Klaas Verplancke mag cover van kunstmagazine The New Yorker tekenen

Een tekening van de West-Vlaamse illustrator Klaas Verplancke zal op de cover van het gerenommeerde magazine The New Yorker prijken. Hij is de derde kunstenaar uit onze provincie, die deze eer krijgt, na Benoit van Innis en Ever Meulen.

Op 25 maart zal de voorpagina van het Amerikaanse kunsttijdschrift The New Yorker bestaan uit een tekening van Klaas Verplancke (59). Deze illustrator is een echte West-Vlaming: geboren in Wevelgem, opgegroeid in Kortrijk en het merendeel van zijn professionele carrière doorgebracht in Brugge. Hij is inmiddels wel uitgeweken naar Antwerpen.

Hoogst bereikbare

Eerder al prijkten tekeningen van Bruggeling Benoit van Innis en de uit Kuurne afkomstige Eddy Vermeulen alias Ever Meulen op de cover van The New Yorker. Klaas Verplancke noemt het een grote eer: “Dit is voor een illustrator het hoogst bereikbare. The New Yorker is een magazine dat al 99 jaar bestaat. Het verschijnt wekelijks, met telkens een cover van een gerenommeerd tekenaar.”

“Via via was ik jaren geleden in contact gekomen met de art director van The New Yorker, die mij uitnodigde om ideetjes op te sturen. Twee jaar lang heb ik meer dan 200 schetsen opgestuurd, telkens geënt op een thema, zoals Moederdag, Terug naar School, de Zomer…”

Tien jaar later

“Zonder succes. Mijn tekeningen werden nooit geselecteerd. In 2014 ben ik ermee opgehouden. Maar zondag jongstleden kreeg ik een e-mailtje van die art director, ze had een oude schets van mij gespaard en gaf mij 24 uren om die oude tekening af te werken. Tien jaar later, mijn stijl was ondertussen al wat geëvolueerd! Je moet wat geduld hebben in het leven…”

“Ik had een tekening gemaakt over mensen in de metro in New York. Met onder meer een dame die een mantel aan had die geleek op een kruiswoordraadsel, met witte en zwarte vierkantjes. Omdat The New Yorker op 25 maart een editie maakt rond het thema puzzels en kruiswoordraadsels, wilde het magazine mijn tekening voor de voorpagina gebruiken. ‘t Was een race tegen de tijd, ik heb tegelijkertijd en geanimeerde versie gemaakt, waarin een man het kruiswoordraadsel op de mantel probeert in te vullen”, aldus Klaas Verplancke.

The New York Times

De cover in The New Yorker is voor de West-Vlaamse illustrator een bekroning voor zijn ‘Amerikaanse inspanningen’. Want hij richt zich al een aantal jaren op de Verenigde Staten: hij ondernam al enkele reizen, die tekeningen voor de New York Timles en The Wall Street Journal opleverden. In ons land maakt hij tegenwoordig illustraties voor De Tijd en voor Knack Magazine.

Wat zijn de plannen? Klaas Verplancke, die ook les geeft aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, stelt: “Ik word 60 en bereid een nieuw prentenboek met eigen teksten voor dat in september moet uitkomen.”

The post Klaas Verplancke mag cover van kunstmagazine The New Yorker tekenen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man uit Koksijde na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er zijn geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.
The post Vermiste

Lees meer »

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas verongelukte F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »