbraak in een Douane-depot in Brucargo. Dieven gingen daar aan de haal met kilo’s in beslag genomen drugs. Dat de Douane niet de eigenaar is van de meeste depots omschrijft de administrateur-generaal als een ‘zwakke plek’.

Lees meer »

Armoedevereniging Wieder verhuist na achttien jaar naar de Oostmeers in Brugge

Na 18 jaar van warmte, verbinding en gezamenlijke strijd tegen armoede, verlaat vzw Wieder noodgedwongen haar vertrouwde locatie aan Rozendal 3 in Brugge. “Het nieuwe onderkomen, gelegen aan Oostmeers 105, markeert niet alleen een fysieke verhuizing, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in onze missie om structurele armoede aan te pakken”, zegt coördinator Pascale Cockhuyt.
The post

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Drie West-Vlaamse rensters naar Olympische Spelen

Justine Ghekiere, Julie Van De Velde en Margot Vanpachtenbeke mogen zich opmaken voor de Olympische Spelen in Parijs. Ze moeten er wereldkampioene Lotte Kopecky aan een olympische medaille helpen.
The post Drie West-Vlaamse rensters naar Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »