Hoogbouw in overstromingsgebied aan De Zandlopertjes?

Komen er op het einde van de Lindenstraat in een 14.000 m² grote zone, die vandaag als overstromingsgebied dienstdoet, nieuwe woningen en appartementen? Dat is alvast wat bezorgde wijkbewoners vrezen. “Dat zou deze natuurlijke buffer volledig teniet doen waardoor het gevaar op wateroverlast in de wijk gevoelig vergroot”, aldus een inwoner van de Lindenstraat.

In 2020 kondigde scholengroep Stroom aan dat de huidige basisschool De Zandlopertjes Centrum tegen de vlakte zal gaan om plaats te ruimen voor een nieuwbouw. De school telt vandaag nog altijd enkele houten paviljoentjes, die dateren uit de jaren 60 en in slechte staat zijn. De school kreeg er jaren geleden al wel een nieuw, stenen schoolgebouw bij, maar de gestage groei van het leerlingenaantal noopte de scholengroep tot verder investeren in nieuwe infrastructuur.

Nieuwe school

Niet alleen de houten constructies moeten in de toekomst tegen de vlakte, ook de bestaande, stenen schoolgebouwen zullen verdwijnen en plaats maken voor een volledig nieuwe school, berekend op 300 kinderen. Tegelijk zou een polyvalente zaal gebouwd worden, die ook voor socioculturele doeleinden kan gebruikt worden.

Net als bij de Europaschool gebeurde, zal voor dit project een private partner gezocht worden. Een deel van de terreinen van de school zou ook verkocht worden voor private nieuwbouw om het project te financieren. Precies over de bestemming van deze gronden maken heel wat inwoners van de Lindenstraat, een residentiële buurt met alleenstaande woningen die paalt aan de school, zich vandaag zorgen. Het hardnekkige gerucht dat er naast eengezinswoningen ook 26 appartementen zouden opgetrokken worden op de gronden, doet er al enige tijd de ronde.

Groengebied bedreigd

Enkele inwoners maken zich zorgen over wat het vele werfverkeer in de rustige, niet op zware vrachtwagens berekende straat zou teweeg brengen. Anderen zijn vooral bezorgd over het verdwijnen van een 14.000 m² groot stuk groen, dat volgens hen nu dienst doet als wadi (overstromingsgebied). Een inwoner die we deze week konden spreken, was tegelijk bekommerd dat het groeiende protest door de buitenwereld zou gezien worden als nukkig verzet van geprivilegieerde villabewoners. “Dat is het helemaal niet. Het algemeen belang staat hier voorop. We zijn vooral beducht voor het overstromingsgevaar. Dat is niet denkbeeldig.”

Via Schoollaan

Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Vermeire (Team Bredene) zette dinsdag een en ander in perspectief. “Volgens het RUP Vicogne, dat momenteel in herziening is, zou woningbouw in de zone kunnen. Ik begrijp ook dat de scholengroep er alle belang bij heeft om een deel van de gronden te gelde te maken om de bouw van nieuwe infrastructuur te financieren. Maar als gemeente moeten wij erop toezien dat alle aspecten van dergelijke projecten grondig bekeken worden. Alle nieuwe verkavelingen moeten vandaag al de watertoets doorstaan. En wat de ontsluiting van de nieuwe verkaveling betreft: die zal nooit via de Lindenstraat gebeuren maar via de Schoollaan.”

“Hoewel meergezinswoningen midden in de zone eventueel mogelijk zouden kunnen zijn, zal hier eerder sprake zijn van eengezinswoningen, die qua typologie aansluiten bij de woningen in de Lindenstraat. In een beperkte verkaveling, laat dat duidelijk zijn. Maar laat ons vooral niet speculeren. De vrees voor hoogbouw en overlast is zeer prematuur. Een herziening van een RUP neemt sowieso meer dan twee jaar in beslag. Begrijp me echter niet verkeerd, ik vind het goed dat er vanuit de wijk nu al reactie komt. Inspraak is belangrijk. Maar we zijn nog lang niet aan een verkavelings- of bouwvergunning toe.”

The post Hoogbouw in overstromingsgebied aan De Zandlopertjes? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd

In 2022 werden op het domein Tempelhof nieuwe jeugdlokalen geopend. Ondertussen werd ook de volledige omgeving vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd appeared

Lees meer »

Aanslag in Servië: man schiet politieagent in nek met kruisboog aan Israëlische ambassade, dader is doodgeschoten

In de Servische hoofdstad Belgrado heeft een man aan de Israëlische ambassade een kruisboogpijl in de nek van een politieagent geschoten. De agent kon de dader nog doodschieten, voor hij in levensgevaar naar ziekenhuis werd overgebracht. De Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? spreekt van een terroristische aanslag. Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Lees meer »

Post Title

Nog tot en met zondag 1 september kan je in vakantiehuis d’Heksescheure in de Oude Kortrijkstraat 50 in Beselare terecht in een zomerbar. “We hebben zonnige plaatsjes in onze ruime tuin, maar je kunt er ook genieten van de natuurlijke schaduw onder de knotwilgen”, vertelt eigenaar Steve Melsens.
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »