Dossier Thermen: stadsbestuur stuurt kat naar debat, Dement start petitie tegen hoogbouw

Erfgoedvereniging Dement liet verschillende stemmen aan het woord over het Thermae Palace-dossier tijdens een pittig debat, waar de meerderheid in het stadsbestuur afwezig bleef. Er waren oproepen te horen voor meer creativiteit en kritiek op het voorgestelde plan. Vooruit wil meer Vlaamse steun. Dement lanceert ook een petitie tegen hoogbouw op de site: ‘Bluuf met je fikken van de Thermen’.

Voor het debat van Dement waren er een 150-tal aanwezigen. Guy Servaes (Dement) : “We willen het blijven onder de aandacht brengen, niettegenstaande de stad blijkbaar al beslissingen heeft genomen. Er moet gekeken worden naar andere mogelijkheden dan appartementen bouwen naast de Gaanderijen. We willen daarover debat. Het is een teken van zwakte dat de stad hier niet wil zijn. Als ze echt sterk achter hun dossier stonden, dan zouden ze dat hier komen verdedigen. We nodigden ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen en de familie Vanmoerkerke uit, maar geen van hen ging in op onze uitnodiging.”

Bouwen

In het debat werd vaak de rekening gemaakt van de familie Vanmoerkerke, uitbaters van het hotel. Zowel de exploitatie van het hotel als de bouw van appartementen werd becijferd. Dat het hele project 134 miljoen zou kosten, werd door verschillende panelleden betwijfeld. Jeroen Soete (Vooruit) pleitte voor meer inbreng van Vlaanderen : “Hun inbreng van 12 miljoen euro is peanuts tegen een geraamde investering van 94 miljoen euro Dat kan een stuk hoger. Het is geen onredelijke eis, want er gaat 26 miljoen naar Brugge voor een museumhal en Antwerpen vraagt 220 miljoen voor een fietsbrug. We moeten meer vastberaden op tafel kloppen.”

Soete zal de gemeenteraad maandag vragen om zo’n vraag voor bijkomende middelen goed te keuren. Oud-VRT-journalist, architect van opleiding en intussen Oostendenaar Gui Polspoel rekende dat er veel zal moeten gebouwd worden : “Dit hangt met haken en ogen aan elkaar. Er zijn veel vragen en die worden door de stad niet beantwoord. Ik geloof niet in het project, want een groot deel van het geld moet komen van de appartementen op de parking. Daar krijgen ze nooit toestemming voor. Ze moeten dit afblazen en met een wit blad beginnen.”

Soufflé

De plannen om Mu.ZEE te verhuizen naar het gebouw werden afgedaan als onrealistisch. Gui Polspoel : “Het hotel wordt rendabel mits het huurgeld van Mu.ZEE”. Jeroen Soete : “Er is een vernietigend advies voor de verhuis van Mu.ZEE. Bovendien gaan ze volgend jaar sluiten en doen ze voor 8 miljoen aan renovatiewerken. Om dan één jaar te openen en te verhuizen naar het Thermenhotel. Dat is niet realistisch.”

Een symbolische lege stoel beklemtoonde de afwezigheid van het stadsbestuur op het debat. © EFO

Advocaat Pieter Laleman : “Dit is in elkaar geflanst en men vergeet vooral dat het afpakken van het zicht impact heeft voor de Oostendenaar. Ik pleit ervoor om dit open te trekken. Ze moeten durven dromen en de hele site van de Koninklijke Villa tot de hippodroom betrekken.” Over het financiële plaatje zegt Laleman : “Het heet Reverse Engeneering. Men dacht vanuit het resultaat met zoveel mogelijk appartementen. Om tot die conclusie te komen moet je een groot project hebben. Een opgeblazen soufflé. Daarom ging de renovatie van 30 naar 40, 80 en nu 134 miljoen euro. En om dat te betalen moeten er appartementen komen. Ze bouwen een soufflé op en van zodra het bouwproject zal goedgekeurd zijn, mag die inzakken.”

Inspraak

Rode draad doorheen de avond was toch het betrekken van de burgers bij de beslissing. Georges Casteur, initiatiefnemer van de burgerlijst ‘Recht door Zee’, sprak niet veel, maar oogstte wel applaus: “Hoe is het zo ver kunnen komen? De stad, ook onder de socialisten, deed haar werk niet bij de opvolging van het dossier. Het is onze eigendom en een gezicht van de stad. Betrek een burgerinitiatief bij de besluitvorming.” Ook tussenkomsten van Rolf Quaghaebeur (kunstencentrum KAAP) om te dromen en eerst een visie te ontwikkelen voor de site, oogstten applaus. Uit het publiek kwamen oproepen voor meer ruimtelijke visie (van professor Georges Allaert) en om het geldende BPA 114bis uit 1997 toe te passen.

Stad stuurt kat

De meerderheidspartijen lieten weten waarom ze niet aanwezig waren op het debat. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) : “We organiseerden eind januari een infoavond voor alle Oostendenaars en gingen nadien ook in debat. Er wordt volop aan het dossier gewerkt en er zijn geen nieuwe elementen te bespreken. We organiseren met Trots Op Oostende nog verschillende luistersessies, waar ruimte is voor dialoog. We staan nu voor de campagne voor de nationale verkiezingen. Er zal na 9 juni voldoende ruimte zijn om in debat te gaan over lokale thema’s.” Ook Charlotte Verkeyn (N-VA) reageerde in dezelfde zin : “We zullen als partij over belangrijke thema’s ons verkiezingsprogramma opstellen.”

Schepen Björn Anseeuw ( N-VA) reageerde schriftelijk op een reeks vragen van Dement, maar veel duidelijkheid kwam er niet: “De financiële zaken maken deel uit van het businessplan dat niet openbaar is, omdat die zaken deel uitmaken van de op te richten vennootschap. Ook de aandeelhoudersovereenkomst is niet openbaar.”

Bluuf me je fikken van de Thermen

Dement smeedt het ijzer terwijl het heet is. “Er was al een eerdere petitie. Wij starten nu een petitie online en op papier waarbij we de start vragen van de restauratie, het verbieden van hoogbouw en het maken van studies en een kostenberekeningen waar ook de burgers bij betrokken worden”, zei Guy Servaes van Dement. En omdat slogans met ‘Bluuf me je fikken van…’ het goed doen in Oostende, werd ook een affichecampagne gestart.

Foto : De lege stoel op het podium was voor het stadsbestuur.

Foto : Guy Servaes met de nieuwe affiche.

The post Dossier Thermen: stadsbestuur stuurt kat naar debat, Dement start petitie tegen hoogbouw is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet”

De politie van Oostende blikt zeer tevreden terug op twee Rammstein concerten dat ook vrijdag 47.500 bezoekers verwelkomde. Met kleine bijsturingen in de signalisatie, verliep het verkeer nog vlotter dan tijdens de eerste dag.
The post Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet” appeared first on KW.be.

Lees meer »