Kanzi Louagie gaat voor Vranckx & De Nomaden-reportage naar Syrië: “Dit project is een eye-opener”

Op 26 maart viert Vranckx & De Nomaden de 100ste aflevering met een speciale avant-première in CinemaZED in Leuven. Het documentaire filmfestival Docville toont voor de gelegenheid drie reportages. De videoreportage ‘Opdrogend Land’ is van drie jonge makers, onder hen videograaf Kanzi Louagie. Zijn roots liggen in de Kattenstad.

Het Tweestromenland, gevormd door de rivieren Eufraat en Tigris dreigt op te drogen. Politieke belangen, langdurige conflicten en verspreiding van ziektes in de regio kunnen het waterbeheer verder compliceren. Nomaden Eugenie D’Hooghe, Kanzi Louagie en Simon Clément reisden naar het Koerdische autonome gebied in Noordoost-Syrië om de impact op lokale boeren te onderzoeken. Kanzi (25) is afkomstig uit Ieper. “Ik volgde mijn middelbaar in de Heilige Familie en ging daarna naar de Howest in Kortrijk voor de opleiding digital design en development. Vervolgens ging ik voor twee jaar naar de filmschool Narafi in Brussel. Intussen woon ik in Gent, werk ik als freelance videograaf en heb ik mijn eigen bedrijf Filmfort. Videografie zat er al van jongsaf aan in bij mij. Vroeger had ik een camcorder die ik overal mee naartoe nam en ik had ook een tijdje mijn eigen YouTube-kanaal.”

Tweede keer

Het was de tweede keer dat Kanzi deelnam aan een reportage voor Vranckx & De Nomaden. “De eerste keer ging ik mee naar Israël en de Palestijnse gebieden voor de reportage ‘De Zonen van Abraham’. Drie jonge vrienden, elk met een ander geloof, trokken toen naar daar om de complexiteit van de regio beter te begrijpen. Via Alexandro Yaramis, een van de drie vrienden, kwam ik in contact met Eugenie D’Hooghe voor een nieuw project. In het eerste project was ik niet de enige cameraman, nu was dat wel het geval. We reisden vorig jaar twee keer naar Syrië. Een keer in maart en een tweede keer in de zomer. Eerst vlogen we naar Irak en van daaruit zetten we onze weg verder met de wagen. In het Koerdische autonome gebied Rojava gingen we in gesprek met lokale boeren en de invloed van waterschaarste op hun landbouwactiviteiten”, zegt Kanzi.

“Vooraf had ik weinig kennis over dit thema, maar uiteindelijk heb ik veel bijgeleerd over deze politieke en economische kwestie.” Syrië kwam de voorbije jaren vaak in het nieuws door de oorlog, Kanzi voelde zich echter zelden onveilig. “We gingen ook naar Raqqa en kwamen in de buurt van slapende ISIS-cellen. Ze waarschuwden ons ’s nachts voor mensen op motors, maar dat viel heel goed mee.” Met zijn goed uitgeruste Sony-camera zorgde Kanzi voor zes uur aan beeldmateriaal. “Drie weken ter plaatse leverde heel wat footage op. Uiteindelijk moest dit herleid worden tot 25 minuten. Voor de montage zat Eugenie er steeds bij en er werd voortdurend overlegd en bijgestuurd. Het verschil tussen de eerste en de laatste versie is groot.”

Daarnaast kozen ze voor passende muziek. “Er zit veel typisch Koerdische muziek in. De muziek gaat vaak over emoties, maar is tegelijk dansbaar. Ook ondertitels plaatste ik erbij, dat was niet altijd even makkelijk.”

Avant-première

Dinsdag wordt de documentaire voor het eerst op het publiek losgelaten. “Het is de eerste keer dat iets van mezelf op groot scherm getoond zal worden. Dat is best spannend en ik ben benieuwd naar de reacties. Ik hoop dat Opdrogend Land deuren kan openen en er ook in de toekomst nog zulke projecten uit de bus vallen. Ik zit in een groep met reportagemakers en hou mijn ogen en oren open voor nieuwe projecten. Zowel voor mijn werk en voor mij als persoon zijn dergelijke projecten eye-openers”, aldus Kanzi, die zich stilaan opmaakt voor een druk evenementenseizoen. “Ik ben nog bezig met een documentaire over brugfiguren in een Gentse school en vermoedelijk komen er weer enkele mooie festivals op mijn pad. De voorbije jaren werkte ik onder meer voor Festival Dranouter.”

Opdrogend Land is in avant-première te zien op het Docville-festival in CinemaZED in Leuven op 26 maart. Deze reportage kwam tot stand met steun van het Fonds Pascal Decroos. Op zaterdag 6 april om 20.10 uur kan je dit ook bekijken op VRT CANVAS.

The post Kanzi Louagie gaat voor Vranckx & De Nomaden-reportage naar Syrië: “Dit project is een eye-opener” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Woonzorgcentrum Rozenberg Oostrozebeke breidt uit: “20 assistentiewoningen, dagopvang en dienstencentrum”

In Oostrozebeke wordt het woonzorgcentrum Rozenberg uitgebreid met 20 assistentiewoningen, een dagopvang en een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Rozenberg kwam de voorbije jaren in opspraak door de insulinemoorden. Een aantal ouderen kregen er, al dan niet opzettelijk, teveel insuline toegediend waardoor 3 mensen overleden. Na die moeilijke periode moet de geplande uitbreiding een nieuw, positief hoofdstuk worden voor het woonzorgcentrum.

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit

Niet alleen voor de leerlingen en leerkrachten van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zit het schooljaar erop, dat geldt ook voor vijf leden van het bestuursorgaan. Tijdens de laatste schoolweek nam de school afscheid van vijf bestuursleden die zich jarenlang hebben ingezet voor de school.
The post Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit appeared first on KW.be.

Lees meer »