Ingrid Verhelst, Krak van Kortrijk en deelneemster ‘Restaurant Misverstand’ kiest voor euthanasie

Ingrid Verhelst (64) uit Kortrijk probeerde de laatste jaren nog alles mee te pikken ondanks haar jongdementie, van indoorskydiven tot meewerken aan het tv-programma ‘Restaurant Misverstand’. Dit jaar werd ze zelfs nog benoemd tot Krak van Kortrijk. Nu besluit Ingrid om een punt achter haar verhaal te zetten, haar keuze voor euthanasie ligt vast. Dat vertelt ze in Dag Allemaal.

Ingrid Verhelst (64) heeft haar keuze gemaakt om later deze week zelf een punt achter haar leven te zetten met euthanasie. Acht jaar geleden kreeg Ingrid te horen dat ze jongdementie heeft en een jaar later verloor ze haar man aan slokdarmkanker.

Levensgenieter

De afgelopen jaren waren voor Ingrid zeker niet gemakkelijk, maar ze probeerde alles uit het leven te halen. “Geniet van het leven, dat is altijd mijn motto geweest”, vertelt ze in Dag Allemaal. Vorig jaar zat Ingrid nog midden in de opnames van het derde seizoen van ‘Restaurant Misverstand’, dat nu uitgezonden wordt. Samen met 7 andere personen met jongdementie, Dieter Coppens en chef Seppe Nobels runt ze een horecazaak aan de kust.

“Ik ben blij dat ik het thema van jongdementie mee bespreekbaar heb gemaakt”

“Ik ben blij dat ik het thema van jongdementie mee bespreekbaar heb gemaakt’, glundert ze. Door haar positieve ingesteldheid werd Ingrid bovendien ambassadeur van Het Ventiel. Die vzw organiseert activiteiten voor personen met jongdementie en zoekt buddy’s die hen bijstaan.

Euthanasie

Haar keuze voor euthanasie stond al even vast. In 2018 stelde ze al een wilsverklaring op. Maar die telt niet bij vergevorderde dementie. Daarom dat ze nu al de keuze maakte. “Het is te vroeg, maar ik wil het niet blijven uitstellen tot het niet meer mag of kan. Ik heb een datum en ik blijf er bij. Als ik langer wacht, heb ik misschien mijn lot niet meer in eigen handen.”

En dat omdat de wetgeving over euthanasie zo streng is. “Je kan alleen euthanasie krijgen als je wilsbekwaam en bij bewustzijn bent en je je in een medische uitzichtloze situatie bevindt, ondraaglijk lijdt onder de ziekte en de vraag om euthanasie meermaals stelt”, zegt Freya Van den Bossche (48) van Vooruit. “Je kan euthanasie vastleggen in een wilsverklaring voor als je in een onomkeerbare coma terecht komt, maar dat geldt niet voor vergevorderde dementie of een hersenletsel door een verkeersongeluk.”

“Je kan euthanasie vastleggen in een wilsverklaring, maar dat geldt niet voor vergevorderde dementie en dat willen we aanpakken”

“En Ingrid is zeker niet alleen”, gaat Van den Bossche verder. “Er zijn mensen met dementie die iedere week naar de dokter gaan om er nog een week bij te krijgen. Ze hebben constant stress dat ze hun recht op euthanasie zullen missen en dat gebeurt ook in bepaalde gevallen. Wij kunnen die onzekerheid weggeven en zorgen voor het recht om zelf te kiezen. Wij willen wel een mogelijkheid voorzien in de wet om dat recht op euthanasie vooraf vast te leggen. Een menswaardige wetgeving, meer vragen we niet.”

Moeilijk afscheid

Nu is het eindelijk definitief “In 2024 neem ik afscheid van het prachtige leven”, vertelde ze in januari nog bij de Krant van West-Vlaanderen. “Sinds de bevestiging van mijn euthanasie kan ik weer van elke dag genieten met volle teugen. Ik heb altijd een druk op mijn hoofd en dat is sinds kort verergerd. Het neemt veel levenskwaliteit van me af. Uit liefde voor mijn kinderen kies ik ervoor om de ziekte niet verder te laten komen. Ik weet dat het voor hen moeilijk is, omdat ze nog zo jong zijn en zeker met de kleinkindjes, maar ik wil op een mooie manier afscheid nemen.”

“Uit liefde voor mijn kinderen kies ik ervoor om de ziekte niet verder te laten komen”

Begin februari trok Ingrid nog met vriendinnen op reis naar Portugal. Ze hield ook al een feestje om iedereen te bedanken die haar gesteund heeft in de voorbije zeven jaren. “Wees niet verdrietig en laat mijn afscheid een feest worden, een viering van het leven aan de begin van de lente”, besluit Ingrid.

The post Ingrid Verhelst, Krak van Kortrijk en deelneemster ‘Restaurant Misverstand’ kiest voor euthanasie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen gestationeerd moeten worden

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Vergeet de 4 dagenweek, Griekenland voert 6-daagse werkweek in

In Griekenland mogen werknemers in bepaalde sectoren vanaf vandaag 6 dagen per week werken. Opvallend, want in heel wat andere Europese landen – ook bij ons – wordt net volop geëxperimenteerd met kortere werkweken. De nieuwe regel geldt voor bedrijven waar nu in principe al 24 op 24 wordt gewerkt, en waar dus heel wat overuren worden gepresteerd of waar

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »