20-tal organisaties, waaronder CKG Kapoentje uit Oostende, naar Grondwettelijk Hof tegen voorrangsregels kinderopvang

Een 20-tal organisaties trekken samen naar het Grondwettelijk Hof om klacht in te dienen tegen de nieuwe voorrangsregels voor de gesubsidieerde kinderopvang. De regels, die op 1 april in werking treden, zijn volgens hen discriminerend.

De Vlaamse regering wil ouders die minstens 4/5de werken of een opleiding volgen, voorrang geven in de kinderopvang. Maar heel wat organisaties binnen en buiten de kinderopvang tonen zich kritisch. Ze vrezen dat hierdoor de ongelijkheid nog verder zal worden versterkt en onder anderen ouders in armoede uit de boot zullen vallen. Zo zullen volgens de nieuwe regels kinderopvanguitbaters nog slechts maximaal 10 procent van hun plaatsen kunnen voorbehouden voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, in plaats van de verplichte 20 procent die nu het geval is. Ook de Vlaamse Sociaal-Economische Raad (SERV), het Agentschap Opgroeien en het Kinderrechtencommissariaat formuleerden bedenkingen.

De organisaties gingen eerder nog in gesprek met de bevoegde ministers in een poging om de nieuwe regels tegen te houden, maar ze vingen naar eigen zeggen bot. Daarom besloten ze zich te verenigen in een brede coalitie en onder de naam ‘De Kinderopvangzaak’ klacht neer te leggen bij het Grondwettelijk Hof, klonk het woensdag. De klacht, die voor eind juni binnen moet zijn, wordt wellicht in de loop van de maand mei ingediend.

Discriminerend

“De voorrangsregels zijn discriminerend voor heel veel verschillende groepen mensen, zoals vrouwen die vaak deeltijds werken om de combinatie arbeid en gezin te kunnen bolwerken, vrouwen die oververtegenwoordigd zijn in sectoren waar ze geen voltijds contract aanbieden zoals de zorg of dienstenchequesector, mensen met een handicap die niet voltijds kunnen werken, gezinnen die in armoede leven en mensen die langdurig ziek zijn”, hekelt Klara Segers, woordvoerster van De Kinderopvangzaak.

Onder de negentien betrokken organisaties bevinden zich zowel armoedeverenigingen, vakbonden en feministische organisaties als kinderopvanginitiatieven, mensenrechtenorganisaties en patiëntenverenigingen. Het gaat onder meer om de Vrouwenraad, ZIJkant, Femma, het Vlaams Patiëntenforum, Grip, ABVV, ACV en ACLVB. Ze worden juridisch bijstaan door het Progress Lawyers Network. Ook CKG Kapoentje uit Oostende doet mee. Directeur Patrick Blondé had eerdere deze week in een afscheidsinterview met KW – hij en zijn vrouw Lies Chromiak gaan eind deze maand met pensioen- gewaarschuwd voor de nieuwe kinderopvangregels.

Advocate Lies Michielsen maakt zich sterk dat de coalitie een goede kans maakt om de zaak te winnen. “De kritiek is heel breed gedragen, de voorrangsregels zijn haastwerk geweest en de adviesorganen gaven een negatief advies”, stelt ze. De organisaties baseren zich voor hun klacht op drie grote argumenten. Zo halen ze aan dat de nieuwe regels op heel veel vlakken discriminerend maar ook in strijd met de rechten van het kind zijn, én dat ze een schending betekenen van artikel 23 van de Grondwet dat een standstill-verplichting omvat. Die verplichting houdt in dat de wetgever het beschermingsniveau niet mag verminderen zonder dat daarvoor redenen zijn van algemeen belang.

Er wordt een crowdfunding gelanceerd om de kosten van de rechtszaak te kunnen betalen, al doen alle deelnemende organisaties ook zelf een duit in het zakje. Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof wordt binnen anderhalf jaar verwacht.

“Heel dapper”

Groen-parlementslid Celia Groothedde looft het initiatief van de organisaties. “Het is heel dapper van deze organisaties dat zij naar het Grondwettelijk Hof stappen om de rechten van deze mensen af te dwingen. (…) Mensen in kwetsbare situaties verdedigen, die geen stem krijgen, is de eerste plicht van een politicus. De Vlaamse regering heeft het omgekeerde gedaan: iedereen uit de boot duwen die niet voldoet aan hun modelidee van een voltijds werkende Vlaming met weinig problemen”, reageert ze. En ook Hannes Anaf van Vooruit geeft de initiatiefnemers geen ongelijk. “Deze regels zijn gewoon een manier om het probleem niet aan de wortel aan te pakken. Er moet geïnvesteerd worden in meer plaatsen en in betere verloning van kinderbegeleiders om de job opnieuw aantrekkelijker te maken”, aldus Anaf.

(Belga)

The post 20-tal organisaties, waaronder CKG Kapoentje uit Oostende, naar Grondwettelijk Hof tegen voorrangsregels kinderopvang is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Ouders klagen agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens schoolreis aan: “Een ware hel voor mijn dochter”

De leerlingen van een basisschool in Wallonië hebben er een vreselijke schoolreis opzitten. De reden daarvoor was het ongepaste gedrag van twee leerkrachten, die zich zowel verbaal als fysiek agressief zouden hebben gedragen. Een moeder van een van de leerlingen doet haar verhaal bij ‘RTL’. “Mijn dochter had voortdurend bang om iets verkeerds te doen.”

Lees meer »

Vincent Verbeecke (29) wil voorzitter Open Vld worden, de jongste kandidaat ooit: “Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Democratische gouverneurs spreken openlijk steun uit voor Biden, maar eerste megadonor roept op om zich terug te trekken

De Democratische gouverneurs hebben woensdagavond een “open en eerlijk gesprek” gehad met president Joe Biden, waarin ze spraken over de bezorgdheden na zijn teleurstellend debat tegen Donald Trump. Alle gouverneurs steunen hem, zeiden ze na afloop, maar ondertussen zijn er wel al zeker drie die hem expliciet oproepen om zich terug te trekken. Ook een megadonor van de Democratische partij

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Armoedeorganisatie Pelicano kan voorlopig geen fiscale attesten uitdelen voor giften: zo krijg je toch nog belastingvermindering

Kinderarmoedestichting Pelicano mag geen fiscale attesten uitschrijven voor giften die ze in 2023 heeft ontvangen. Haar erkenning werd niet hernieuwd door de overheid. Daardoor kunnen mensen die vorig jaar geld hebben gedoneerd daar voorlopig geen belastingvermindering voor krijgen. De FOD Financiën legt uit hoe je achteraf toch nog een belastingvermindering kunt krijgen voor uitgaven waarvoor je op het moment van

Lees meer »